Kosten muurisolatie

Geschatte leestijd: 9 minuten
Kosten, besparing en rendement muurisolatie

Denk je erover om een muur te isoleren en wil je graag meer weten over de kosten, besparing en het financieel rendement? Muurisolatie is een van de meest effectieve energiebesparende maatregelen die je kan toepassen. Een gemiddelde eengezinswoning verliest 20% tot 40% van zijn warmte door de muren. Na het dak is de muur dan ook de belangrijkste factor die bepaalt hoe energiezuinig jouw huis is. Met spouwmuurisolatie of isolatie tegen de binnen- of buitenkant van de muur voorkom je energieverlies en verhoog je het comfort in huis. In dit artikel lees je meer over de kosten, besparing en het rendement van de verschillende soorten muurisolatie.

Drie soorten muurisolatie

Er zijn 3 verschillende soorten muurisolatie die je kan toepassen namelijk; spouwmuurisolatie, isolatie via de buitenkant en binnenkant van de muur. Alle drie voorkomen ze dat er warmte naar buiten weglekt via de muren. Toch zijn er wel een aantal verschillen tussen de drie opties. Ben je van plan om een bestaande woning energieneutraal te maken of wil je een oud huis met een warmtepomp gaan verwarmen dan is de muur vanaf de buitenkant isoleren de beste oplossing. Je bereikt daar de hoogste isolatiewaarde en luchtdichtheid mee. Is deze methode niet mogelijk dan is het alternatief om je muur van binnenuit te isoleren. Dit doe je door middel van het plaatsen van voorzetwanden.

Spouwmuurisolatie is een zeer populair alternatief voor het aanbrengen van muurisolatie aan de binnen- of buitenkant. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat het een goedkope oplossing is met een hoog financieel rendement. Dit is ook de reden dat veel woningeigenaren deze energiebesparende maatregel laten toepassen. Helaas kun je met spouwisolatie maar een beperkte hoeveelheid isolatiemateriaal aan de gevel toevoegen. Daardoor is het behalen van isolatiewaardes hoger dan een Rc-waarde van 2, vaak onmogelijk. Om een woning energieneutraal te maken of met een warmtepomp te verwarmen is een Rc-waarde van minimaal 3,5 nodig voor de gevel.

Wil je meer weten over de verschillende soorten muurisolatie?

 • Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouw voorkom je warmteverlies.
 • Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 • Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Tips

 • 1 Zit je twijfelen welke soort muurisolatie je wilt toepassen? Met spouwmuurisolatie zit je altijd goed. Je kan daarna altijd nog isolatie aan de buitenzijde of binnenzijde van de muur toevoegen.
 • 2 Heb je op dit moment net niet genoeg geld om de muur te isoleren? Kijk dan eens naar de energiebespaarlening van het energiebespaarfonds. Dit is een lening tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden voor het verduurzamen van je woning
 • 3De gasprijs zal de komende jaren alleen maar omhoog gaan, een investering in muurisolatie verdien je straks nog sneller terug.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is van de drie muurisolatie oplossingen de makkelijkste en goedkoopste optie. Ook vergeleken met andere isolatiemaatregelen zoals dak, vloer of glasisolatie is spouwmuurisolatie erg goedkoop. Per m2 spouwmuurisolatie betaal je tussen de €14 en €27 per m2. Daartegenover staat een besparing van 10-30% op je gasverbruik per jaar.

Voor het na-isoleren van de spouw heb je de keuze uit verschillende materialen die elk voor- en nadelen hebben. Daarbij is er wel een onderscheid te maken tussen Aminotherm en de overige materiaalsoorten. Aminotherm is de duurste oplossing die voornamelijk wordt gebruikt voor het her-isoleren van de spouw. Her-isoleren betekent dat een spouw al eerder geïsoleerd is en bijgevuld of aangevuld wordt met spouwmuurisolatie. Aminotherm is in dit soort situaties vaak de enige oplossing. Woningen gebouwd na 1976 hebben vaak al iets van spouwmuurisolatie en komen hiervoor in aanmerking.

De prijsverschillen tussen de andere 4 materialen voor spouwisolatie; glaswol, steenwol, EPS parels en PUR-schuim zijn niet erg groot. Onderstaand de kosten per m2 spouwmuurisolatie voor een gemiddelde eengezinswoning.

 1. Glaswol: €13-€18 per m2
 2. Steenwol: €16-€21 per m2
 3. EPS parels: €14-€19 per m2
 4. PUR-schuim: €17-€22 per m2
 5. Aminotherm: €23-€27 per m2

Lees meer over subsidies voor muurisolatie.

Besparing en rendement spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de meest rendabele investeringen die je kan in je huis. Het is een maatregel die weinig geld kost en waarvan je veel profijt hebt. Het is in veel gevallen een maatregel die het energielabel met 1 en soms zelfs 2 stappen verbeterd. Naast een besparing op je energierekening betekent dit ook dat je huis meer waard en beter verkoopbaar wordt.

Ben je ondernemend ingesteld en zoek je naar interessante beleggingen dan is spouwmuurisolatie misschien wel erg interessant. Kijk je puur naar het rendement dan is deze maar liefst 7,5-10% per jaar met een loopduur van minimaal 25 jaar! Bedenk daarbij dat de huidige gasprijzen de komende jaren gaat stijgen en je investering zal nog meer rendement opleveren.

Type woningAppartementTussenwoningHoek/2-onder-1-kapwoningVrijstaande woning
Muuroppervlak31m244m2100m2149m2
Kosten €600-€800**€700-900**€1.200-€1.400**€1.800-€2.400**
Besparing jaarlijkse energiekosten€100-€150*€150-€200*€250-€350*€350-€450*
Rendement7,5%-9,0%9,0%-10,0%9,0%-10,0%7,5%-9,0%

* De prijs voor gas is €0,65 per m3(prijspeil januari 2018). Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900m3 per jaar. Alle prijzen zijn inclusief BTW.
** Een appartement kan alleen voorzien worden van extra isolatie aan de buitenkant wanneer het hele complex dit laat uitvoeren. Daardoor vallen de kosten relatief laag uit.

Handig om te weten

Heb je een (tussen)woning met weinig muuroppervlak?

Reken dan op minimale kosten die liggen tussen de €600 en €900 afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Dikte van de voeg: Hoe dikker de voeg tussen de stenen is aangebracht des te makkelijker het is om de spouw te vullen. Doordat de spuitmond groter is kan een muur sneller gevuld worden met isolatiemateriaal.
 • Spouwbreedte: Hoe breder de spouw des te dikker de laag isolatie die aangebracht kan worden. Dit betekent een hogere isolatiewaarde maar ook een iets hogere prijs per m2.
 • Muuroppervlak: Er is een groot verschil in prijs tussen een vrijstaande woning of een tussenwoning door het verschil in het aantal m2 muuroppervlak. Daarbij bepaalt het aantal m2 muuroppervlak in zekere mate ook de prijs per m2. De opstartkosten worden namelijk ook mee gerekend in de prijs per m2 en die zijn dan in verhouding een stuk lager bij een groot muuroppervlak.
 • Landelijk of regionaal bedrijf: Heb je een isolatiespecialist die van Groningen naar Amsterdam moet komen om jouw huis te isoleren dan heeft dat natuurlijk een effect op de prijs. De voorrijkosten schieten omhoog en de prijs per m2 daardoor ook.
 • Oude spouwmuurisolatie verwijderen: Als je oud isolatiemateriaal eerst wilt verwijderen omdat het bijvoorbeeld niet geschikt is voor jouw type huis dan komen daar uiteraard extra kosten bij kijken. Een voorbeeld is wanneer je steenwol hebt in een spouw waarvan de buitenmuur veel regendoorslag heeft of lang nat is. Je kunt dan misschien beter EPS parels als isolatiemateriaal inspuiten. De kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie zijn €20-€35 per m2 muuroppervlak.
 • Puinruimen: Heb je puin in de spouw waardoor je geen spouwmuurisolatie kan toepassen? Puin laten opruimen kan door bedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelherstel. Je betaalt dan €70-€95 per gat in de buitenmuur en €45 per uur voor het puinruimen. De totale kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid puin en het aantal gaten dat er nodig zijn.

Kosten muurisolatie vanaf de binnenkant

Je muur isoleren vanaf de binnenkant is effectiever dan spouwmuurisolatie en je behaalt daarmee ook een hogere besparing. Daarnaast maakt het de weg vrij om een energieneutrale woning te realiseren en is het isoleren van de binnenmuur voldoende om verwarming op een lage temperatuur mogelijk te maken. Daardoor kan je bijvoorbeeld met een warmtepomp je woning gaan verwarmen.

De kosten voor muurisolatie via de binnenkant is afhankelijk van het soort en dikte van het isolatiemateriaal. Daarnaast zijn de kosten sterk afhankelijk van de hoeveelheid kozijnen, leidingdoorvoeren en de afwerking van de voorzetwand. Isolatie aanbrengen op de binnenmuur is dan ook een arbeidsintensieve klus. Ongeveer 40% tot 50% van de totale kosten zijn arbeidskosten. Gemiddeld betaal je €80-€120 per m2 muuroppervlak. Daartegenover staat een besparing van 15% tot 35% op je gasverbruik per jaar.

Besparing en rendement muurisolatie vanaf de binnenkant

Investeren in muurisolatie die aan de binnenkant wordt aangebracht is financieel interessant. Vooral wanneer je een appartement of tussenwoning hebt kun je met een relatief kleine investering een behoorlijke energiebesparing realiseren. Binnenmuurisolatie is misschien niet zo rendabel als spouwmuurisolatie, het heeft wel meer positieve neveneffecten zoals een flinke sprong op je energielabel en de daarmee verhoogde woningwaarde. Je energierekening zal ook iets meer dalen dan het geval is bij spouwmuurisolatie en het verwarmen met een warmtepomp wordt door deze maatregel ook een realistische optie.

Type woningAppartementTussenwoningHoek/2-onder-1-kapwoningVrijstaande woning
Muuroppervlak31m244m2100m2149m2
Kosten€2.000-€3.000**€4.200-€4.800€9500-€11.00014.000-16.500
Besparing jaarlijkse energiekosten€150-€200*€200-€300*€300-€400*€400-€500*
Rendement3,5%-5,5%3,0%-4,0%1,5%-2,0%0,5%-1,0%

* De prijs voor gas is €0,65 per m3(prijspeil januari 2018). Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900m3 per jaar. Alle prijzen zijn inclusief BTW.
** Een appartement kan alleen voorzien worden van extra isolatie aan de buitenkant wanneer het hele complex dit laat uitvoeren. Daardoor vallen de kosten relatief laag uit.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Type isolatiesysteem: Je hebt de keuze uit kant-en-klare panelen, cellenbeton- of hennepblokken en voorzetwandconstructie met een raamwerk van hout of metal stud.
 • Dikte en soort isolatiemateriaal: Een dikkere laag isolatiemateriaal zorgt niet voor een groot verschil in de prijs. Het soort isolatiemateriaal daarentegen heeft wel een groot effect op de prijs.
 • Aantal kozijnen en deuropeningen: Voor alle kozijnen en deuropeningen moeten nieuwe dagkanten en vensterbanken op maat gemaakt worden.
 • Leidingwerk en elektra: Het plaatsen van nieuwe stopcontacten, creëren van tappunten voor gas en water of het wegwerken van cv-leidingen in de voorzetwand zorgen voor meerkosten.
 • Afwerking: De afwerking van de muur kan je op verschillende manieren invullen. Behang, stucwerk, spachtelpütz of houten elementen behoren tot de mogelijkheden.
 • Versieringen: Wil je een moderne of juist klassieke uitstraling creëren door het aanbrengen van mooie plinten of sierlijsten? Dan moet je rekening houden met een hoger totaalbedrag voor de werkzaamheden.
 • Spouw schoonmaken: Heb je last van koudebruggen of regendoorslag door vervuiling in de spouw waardoor je geen muurisolatie kan toepassen? Puin laten opruimen kan door bedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelherstel. Je betaalt dan tussen de €70 en €95 per gat in de buitenmuur en €45 per uur voor het puinruimen. De totale kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid puin en het aantal gaten dat er nodig zijn.

Kosten isoleren muur vanaf de buitenkant

Buitenmuur isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van de buitenkant van de muur in combinatie met steenstrips zijn behoorlijks hoog.

Een muur isoleren door aan de buitenkant van de muur isolatiemateriaal aan te brengen is de duurste variant van muurisolatie. Het is daarentegen ook de best mogelijke variant van muurisolatie omdat je een woning compleet luchtdicht en zonder koudebruggen isoleert. De potentiële besparing die je kan realiseren met deze vorm van muurisolatie is dan ook iets hoger dan spouwmuurisolatie of isolatie aan de binnenkant van de muur. Op je gasrekening bespaar je tussen de 20% en 40%. Het exacte percentage is afhankelijk van het type woning. Naast het besparingsvoordeel is ander voordeel dat je een compleet nieuw aangezicht van je huis creëert. Deze gelegenheid biedt dan ook de ideale mogelijkheid om je huis een flinke facelift te geven.

De kosten voor gevelisolatie zijn sterk afhankelijk van het type gevelmateriaal. Je kunt als gevelmateriaal verschillende soorten materialen gebruiken zoals; zonnecellen, hout, tegels, bakstenen, stucwerk en pleister. Bakstenen (steenstrips) of pleisterwerk zijn daarbij de meest populaire gevelmaterialen. De kosten voor muurisolatie in combinatie met een afwerking van steenstrips liggen tussen de €200 tot €220 per m2 en in combinatie met pleisterwerk tussen de €95 en €110 per m2.

Handig om te weten

Veel arbeidskosten
Het grootste deel van de kosten, ongeveer 60%, is afhankelijk van de arbeidsintensiviteit van de klus. Heb je bijvoorbeeld veel hoeken, kozijnen of andere obstakels dan gaat de prijs flink omhoog. Dit vraagt namelijk meer aandacht dan een rechttoe-rechtaan muur.

Besparing en rendement muurisolatie via de buitenkant

Het isoleren van de muur via de buitenkant is de meest dure oplossing van de drie soorten muurisolatie. Daarmee is het ook de minst rendabele oplossing als je puur kijkt naar de verhouding tussen de besparing op je energierekening en de investering die daartegenover staat. Je bespaart veel meer energie dan bij spouw of muurisolatie via de binnenkant maar de investering is ook veel hoger.

Muurisolatie vanaf de buitenkant is vooral interessant omdat je een totaal nieuw aangezicht creëert aan de buitenkant van je woning. Daarnaast trek je een woning een compleet luchtdichte jas aan en los je problemen met koudebruggen en isolatielekken volledig op. De flinke verhoging van het energielabel en het nieuwe aangezicht zal daarnaast ook voor een flinke verhoging  van dewoningwaarde zorgen.

Type woningAppartementTussenwoningHoek/2-onder-1-kapwoningVrijstaande woning
Muuroppervlak31m244m2100m2149m2
Muurisolatie met pleisterwerk€2.000-€3.000**€4.200-€4.800€9500-€11.00014.000-16.500
Muurisolatie met steenstrips€5.500-€6.750**€9.000-€10.000€20.000-€22.000€28.000-€33.000
Besparing jaarlijkse energiekosten€200-€300*€250-€350*€400-€500*€450-€550*
Rendement2,0%-6,5%1,0%-4,5%0,5%-2,5%0,5%-1,5%

* De prijs voor gas is €0,65 per m3(prijspeil januari 2018). Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900m3 per jaar. Alle prijzen zijn inclusief BTW.
** Een appartement kan alleen voorzien worden van extra isolatie aan de buitenkant wanneer het hele complex dit laat uitvoeren. Daardoor vallen de kosten relatief laag uit.
 

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Gevelmateriaal: Het soort gevelmateriaal dat je wilt toepassen bepaalt in grote mate de prijs per m2. Pleisterwerk is relatief goedkoop maar andere materialen zoals hout of steenstrips kunnen de prijs flink opdrijven tot een verdubbeling van de totale kosten.
 • Dikte en soort isolatiemateriaal: Een dikkere laag isolatiemateriaal zorgt niet voor een groot verschil in de prijs. Het soort isolatiemateriaal daarentegen heeft wel een groot effect op de prijs.
 • Aantal kozijnen en deuropeningen: Doordat kozijnen dieper in de gevel komen te liggen heb je nieuwe dagkanten en dorpels nodig. Ga je de kozijnen verplaatsen naar binnen of buiten toe dan heb je ook nieuwe dagkanten en vensterbanken aan de binnenkant nodig.
 • Leidingwerk en elektra: Het plaatsen van een stopcontact of het maken van water tappunt zorgt voor meerkosten.
 • Muuroppervlak: Er is een groot verschil tussen een vrijstaande woning of een tussenwoning. Het aantal m2 muuroppervlak bepaalt in zekere mate ook de prijs per m2. Je hebt per m2 bijvoorbeeld minder steigerwerk nodig en de kosten voor een bouwfysicus en projectbegeleider worden per project berekent.
 • Versieringen: Wil je een moderne of juist klassieke uitstraling creëren door het aanbrengen van rollagen boven kozijnen, speciale steenverbanden of houtsnijwerk dan moet je rekening houden met een hoger totaalbedrag voor de werkzaamheden.
 • Spouwmuurisolatie: Als je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is dan is het vaak verstandig om deze ook te isoleren. Daarmee bespaar je soms op de kosten voor de isolatie die aan de buitenkant van de muur geplaatst wordt.

Handig om te weten

Woningwaarde en Energielabel
Woningen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke woningen met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit 2005.

Conclusie: Stijgende gasprijzen zorgen voor meer rendement

Zoals je ziet in de berekeningen voor de besparingen en het rendement, is muurisolatie een interessante energiebesparende maatregel. Je bespaart afhankelijk van het type woning en het soort muurisolatie een grote hoeveelheid gas, soms wel tot 40% van de totale gasrekening. Vooral spouwmuurisolatie is een zeer rendabele oplossing die zich snel terugverdient. Muurisolatie via de binnen- of buitenkant van de muur zijn oplossingen die voor een grotere energiebesparing zorgen maar vooral ook een goede investering in je woning zijn.

Ben je van plan om van het aardgas af te gaan of wil je een energieneutraal huis realiseren dan is muurisolatie via de binnen- of buitenkant een must voor bestaande woningen. Bedenk wel goed dat je er met alleen muurisolatie nog niet bent. Het verder isoleren van de woning in combinatie met duurzame verwarming en energie opwekking is dan ook nodig om dit te bereiken. Meer hierover lees je in de blogserie “Aardgasloos wonen”.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.