5-Energieslurpers

Geschatte leestijd: 7 minuten

Iedereen merkt het in de portemonnee. De afgelopen jaren is de energierekening flink gestegen en deze trend zal de komende jaren waarschijnlijk doorzetten. Om dit tegen te gaan kan je verschillende maatregelen nemen zoals het beter isoleren van de woning, zonnepanelen plaatsen op je dak of een energiezuinig verwarmingssysteem installeren. Dit zijn vaak maatregelen die behoorlijke investeringen vergen. Maar wist je dat je ook al grote winst kunt behalen met veel kleinere en eenvoudig aan te brengen maatregelen? In dit artikel lees je hoe je 5 grote energieslurpers in huis kunt aanpakken en makkelijk energie kan besparen. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld betaalt aan je energierekening.

Welke maatregelen?
Tegenwoordig zijn er in iedere ruimte van een woning meerdere elektrische apparaten aanwezig. Van veel apparaten is het bekend dat ze bij gebruik een hoog elektriciteitsverbruik hebben. Toch zijn er ook veel apparaten die meer verbruiken dan de meeste mensen zich realiseren. Gebruik je een apparaat niet of nauwelijks dan kan deze in stand-by stand alsnog veel energie verbruiken. Een Nederlands gezin bespaart gemiddeld €450 per jaar door de volgende maatregelen te nemen:

  1. €183 door de verwarming laag te zetten wanneer er niemand thuis is of men gaat slapen
  2. €65 door apparaten écht uit te zitten in plaats van op de stand-by stand
  3. €54 door twee minuten korter te douchen
  4. €53 door de thermostaat één graadje lager te zetten
  5. €50 door een douchekop te vervangen met een waterbesparende douchekop
  6. €49 door naden en kieren dicht te maken met tochtstrips

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn er enkele specifieke apparaten die onnodig veel energie verbruiken. Hieronder lees je welke vijf apparaten dat zijn en wat je eraan kunt doen.

Vloerverwarmingspomp (1)

Een vloerverwarmingspomp gebruikt elektriciteit om water van de CV rond te pompen door de leidingen in de vloer. Op dit moment zijn er twee verschillende soorten circulatiepompen: pompen met een vast óf een variabel vermogen. De pompen met een vast vermogen zijn ouder en verbruiken meer stroom omdat ze altijd op een vast vermogen aan staan, óók als de verwarming uit staat. Dat betekent dat ook in de zomer de pomp 24 uur per dag water rondpompt. Dat is natuurlijk zonde. Door een vloerverwarmingspomp met een variabel vermogen en aan/uitschakelaar te installeren voorkom je het onnodig rondpompen van water door de vloer.

Wat bespaar je met een nieuwe vloerverwarmingspomp?
Recent onderzoek wijst uit dat de meeste pompen die op dit moment in Nederlandse huishoudens geïnstalleerd zijn een vermogen hebben van rond de 65W. Deze pompen met een vast vermogen verbruiken jaarlijks 575 kWh terwijl de huidige meest energiezuinige circulatiepomp een jaarlijks energieverbruik heeft van 75 kWh. Dit levert je een jaarlijkse besparing op van 500 kWh, oftewel ruim €100. Het vervangen van een oude pomp kost veel geld (ca. €250) maar levert een besparing op van 86% waardoor het zich binnen twee tot drie jaar zal terugverdienen.

Een goedkoper alternatief voor het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp is het installeren van een pompschakelaar (€50). Het aansluiten hiervan is redelijk eenvoudig en kan door huisbewoners zelf gedaan worden. De pompschakelaar schakelt de waterpomp aan en uit wanneer er geen warmte vanaf de cv-ketel richting de vloerverwarming gestuurd wordt. Je bespaart daarmee ongeveer 50% van het elektriciteitsverbruik van de vloerverwarmingspomp.

Wasdroger (2)

De wasdroger is één van de grootste elektriciteitsgebruikers in huis. De wasdroger is verantwoordelijk voor ongeveer 6% van het totale elektriciteitsverbruik inje woning. Met een zuinige wasdroger bespaar je dan ook flink op de energierekening. Sinds 2015 moeten wasdrogers voldoen aan nieuwe regelgeving rondom energieverbruik. Nieuwe wasdrogers zijn daardoor soms 3 keer zo zuinig dan oude wasdrogers. De meeste efficiënte droogmachine in 2016 verbruikt 0,65 kWh per droogbeurt. Dat is bijna een 10e is van stroomverbruik per cyclus van een wasdrogers van 25 jaar oud (5,20 kWh per cyclus).

Wasdrogers zijn er in verschillende types: condens-, luchtafvoer- en warmtepompdrogers. Warmtepompdrogers zijn vaak veel zuiniger dan de andere type drogers. Ook zijn er gas verwarmde luchtdrogers. Dit is alleen geen goed alternatief omdat gas steeds duurder wordt en het gebruik van aardgas slecht voor het milieu is.

Verbruik wasdroger
Het exacte elektriciteitsgebruik van een wasdroger hangt af van het aantal personen in het huishouden, het type wasdroger en het gebruikte wasprogramma. In de onderstaande tabel zie je het gemiddeld aantal droogbeurten per jaar op basis van de grootte van je huishouden.

Grootte huishoudenDroogbeurten per jaar
1 persoon47
2 personen94
3 personen140
4 personen187
5 personen234
6 of meer personen234

Een wasdroger uit 2000 verbruikt 4,25 kWh per droogbeurt. Een luchtafvoerdroger met energielabel C heeft een verbruik van 2,45 kWh, een condensator (energielabel B) verbruikt 2,25 kWh, een warmtepompdroger (energielabel A) verbruikt 1,50 kWh en de zuinigste wasdroger (energielabel A+++) verbruikt op dit moment 0,65 kWh per droogbeurt. Het jaarlijks verbruik van droogmachines is hieronder weergegeven op basis van een huishouden van 2 personen (BAT staat voor Best Available Technology: het op dit moment beste beschikbare apparaat).

TypeVerbruik (kWh per jaar)
Oud (2000)400
Luchtafvoerdroger (energielabel C)230
Condensator (energielabel B)212
Warmtepompdroger (energielabel A)141
BAT (energielabel A+++)61

Advies
Moderne wasdrogers verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit, vooral warmtepompdrogers met energielabels A tot A+++. Een oude wasdroger vervangen is een grote investering maar verdient zich snel terug, met name in een groter gezin. Een 2-persoons huishouden kan gemiddeld 339 kWh per jaar besparen (ca. €80) wat een terugverdientijd heeft van 3 tot 4 jaar. Bij een 4-persoons huishouden loopt dit op naar bijna €160 per jaar met een terugverdientijd van binnen 2 jaar.

Let op: een belangrijk aandachtspunt is de hoeveelheid was die wordt gedroogd per wasbeurt. Als je weinig was hebt om te drogen, dan is het slim om dit natuurlijk te laten drogen op een droogrek. Daarmee voorkom je onnodig gebruik van de wasdroger en daarbij behorend energiegebruik.

Mechanische ventilatie box (3)

Een mechanische ventilatie box zorgt ervoor dat vuile lucht in een woning wordt afgezogen. Via luchtroosters in de kozijnen komt verse lucht de woning binnen en in de badkamer, toilet en woonkamer/keuken wordt de lucht afgezogen. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis op orde blijft. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen en het ophopen van teveel vocht in de woning.

Er bestaan sinds kort elektrische gelijkstroommotoren. Een gelijkstroom ventilatiebox verbruikt ongeveer 70% minder elektriciteit ten opzichte van een oude wisselstroom ventilatiebox. Bij mechanische ventilatiesystemen kan de grootste winst behaald worden. Hierbij kan het vervangen van een oude wisselstroom box door een gelijkstroom systeem met zuiniger gebruik een besparing opleveren van circa 320 kWh per jaar. Dat is al snel zo’n €65 per jaar.

Televisiescherm (4)

Bijna ieder huishouden heeft één of meerdere televisies dagelijks in gebruik. Gemiddeld verbruiken televisies ongeveer 8% van ons energieverbruik. Sommige mensen gebruiken het als achtergrondgeluid en hebben de televisie een flink aantal uur per dag aanstaan. Op het elektriciteitsgebruik van een televisie kan dus flink bespaard worden.
Oude televisies hebben meer energie nodig dan nieuwere modellen. Daarnaast zijn de afmetingen van belang voor de energievraag van een toestel.

Innovatie
Binnen de televisie-industrie volgen de innovaties elkaar snel op. In 2013 waren voornamelijk plasma en LCD televisies populair, deze zijn nu bijna nergens meer verkrijgbaar. Op dit moment is LED de dominante technologie waarbinnen verschillende afsplitsingen zijn: LED, Direct led, Edge LED, LCD-LED en OLED. Het elektriciteitsverbruik van deze verschillende beeldtechnologieën zijn nagenoeg hetzelfde waardoor er in dit artikel geen onderscheid wordt gemaakt tussen deze technologieën, behalve met betrekking tot OLED. Deze beeldtechniek heeft geen elektriciteit nodig voor het maken van zwarte pixels waardoor deze televisies 20-40% zuiniger zijn. OLED-toestellen zijn vooralsnog erg duur en om die reden worden OLED-tv’s nog niet vaak verkocht.

Elektriciteitsverbruik
Het energieverbruik van een tv is afhankelijk van verschillende variabelen: het gemiddelde gebruik per dag, de beeldtechniek, de grootte van het scherm en de leeftijd van het apparaat. In de onderstaande tabel is het energieverbruik van verschillende soorten televisies te zien op basis van het Nederlands kijkgedrag van gemiddeld 3,6 uur per dag.

TechnologieGrootte (inch)Verbruik (kWh per jaar)
LEDKlein (26)31
Gemiddeld (32)37
Groot (46)54
Extra groot (55)68
Direct LEDKlein (26)32
Gemiddeld (32)38
Groot (46)56
Extra groot (55)71
LCD-LEDKlein (26)35
Gemiddeld (32)41
Groot (46)61
Extra groot (55)77
Edge LEDKlein (26)38
Gemiddeld (32)45
Groot (46)66
Extra groot (55)84
LCDKlein (26)113
Gemiddeld (32)156
Groot (46)238
Extra groot (55)422
PlasmaGemiddeld (32)240
Groot (46)356
Extra groot (55)527

Advies
Het vervangen van een LCD en vooral een plasma televisie is een financieel verstandige keuze. Zodra er sprake is van een LED televisie zijn de grootte van het scherm en het gebruikersgedrag minder van belang. Uitgaande van een gemiddelde LCD/plasma televisie die je vervangt voor een LED televisie scheelt dit jaarlijks – 203 kWh.

Vaatwasser (5)

Vaatwassers worden steeds energiezuiniger. Het water- en elektriciteitsgebruik is in de loop der jaren flink verminderd. Daarnaast is de ook de grootte van vaatwassers iets toegenomen in de afgelopen 10 jaar.

De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig standaard een hotfill-aansluiting. Met een hotfill-aansluiting sluit je de vaatwasser aan op een warmwaterleiding. De vaatwasser warmt het water niet zelf waardoor je flink bespaart op het energieverbruik van de vaatwasser. Sommige nieuwe modellen hebben ook een ‘halve beladingssensor’ waarmee het toestel zelf op basis van hoe zwaar de vaatwasser beladen is, de was intensiviteit kan inschatten en een passend programma kan kiezen.

Elektriciteitsverbruik
Het energieverbruik van een vaatwasser is afhankelijk van de leeftijd, het aantal gezinsleden en het gebruikersgedrag: hoe vaak de vaatwasser aan staat en welke programma’s worden gebruikt (temperatuur en duur, wasprogramma). Uit onderzoek blijkt dat per wasbeurt een vaatwasser uit 2000 1,37 kWh gebruikt, één uit 2010 0,90 kWh en een vaatwasser uit 2015 0,85 kWh. De meest zuinige vaatwasser op dit moment verbruikt 0,73 kWh per wasbeurt.

Onderzoek naar het aantal wasbeurten per week en het aantal bewoners per huishouden zijn hieronder weergegeven.

Grootte huishoudenAfwasbeurten per jaar
1 persoon114
2 personen219
3 personen266
4 personen334
5 personen365
6 of meer personen391

Sinds 2005 hebben de meeste vaatwassers een eco-functie waarmee je nog meer water en elektriciteit kan besparen. Volgens Milieucentraal kan dit leiden tot een jaarlijkse vermindering van 26% op elektriciteit en 19% op water. Het gemiddelde energieverbruik van verschillende soorten vaatwassers, op basis van een huishouden van twee personen is in de tabel hieronder te zien.

LeeftijdGebruikVerbruik (kWh per jaar)
Oud (2000)Normaal301
Gemiddeld (2010)Normaal
Eco
198
147
Nieuw (2015)Normaal
Eco
187
139
BATNormaal
Eco
161
119

Advies
Ook al is een nieuwe vaatwasser een grote investering, een nieuwe vaatwasser kan jaarlijks flink wat energie (182 kWh/jaar) besparen, zeker als je nu nog een oude vaatwasser hebt. Een vaatwasser met een hotfill-aansluiting en halve beladingssensor bespaart nog meer energie. Combineer je deze functies ook nog met de eco-optie dan kan dit jaarlijks een groot verschil maken op je elektriciteitsrekening.

Totale besparing vaatwasser
De gezamenlijke besparing van de bovengenoemde vijf maatregelen levert een elektriciteitsbesparing op van gemiddeld 1.536 kWh per jaar. Met de huidige elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh betekent dat een jaarlijkse besparing van €353. Dit bedrag zal de komende jaren alleen nog maar toenemen als de elektriciteitsprijs gaat stijgen. Het advies: wil je fors besparen op je elektraverbruik? Maak dan slim gebruik van deze maatregelen en start vandaag nog met het stoppen van onnodig energieverbruik!

Wil je nog meer tips om je energierekening te verlagen? Download het gratis ebook met 50 extra tips om je energierekening met honderden euro’s per jaar te verlagen

Lees ook: