Isoleren spouwmuur: het onderzoek en aanbrengen

Geschatte leestijd: 3 minuten
onderzoek spouwmuurisolatie

Denk je na over het isoleren van je spouwmuur? Hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Hoe weet je of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie? En hoe lang duurt zo’n procedure eigenlijk? In dit artikel lees je alles over het  aanbrengen van spouwmuurisolatie in de spouw.

Voordat je begint met het isoleren van de spouwmuren is het verstandig om eerst te kijken of er een spouw aanwezig is en of daar al spouwmuurisolatie is toegepast. Woningen gebouwd na 1930 hebben bijna altijd spouw: een open ruimte waarmee vochtdoorslag van de buitenmuur naar binnen wordt voorkomen. Deze spouw kun je in veel gevallen vullen met isolatiemateriaal waardoor je flink op de stookkosten bespaart. Dit is vaak voldoende isolatie om je woning warm te houden wanneer je in de toekomst aangesloten wordt op een warmtenet of biogas. Heb je een woning zonder spouw of wil je met een warmtepomp of infrarood verwarming gaan verwarmen? Dan is binnenmuur- of buitengevelisolatie de aan te bevelen oplossing. In onderstaande artikelen lees je meer over het isoleren van de buiten- of binnenmuur.

  1. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
  2. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Heb je al spouwmuurisolatie?

Aan de hand van het bouwjaar van de woning kun je er vaak achter komen of extra isolatiemaatregelen voor jouw woning nodig zijn. Onderstaand overzicht geeft je een idee of extra muurisolatie een slimme investering is voor jouw woning.

Bouwjaar woningSpouw aanwezig?Spouwmuurisolatie mogelijk?
Bouwjaar na 1987Spouwmuur geïsoleerdHer-isoleren niet mogelijk
Bouwjaar tussen 1976 en 1987Spouwmuur deels geïsoleerdHer-isoleren soms mogelijk met Aminotherm voor beter resultaat
Bouwjaar tussen 1930 en 1975Geen spouwmuurisolatie aanwezigSpouwmuurisolatie in meeste gevallen mogelijk
Bouwjaar voor 1930Geen spouwGeen spouwmuurisolatie mogelijk. Wel isolatie van de binnen- of buitenkant van de muur mogelijk.

Handig om te weten

Om er zeker van te zijn dat je een spouwmuur hebt kun je de muurdikte opmeten. Dit doe je het makkelijkst bij een kozijn of deuropening. Daarbij mag je ervan uitgaan dat wanneer de muur dikker is dan 25cm er een spouw aanwezig is.

Isoleren spouwmuur: het spouwonderzoek

Voordat een specialist je spouwmuren daadwerkelijk gaat isoleren doet hij eerst een zogenaamd spouwonderzoek. Tijdens dit spouwonderzoek kijkt de specialist naar verschillende factoren om te bepalen of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Een specialist voert een zogenaamd endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt een klein gaatje in de buitenmuur geboord, waar vervolgens een speciale camera door geleid wordt waarmee de specialist de spouw kan inspecteren.

Tijdens het spouwonderzoek kan hij kijken of:

  1. De kruipruimte ventileert via de spouwmuur; als dit het geval is moet de kruipruimte na de spouwmuurisolatie op een andere wijze worden geventileerd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ventilatiekokers.
  2. De gevel in orde is; dit is van belang omdat vocht moet kunnen verdwijnen via de buitenmuur.
  3. De spouw schoon is; dit is een belangrijke factor. Als de spouw wordt geïsoleerd terwijl er puin in de spouw zit dan is de kans namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan.
  4. Het voegwerk in orde is; voordat een specialist gaat boren kijkt hij eerst naar het voegwerk. Zodoende stelt de specialist zijn boorwerkzaamheden af op de dikte van de muren, de steensoort en het voegwerk.
  5. Je spouw al eerder is geïsoleerd; Als de spouw al eerder is geïsoleerd kan deze vaak niet nogmaals geïsoleerd worden.

Na het spouwonderzoek kan de specialist je van een gedegen advies voorzien met betrekking tot de beste vorm van spouwmuurisolatie.

Vraag tijdens het onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van broedplaatsen van dieren als vleermuizen of vogels in de spouwmuur. Tijdens het plannen van de werkzaamheden kan het isolatiebedrijf hier rekening mee houden. Hiervoor kun je de natuurkalender vogels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland raadplegen via: https://mijn.rvo.nl/documents/20448/80143/Natuurkalender+voor+vogels

Isoleren spouwmuur: het aanbrengen

Nadat het spouwonderzoek is verricht en er een keuze is gemaakt voor het isolatiemateriaal kan het aanbrengen van de spouwmuurisolatie beginnen. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie werkt als volgt:

  1. Er worden gaten in de buitenmuur geboord, meestal via een vast patroon op de kruisingen van het voegwerk.
  2. Via deze gaten wordt de spouw gevuld met het isolatiemateriaal. Als zich een kruipruimte bevindt onder je woning worden er vaak ventilatiekokers aangebracht, zodat de kruipruimte voldoende geventileerd blijft na het isoleren van de spouwmuur.
  3. Na het afronden van deze werkzaamheden maakt de isolatiespecialist de gaten in de buitenmuur weer dicht en zijn je muren geïsoleerd.

Het isoleren van je spouwmuur neemt ongeveer een halve tot een hele dag in beslag. Het is dus een relatief snelle klus waarvan je achteraf niks meer ziet.

Isoletiematerialen voor de spouwmuur

Voor het na-isoleren van de spouw zijn er 4 veelgebruikte materialen; Glaswol, Steenwol, EPS Parels en PUR-schuim. Daarnaast heb je ook nog Aminotherm dat gebruikt kan worden voor het her-isoleren van een spouw. Dit gebeurt veel bij woningen die eind jaren 70 en begin jaren 80 zijn gebouwd. Deze woningen zijn wel geïsoleerd maar kunnen nog aanzienlijk verbeterd worden.

Spouwmuurisolatie aanbrengen is eenvoudig!

Kortom, het isoleren van je spouwmuur bestaat dus uit twee fasen: het spouwonderzoek en het daadwerkelijk aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Beide procedures gaan erg snel en eenvoudig. Het spouwonderzoek duurt niet langer dan een half uur en een specialist kan je daarna van een goed advies en offerte voorzien. Het aanbrengen van spouwmuur isolatie zelf, is in een halve tot een hele dag gebeurd. Zonder rommel in huis, want de klus wordt volledig vanaf de buitenkant uitgevoerd! Via GreenHome kan je eenvoudig en vrijblijvend offertes opvragen voor spouwmuurisolatie bij vakspecialisten uit jouw buurt.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter