Isoleren spouwmuur: het onderzoek en het aanbrengen

Geschatte leestijd: 2 minuten
isoleren spouwmuur

Denk je na over het isoleren van je spouwmuur? Hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Hoe weet je of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie? En hoe lang duurt zo’n procedure eigenlijk? Dit artikel beschrijft de twee fases van het isoleren van je spouwmuur.

Isoleren spouwmuur: het spouwonderzoek

Voordat een specialist je spouwmuren daadwerkelijk gaat isoleren doet hij eerst een zogenaamd spouwonderzoek.

Tijdens dit spouwonderzoek kijkt de specialist naar verschillende factoren om te bepalen of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Een specialist voert een zogenaamd endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt een klein gaatje in de buitenmuur geboord, waar vervolgens een speciale camera door geleid wordt waarmee de specialist de spouw kan inspecteren.

Tijdens het spouwonderzoek kan hij kijken of:

  • De kruipruimte ventileert via de spouwmuur; als dit het geval is moet de kruipruimte na de spouwmuurisolatie op een andere wijze worden geventileerd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ventilatiekokers.
  • De gevel in orde is; dit is van belang omdat vocht moet kunnen verdwijnen via de buitenmuur.
  • De spouw schoon is; dit is een belangrijke factor. Als de spouw wordt geïsoleerd terwijl er puin in de spouw zit dan is de kans namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan.
  • Het voegwerk in orde is; voordat een specialist gaat boren kijkt hij eerst naar het voegwerk. Zodoende stelt de specialist zijn boorwerkzaamheden af op de dikte van de muren, de steensoort en het voegwerk.
  • Je spouw al eerder is geïsoleerd; Als de spouw al eerder is geïsoleerd kan deze vaak niet nogmaals geïsoleerd worden.

Na het spouwonderzoek kan de specialist je van een gedegen advies voorzien met betrekking tot de beste vorm van spouwmuurisolatie.

Vraag tijdens het onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van broedplaatsen van dieren als vleermuizen of vogels in de spouwmuur. Tijdens het plannen van de werkzaamheden kan het isolatiebedrijf hier rekening mee houden. Hiervoor kun je de natuurkalender vogels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland raadplegen via: https://mijn.rvo.nl/documents/20448/80143/Natuurkalender+voor+vogels

Isoleren spouwmuur: het aanbrengen

Nadat het spouwonderzoek is verricht en er een keuze is gemaakt met betrekking tot het isolatiemateriaal kan een specialist beginnen met het aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Dit vindt vrijwel altijd op een andere dag plaats. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat als volgt in zijn werk:

  1. Er worden een aantal gaten in de buitenmuur geboord, meestal via een vast patroon op de kruisingen van het voegwerk.
  2. Via deze gaten wordt de spouw gevuld met het isolatiemateriaal. Als zich een kruipruimte bevindt onder je woning worden er ook vaak ventilatiekokers aangebracht, zodat de kruipruimte voldoende wordt geventileerd na het isoleren van de spouwmuur.
  3. Na het afronden van deze werkzaamheden voegt de specialist de gaten in de buitenmuur weer dicht en zijn je muren geïsoleerd.

Dit hele proces om je spouwmuur te isoleren neemt ongeveer een halve tot een hele dag in beslag. Het is dus een relatief snelle klus waar je achteraf niks meer van ziet.

Kortom, het isoleren van je spouwmuur bestaat dus uit twee fasen: het spouwonderzoek en het daadwerkelijk aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Beide procedures gaan betrekkelijk snel en eenvoudig. Het spouwonderzoek duurt niet langer dan een half uur en een specialist kan je daarna van een gedegen advies en offerte voorzien. Het aanbrengen van spouwmuur isolatie zelf is in een halve tot een hele dag gebeurd. Zonder rommel in huis, want de klus wordt volledig vanaf buiten uitgevoerd! Via GreenHome kan je eenvoudig en vrijblijvend offertes opvragen voor spouwmuurisolatie bij vakspecialisten uit jouw buurt.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter