Buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant

Geschatte leestijd: 13 minuten
buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant

In Nederland zullen de komende jaren steeds meer mensen stappen zetten richting een aardgasvrije woning. Dit doe je in eerste instantie door je huis zo goed mogelijk te isoleren. Een van de meest uitgevoerde isolatiemaatregelen is spouwmuurisolatie. Dit is een goedkope manier van isoleren en de investering verdien je op korte termijn terug. Helaas behaal je met spouwmuurisolatie niet de isolatie-eisen zoals deze nu voor nieuwe of energieneutrale huizen zijn vastgelegd. Bovendien geldt dat huizen van voor 1930 geen spouw bevatten waardoor spouwmuurisolatie helemaal niet mogelijk is. Om je huis dan toch toekomstbestendig te maken en de energiekosten te drukken kun je de buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant. In dit artikel lees je hoe het isoleren van de buitenmuur in zijn werk gaat en wat de kosten en besparingen van deze energiebesparende maatregel zijn. Verder vind je in dit artikel ook meer informatie over gevelafwerking, vergunningen en isolatiewaardes. Na het lezen van dit artikel weet je alles over het isoleren van de buitenmuur vanaf de buitenkant. 

Warmteverlies door de muur

Een gemiddelde eengezinswoning verliest 20% tot 40% van zijn warmte door de muren. Na het dak is de muur dan ook de belangrijkste factor die bepaalt hoe energiezuinig jouw huis is. 20% tot 40% warmteverlies betekent 380m3 tot 760m3 gasverbruik per jaar. Met de huidige gasprijs van €0,65 per m3 gas betekent dit dat je jaarlijks €250 tot ongeveer €500 door de muren ziet verdwijnen. Dat is een flink bedrag. Je kunt het warmteverlies door de muren op 3 manieren tegen gaan, namelijk:

 1. Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouwmuurisolatie voorkom je warmteverlies.
 2. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 3. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Aardgasvrij, energieneutraal bouwen

Spouwmuurisolatie wordt sinds 1975 in alle nieuwe huizen toegepast. Een hele lange periode is deze eis minimaal geweest. De isolatiewaarde van deze periode is ver van wat nu de eis is die gesteld wordt aan nieuwbouwwoningen of energieneutrale bouw. Tot 2013 was het gebruikelijk om voor de muur een isolatiewaarde van 2,5 (Rc-waarde) toe te passen. Na deze tijd is de isolatiewaarde van 3,5 in 2013, 4,5 in 2016 naar 6,0 voor energieneutrale woningen (nog niet vastgelegd) gegaan. Dat is een flinke sprong in slechts 5 jaar tijd.

Om een isolatiewaarde van 4,5 of 6 te bereiken is een behoorlijk dik pak isolatie nodig. Wil je dit toevoegen in een bestaande spouw, dan heb je met de best isolerende spouwisolatie (PUR-schuim) een lege spouw nodig met een minimale breedte van 14cm. Over het algemeen is 7cm vaak het maximum dat aangehouden werd voor het bouwen van huizen zonder isolatie. Let op dit geldt dus voor woningen van voor 1976. Woningen na 1976 hebben vaak een deel isolatiemateriaal en ruimte voor ventilatie, ongeveer 2cm, in de spouw zitten. 2cm is vaak te weinig om een isolatiewaarde van 4,5 te bereiken met het her-isoleren van de muur. Afhankelijk van je wens (energieneutraal, aardgasvrij of energie besparen) moet je dan naast de aanwezige spouwmuurisolatie nog isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van de muur toevoegen.

Om van het aardgas af te komen zijn er verschillende opties mogelijk. Daarbij is isolatie altijd belangrijk, maar de mate waarin kan verschillen. Zo is het bijvoorbeeld wel mogelijk om een oud huis (van voor 2000) op een warmtenet aan te sluiten – waarbij enkel de spouw is geïsoleerd – (geen isolatie aan de binnen of buitenkant van de muur). Ditzelfde huis kun je dan weer niet verwarmen met een warmtepomp op een lage watertemperatuur. Daarvoor heb je een luchtdicht en goed geïsoleerde woning nodig. Naast spouwmuurisolatie heb je in dat geval ook extra isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur nodig.

Bovenstaande betekent in veel gevallen dat je huis nog beter geïsoleerd moet worden, nadat er al spouwmuurisolatie is toegepast. Daarbij heb je de keus uit isolatie aan de binnen- of buitenkant te plaatsen. Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenkant heeft daarbij de voorkeur. Daarmee voorkom je koudebruggen bij aansluitingen van de vloer en muur. Je creëert een nieuwe jas voor je woning. Een jas die water en koude lucht buiten houdt en de warmte binnen houdt.

Kosten en besparing gevelisolatie

Het isoleren van je muren is goed voor het milieu en bespaart ook flink op je energiekosten. Tegelijkertijd kost het isoleren van de gevel van buitenaf ook flink wat geld. Hieronder een indicatie van de kosten.

Kosten isoleren muur van buitenaf

De kosten voor het isoleren van je muur vanaf de buitenkant zijn sterk afhankelijk van het type gevelmateriaal. Er zijn verschillende soorten materiaal zijn te gebruiken om je buitenmuur mee op te sieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Zonnecellen
 2. Houten rabatdelen
 3. Tegels
 4. Bakstenen
 5. Stucwerk
 6. Pleister

De meest voorkomende materialen voor bestaande gebouwen zijn echter bakstenen of pleister. Dit heeft vooral te maken met het verkrijgen van een vergunning die nodig is voor het isoleren van de buitenmuur. Als daarin te veel wordt afgeweken van het ‘straatbeeld’ in de rest van de straat is de kans groter dat deze afgewezen wordt.

Kosten en besparing

De kosten voor muurisolatie met steenstrips liggen rond de €200 tot €220 per m2 en in combinatie met pleisterwerk €95-€110 per m2. In onderstaand overzicht de kosten voor de meest voorkomende eengezinswoningen:

Type woningAppartementTussenwoningHoek/2-onder-1-kapwoningVrijstaande woning
Muuroppervlak31m244m2100m2149m2
Muurisolatie met pleisterwerk€2.000-€3.000**€4.200-€4.800€9500-€11.00014.000-16.500
Muurisolatie met steenstrips€5.500-€6.750**€9.000-€10.000€20.000-€22.000€28.000-€33.000
Besparing jaarlijkse energiekosten€200-€300€250-€350€400-€500€450-€550

* De prijs voor gas is €0,65 per m3(prijspeil januari 2018). Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900m3 per jaar. Alle prijzen zijn inclusief BTW.
** Een appartement kan alleen voorzien worden van extra isolatie aan de buitenkant wanneer het hele complex dit laat uitvoeren. Daardoor vallen de kosten relatief laag uit.

Het grootste deel van de kosten, ongeveer 60%, is afhankelijk van de arbeidsintensiviteit. Heb je bijvoorbeeld veel hoeken, kozijnen of andere obstakels dan gaat de prijs flink omhoog. Dit vraagt namelijk meer aandacht dan een rechttoe-rechtaan muur.

Voor- en nadelen van gevelisolatie

Het grote voordeel van isolatie is de besparing op energiekosten. Hoe groter het muuroppervlak des te hoger de besparing op de kosten. Daar tegenover staan de hoge kosten voor het toepassen van muurisolatie aan de buitenkant. Ook deze kosten stijgen aanzienlijk naarmate het muuroppervlak stijgt. Naast de kosten en besparing zijn er meer voor- en nadelen te benoemen. Onderstaand de belangrijkste op een rij.

Voordelen

 • Flinke kostenbesparing op je energierekening.
 • Nieuwe en fris aangezicht van je huis.
 • Stijging van de woningwaarde.
 • Luchtdicht bouwen zorgt voor minder tocht en koudeval.
 • Weinig overlast binnenshuis tijdens werkzaamheden.
 • Verhoogt het wooncomfort. In de winter blijft het beter warm en in de zomer koud.

Nadelen:

 • Dure ingreep
 • Lange terugverdientijd
 • Vergunning nodig
 • Kozijnen vallen meer in de muur: dit kan leiden tot minder lichtinval.
 • Geen optie voor monumenten of woningen die deel uitmaken van een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Hoe isoleer je een muur vanaf de buitenkant?

Het isoleren van buitenmuur is een klus die expertise vraagt. Je gaat namelijk een flinke aanpassing doen aan je woning die effect heeft op technische zaken zoals:

 1. Bouwtechnisch: aansluitingen met dak, dakgoot, kozijnen en kruipruimte of funderingsmuur.
 2. Bouwfysisch: dauwpunt in constructie, luchtdichtheid, ventilatie en koudebruggen.

Deze klus vraagt verschillende expertises waarbij een isolatiespecialist vaak de rol heeft als adviseur. Hij/zij maakt een ontwerp op basis van jouw esthetische voorkeuren en de huidige staat van het huis. Samen met een stukadoor (pleisterwerk, tegels of steenstrips) of timmerman (hout en metaal) wordt vervolgens de uitvoering gedaan.

Buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant: pleisterwerk of steenstrips

 • Doe de vergunningscheck. Je mag niet zomaar het aangezicht van je huis veranderen en soms is een kleine check vooraf voldoende om te zien dat jouw huis onderdeel is van een beschermd dorps- of stadsgezicht.
 • Vindt een betrouwbare isolatie specialist. De isolatie specialist is vaak een producent van het systeem dat je gebruikt. Een specialist behoudt het overzicht en zorgt ervoor dat alles goed verloopt en er geen onherstelbare fouten worden gemaakt. Een specialist kan je vinden via de GreenHome marktplaats.
 • De belangrijkste keuze die je moet maken is het type gevelmateriaal en de isolatiedikte. Kies je voor steenstrips, pleisterwerk, hout of een ander gevelmateriaal? Dit bepaalt het type systeem dat er wordt gebruikt en een groot deel van de kosten.
 • Vergunningsaanvraag. Zodra je weet hoe dik het isolatiemateriaal moet worden en hoe je nieuwe buitenmuur er uit gaat komen te zien kun je een vergunning aanvragen. Dit duurt vaak tussen de 8 en 14 weken.
 • Technische uitwerking. De isolatiespecialist werkt de details verder uit. Hij/zij kijkt naar de aansluitingen op kozijnen en daken en hoe deze vorm worden gegeven. Daarnaast wordt er een dauwpuntberekening gedaan. Dit is een berekening waarmee bepaald wordt of vochtproblemen kunnen ontstaan door de extra isolatie.
 • Aan de slag! De isolatie specialist stelt een stukadoor aan voor de uitvoering. Hij of zij begint met het bouwen van een steiger om de gevel goed te kunnen bereiken maar ook om deze te beschermen tegen harde wind.
 • De stukadoor begint met het plaatsen van metalen profielen op de randen van de muren.
 • Isolatiemateriaal wordt tegen de bestaande buitenmuur aangeplakt. Het isolatiemateriaal is vaak een hard plaatmateriaal zoals EPS of PIR.
 • Aansluitingen op daken, dakgoten en kozijnen worden netjes gemaakt door speciale hoekstrippen en kopschotjes. Soms is het ook nodig om een aantal stenen uit de muur te halen zodat de aansluiting luchtdicht gemaakt kan worden. Deze details zijn erg belangrijk om wateroverlast of koudebruggen te voorkomen.
 • Wanneer het isolatiemateriaal geplaatst is worden hoekbeschermers toegepast en wordt het geheel bedekt met een wapeningsgaas en mortel.
 • Samen met het wapeningsgaas zorgen speciale muurpluggen ervoor dat de isolatieplaten op hun plek blijven zitten en aan de oude buitenmuur vast zitten.
 • Gevelbekleding. Nu is het moment gekomen dat de gevel bekleedt mag worden. Je kunt hier als woningeigenaar, mits je daar een vergunning voor hebt, helemaal los in gaan. Wil je een authentieke baksteenstijl met verschillende steenverbanden of juist een strakke, moderne stijl met verschillende kleuren pleisterwerk? Het kan allemaal. Bedenkt wel dat je muur er minimaal voor de komende 50 jaar zo zal uit blijven zien.
 • De steenstrips worden netjes afgevoegd. In het geval van pleisterwerk kan je besluiten om er nog een mooie kleur op aan te brengen.
 • Klaar. Nadat de gevelbekleding is aangebracht kan het steigerwerk worden afgebroken en zijn de werkzaamheden klaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Speciale aandacht voor de kozijnen

Speciaal aandacht moet er besteed worden aan de kozijnen wanneer je gevelisolatie toepast. Door het toepassen van gevelisolatie verandert namelijk het aanzicht van de kozijnen. Ze komen dieper in de gevel te liggen waardoor de woning wat donkerder kan ogen. Daarnaast zal ook de beleving van binnenuit anders aanvoelen. Het zal je mogelijk het gevoel geven meer privacy te hebben maar het betekent ook dat er minder direct zonlicht naar binnen komt.

Met een dikkere gevel komt ook een nieuwe raamdorpel (ook wel waterslag genoemd). De huidige raamdorpels sluiten namelijk niet meer aan op de buitengevel en moeten dus vervangen worden. Dit is vaak ook een uitgelezen kans om het aanzicht daarvan aan te passen aan de stijl die jij mooi vindt. Ga je voor een klassieke natuursteen dorpel of een aluminium of houten dorpel?

Bij het isoleren van de buitenmuur heb je ook de optie om de kozijnen te verplaatsen zodat ze meer naar buiten komen te liggen. Minder diep in de gevel. Daarmee kun je het diepliggende effect tegengaan. Dit betekent wel dat je ook aan de binnenkant van de woningaanpassingen moet maken. Je hebt een grotere vensterbank nodig. Bijkomend voordeel is dat je daarmee vensterbank aan de binnenkant groter wordt waardoor je een mooie zithoek kan creëren.

Aansluiting met de buren?

Wanneer je woont in een tussen-, hoek- of 2-onder-1-kapwoning dan is het natuurlijk de mooiste oplossing wanneer iedereen tegelijk zijn woning isoleert. Je krijgt dan allemaal een nieuwe egale muur die goed op elkaar is afgestemd. Maar de situatie kan zich voordoen dat de buren binnenkort gaan verhuizen, geen geld hebben of de meerwaarde er niet van inzien. Zijn dan je verbouwplannen onmogelijk?

Het is misschien niet erg mooi maar je kan de gevel in bovenstaande situatie toch isoleren vanaf de buitenkant. Extra aandacht moet uitgaan naar de aansluiting van dakgoot en dakrand. De dakrand wordt op maat gemaakt met hout of metaalwerk voor een mooie aansluiting moeten zorgen.  In veel gevallen zal er een nieuwe dakgoot geplaatst moeten worden die niet meer aansluit op die van de buren en loost op eigen terrein. De aansluiting van muren is het minst moeilijk. Met hoekprofielen die ook gebruikt worden voor raamopeningen kan dit netjes afgewerkt worden.

Wat is een vocht of dauwpuntberekening?

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht en raakt bij voldoende afkoeling snel verzadigd. Dat betekent dat overtollig vocht wat de lucht niet meer op kan nemen, condenseert. Gebeurt dit in de buitenlucht dan is dat prima en ventileert het weg. Ligt het dauwpunt in een vast materiaal dan wordt dit nat en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Om vochtproblemen tegen te gaan maakt een isolatiespecialist een dauwpuntberekening op basis van bouwtekeningen. Daarmee onderzoek je of het dauwpunt in de muurconstructie komt te liggen. Is dit het geval dan wordt hier meteen een oplossing voor ontworpen. De oplossing is vaak een luchtspouw of het gebruik van een dampdichte folie die ervoor zorgt dat het vocht tegengehouden wordt. De luchtvochtigheid daalt in de constructie waardoor condensatie niet meer optreedt in de koude gevel. Vaak wordt voor de laatste oplossing gekozen. Dat is de goedkoopste en meest efficiënte oplossing qua ruimte gebruik.

Vergunning nodig?

Voordat je begint is het goed om na te gaan of je een vergunning nodig hebt voor het aanpassen van de buitenmuur. Het is natuurlijk leuk om allemaal wilde plannen te hebben voor het uiterlijk van je muur maar de vraag is of gemeente dit zomaar toelaat. De gemeente of welstandscommissie legt vaak wel beperkingen op ten aanzien van de dikte en het gebruikte gevelmateriaal. In de meeste gevallen moet je in ieder geval een minimale verhoging van de Rc-waarde realiseren van 2,5.

Je hebt een vergunning nodig wanneer je iets aan de gevel doet die op de openbare straat is gericht. Aanpassingen of wijzigingen zijn dan alleen mogelijk met een vergunning. Staat een van de buitenmuren op de erfgrens (naast gemeentegrond) dan kan er in overleg met de gemeente soms toestemming verleend worden om hierop te bouwen.

Wanneer je een vergunning aanvraagt voor een verbouwing dan wordt jouw aanvraag vaak ook voorgelegd aan een welstandscommissie. Deze commissie buigt zich over de technisch uitvoerbaarheid en esthetische voorwaarden. Het is dus belangrijk om ook goed na te denken of het nieuwe uiterlijk in het huidige straatbeeld geaccepteerd gaat worden.

Krijg je geen vergunning? Dan kan je ook alleen de achterkant of zijkant isoleren. De voorgevel isoleer je dan vervolgens vanaf de binnenkant. Voor meer informatie over en het aanvragen van een vergunning kun je bij het omgevingsloket terecht.

Tips

 • 1 Luchtverversing in huis gaat vanzelf, via naden en kieren. Als je huis goed geïsoleerd is gebeurt dit niet meer en is het belangrijk om voldoende te ventileren.
 • 2 Spouwmuurisolatie kan ook wanneer je later van plan bent om de gevel te isoleren vanaf de buitenkant. Dit noemt men ook wel een 'no-regret' maatregel
 • 3Zorg ervoor dat je minimaal een Rc-waarde van 2,5 voor je muur haalt met de nieuwe gevelisolatie.

Dikte en soorten isolatiemateriaal

Een muur vanaf de buitenkant isoleren doe je waarschijnlijk maar een keer in je leven en dan wil je het ook meteen goed doen. Een van de belangrijkste aspecten waar je een beslissing over moet maken is de dikte van het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde die je daarmee wilt behalen. Je wilt er achteraf niet achter komen dat je net te weinig isolatie hebt toegepast. Alleen maar omdat dit een paar honderd euro bespaarde. Die paar honderd euro verdien je vaak meteen terug bij de aanschaf van een warmtepomp of door de lagere energierekening. Naast de dikte is ook het type isolatiemateriaal een belangrijk factor. Dit bepaalt zowel de dikte als mogelijkheden bij het kiezen van een gevelmateriaal.

Soort isolatiemateriaal

De keuze van isolatiemateriaal is enigszins beperkt en afhankelijk van het gevelmateriaal dat je kiest. Pleisterwerk, tegels of bakstenen steenstrips vragen om een hard isolatiemateriaal. Hier kan het gevelmateriaal direct opgeplakt worden met lijm, mortel of specie. De meest verkochte isolatiematerialen hiervoor zijn EPS of PUR platen. In dat geval heb je vaak ook de keus uit mes-en-groef systeem wat makkelijk te verwerken is.

Wanneer je kiest voor een meer traditioneel gevelisolatiesysteem ben je vrijer in materiaalkeuze. Met een houten frame voor de bevestiging van het gevelmateriaal vervult het isolatiemateriaal alleen de functie van isolatie. Er hoeft geen stevigheid te zijn voor de bevestiging van materialen zoals steenstrips of stucwerk. In dat geval kun je dus ook dekens of ander flexibel materiaal gebruiken. Een houten frame is handig wanneer je bijvoorbeeld hout of metaal als gevelmateriaal gebruikt. Als isolatiemateriaal kan je PUR, PIR, EPS, steenwol, glaswol of houtvezel voor gebruiken.

Isolatie

Als je weet wat voor isolatiemateriaal en gevelbekleding je wilt gebruiken dan is de volgende belangrijke vraag welke isolatiewaarde je wilt realiseren. Naast het verfraaien van de aanblik op je woning doe je dit natuurlijk vooral vanwege de besparing op je energiekosten.

Je wilt je gevel zodanig isoleren dat het toekomstbestendig is. Oftewel, je wilt er niet na een paar jaar achter komen dat je net wat meer isolatiemateriaal had kunnen toepassen om aan de huidige isolatie-eisen te voldoen. Hieronder zie je een overzicht van de huidige en toekomstige isolatienormen voor nieuwbouwwoningen.

Niveau van isolatieMinimale isolatiewaarde muur (Rc-waarde)
Slecht geïsoleerd (tot 1987)0,85-1,3
Matig geïsoleerd (1988-1990)2,0
Goed geïsoleerd (1991-2015)2,5-3,5
Zeer goed geïsoleerd (2016)4,5
Energieneutraal*5-6
Passiefhuis**6-8

* De daadwerkelijke eisen voor energieneutrale bouw (BENG-norm) worden eind 2018 verwacht en zullen gaan gelden voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2020.
** De passiefhuis norm is niet vastgelegd met isolatiewaarden. Dit zijn veel voorkomende isolatiewaarden voor een passiefhuis. Deze normen zijn over het algemeen strenger dan de energieneutrale normen.

Handig om te weten

Wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?
De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van de totale constructie inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, spreken we van een Rd-waarde. Als je alle Rd-waardes optelt kom je uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren je over de Rc-waarde van de constructie, maar eigenlijk kun je beter de Rd-waarde vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

Dikte van gevelisolatie

In bovenstaande tabel kun je duidelijk zien waar de huidige bouwwereld naar toe gaat op het gebied van isolatienormen. Daarbij blijft de vraag wat nu een goede dikte is van het isolatiemateriaal en de bijbehorende isolatiewaarde? En wat als je al spouwmuurisolatie toegepast hebt, welke invloed heeft dat?

Heb je een spouwmuur maar nog geen spouwmuurisolatie dan is het verstandig om dat eerst te doen. De isolatiespecialist zal dit ook voorstellen voordat de gevel verder geïsoleerd wordt. De luchtspouw heeft in de nieuwe constructie geen functie meer en in dat geval is het vullen met isolatiemateriaal de beste optie. Je bespaart daarmee ruimte aan de buitenkant die je nodig hebt voor gevelisolatie. Daarnaast is dit vaak veel goedkoper dan een dikkere isolatielaag toepassen aan de buitenkant van muur.

Bij woningen van voor 1976 is er, afhankelijk van de spouwbreedte (2 tot 5cm), spouwmuurisolatie mogelijk met een isolatiewaarde van 1,2 tot 2.1. Bij nieuwere huizen is de spouw iets breder omdat er al standaard isolatiemateriaal werd aangebracht in de spouw. De spouw is dus breder en kan bij volledige opvulling een isolatiewaarde halen van 4,5. Dit laatste geldt voor een woning die gebouwd is voor 2013 en een luchtspouw heeft van 5cm. In dit uiterste geval is gevelisolatie vanaf de buitenkant wellicht niet meer nodig. Dit is echter een situatie die voor oudere woningen zeker niet geldt.

In onderstaand overzicht zie je welke isolatiewaarde je kunt behalen per isolatiemateriaal, afhankelijk van de dikte van het materiaal.

IsolatiemateriaalDikte (Rd-waarde 2)Dikte (Rd-waarde 3)Dikte (Rd-waarde 4)Dikte (Rd-waarde 6)
Resol platen4cm6cm8cm12cm
PUR platen4,5cm7cm9,5cm14cm
EPS platen*7cm10cm13cm19cm
Steenwol platen7cm11cm14cm21cm
Glaswol platen7cm11cm14cm21cm
Houtvezel platen9cm13cm17cm25cm

* Het gaat hierbij om de grijze variant waarbij grafiet in het materiaal is verwerkt. Grafiet zorgt voor een betere warmtereflectie.

Handig om te weten

Wil je een energiebespaarlening aanvragen voor buitenmuur isolatie? Zorg dan dat je op zijn minst een verhoging van de isolatiewaarde van 3,5 behaalt. Dus bijvoorbeeld door het verbeteren van een muur waardoor de Rc-waarde van 1,5 naar een Rc-waarde van 5 toe gaat. Dit is 1 van de voorwaarden voor het krijgen van de energiebespaarlening.

Afwerking en gevelmateriaal

Een ander belangrijk onderdeel van de buitenmuur isoleren, en misschien wel het leukste, is het kiezen van de afwerking. De opties zijn vaak eindeloos en de enige twee beperkingen zijn de omgevingswetgeving en je portemonnee. Je hebt de keuze uit traditioneel baksteen, hout of pleisterwerk of voor een meer modernere uitstraling met het gebruik van tegels, zink, aluminium, cortenstaal of misschien zelfs wel een groene gevel.

Belangrijk is om dit te beslissen voordat je een vergunning gaat aanvragen of een plan laat maken voor de uitvoering. Het type gevelmateriaal bepaalt namelijk ook wat voor type constructie er gebruikt wordt voor de bevestiging van het isolatiemateriaal. Baksteen strips, tegels of pleisterwerk breng je bijvoorbeeld direct aan op vastgelijmd (op de buitenmuur) isolatiemateriaal. Hout of metaal wordt meestal op een apart frame geplaatst zodat er een kleine luchtspouw tussen het isolatiemateriaal en de nieuwe buitengevel ontstaat. Dit is nodig zodat vocht weg geventileerd kan worden en het materiaal kan “werken”. Anders ontstaat er al snel rot of roest.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geen zin in al het uitzoekwerk en gedoe?

Ben je er over uit dat je aan de slag wilt met het verduurzamen van je woning? Maar heb je behoefte aan het juiste stappenplan voor jouw woning? Of heb je gewoon geen zin in al het uitzoekwerk en gedoe? Laat je dan adviseren door een GreenHome expert.

Boek je persoonlijk adviesgesprek

Specialist vinden voor het isoleren van de buitengevel

Heb je besloten om aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om een goede isolatiespecialist of bouwbegeleider te vinden die alles van A tot Z voor je kan uitzoeken en een prijsopgave kan maken. De voorbereiding is belangrijk en je wilt de juiste kennis en kunde in huis halen om er zeker van te zijn dat de klus goed uitgevoerd wordt.

Wanneer je een spouwmuur laat isoleren kun je een isolatie specialist benaderen die bij jou thuiskomt en in een half uur weet of spouwisolatie mogelijk is. Er zijn namelijk maar weinig factoren die invloed hebben op het wel of niet plaatsen van spouwmuurisolatie. Het is een kant en klare oplossing. Ga je echter met gevelisolatie aan de slag dan heb je een bouwfysicus , projectbegeleider en een stukadoors-team nodig. Samen werken ze de details uit en zorgen ze ervoor dat jouw muur zonder risico’s geïsoleerd wordt. Belangrijk dus om niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee te gaan en deze aan het werk te zetten.

TIP: wat je niet wilt missen over muurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.