EPS parels als spouwmuurisolatie materiaal

Geschatte leestijd: 1 minuut
EPS parels

Naast PUR-schuim en wol zijn EPS parels een materiaal waarmee je de spouwmuur kunt isoleren. EPS parels zijn lichte kunststof bolletjes, die gemaakt zijn van expandeerbaar polystyreen. Bij het gebruik van de parels worden er dus ‘bolletjes’ in de spouwmuur gespoten die een isolerend effect hebben. De bolletjes worden met lijm in de muur gespoten, zodat het een mooi geheel wordt.

Verschil EPS parels ten opzichte van andere isolatiematerialen

 • EPS parels zijn iets duurder dan wol (wol is ongeveer 8 euro per m2, EPS parels zo’n 9 euro per m2). Het materiaal is echter goedkoper dan PUR-schuim.
 • De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van glaswol.
 • Op het gebied van geluidsisolatie is het materiaal vrij zwak in vergelijking met steenwol en in mindere mate met glaswol.
 • EPS parels zijn erg goed in het voorkomen van het doorslaan van vocht naar de binnenmuur.
 • Evenals PUR-schuim zijn de parels licht ontvlambaar. Dit maakt ze iets brandgevaarlijker dan wol.
 • Tijdens en na het uitvoeren van de klus kunnen er parels in de tuin terecht komen.

Bekende leveranciers van parels zijn Neopixels en Thermokomfort.

Concluderend: Al met al zijn EPS parels een degelijk en veelgebruikt isolerend materiaal. Het materiaal gaat lang mee (de isolatiewaarde blijft tot wel 40 jaar hetzelfde) en is in vergelijking met de andere materialen goed betaalbaar. Tevens is het zeer milieuvriendelijk en is het een ademend materiaal waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk afneemt. Nadelen zijn wel dat het materiaal zwak is op het gebied van geluidsisolatie en dat het minder brandveilig is dan bijvoorbeeld wol.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

2 reacties

 • Reageren
  Wolfs A.
  9 januari 2018 at 23:08

  wij willen graag spouwmuurisolatie en vloerisolatie vooronze vrijstaande bungalow. Wij hebben een vraag m.b.t. de spouwmuurisolatie: de totale muur opp. is 145 m2 inclusief nieuwe aanbouw (opp. 38 m2) De spouwbreedte is 7 cm , van de aanbouw is de spouwbreedte 4,5 cm maar er zit wel een glaswoldeken in!
  Mijn vraag: welk isolatiemateriaal kan ik toepassen in bovengenoemde aanbouw? kunnen dit de eps parels zijn of moet ik pur schuim gebruiken vanwege de aanwezige glaswoldeken?
  Want e.e.a. heeft dan wel consequenties voor de keuze van de rest van totale spouw isolatie. graag advies.

  • Reageren
   Theodoor
   10 januari 2018 at 17:48

   Hallo,

   Goede vraag! Is de spouw in de aanbouw volledig gevuld met isolatiemateriaal dan is dat geen reden om hier extra materiaal aan toe te voegen. Mocht er nog ruimte overzijn in de spouw of het huidige isolatiemateriaal is niet goed meer dan kun je dit aanvullen/vervangen met nieuw isolatiemateriaal. Daarvoor heb je wel een speciaal daarvoor geschikt isolatiemateriaal nodig. Dit wordt vaak Aminotherm genoemd en is een soort schuim die de huidige isolatie aanvult/wegdrukt. Ook niet alle installateurs kunnen dit toepassen maar het is zeker mogelijk.

   Als u hulp nodig heeft met het vinden van een isolatie specialist die dit aanbiedt dan help ik u uiteraard graag met uw zoekztocht.

   Groet,

   Theodoor

  Laat een reactie achter