Subsidie isolerend glas

Geschatte leestijd: 3 minuten
Subsidie isolerend glas

Let op! Sinds 26 april 2017 is de subsidie isolatie van de rijksoverheid gestopt en worden er geen nieuwe aanvragen meer behandeld voor onder andere subsidie isolerend glas! Voor VVE’s zijn de inschrijvingen nog wel open.

Overweeg je dubbel glas? Dat is een goede keuze aangezien het toepassen van isolerend glas een aanzienlijke energie besparing mee brengt. Op het moment dat je isolerend glas aanbrengt bespaart je dat al gauw minimaal €125 per jaar op de energiekosten. Heb je veel glasoppervlak in de gevel? Dan ligt de besparing waarschijnlijk hoger. De investering in isolerend glas is nu extra aantrekkelijk vanwege de verlaagde BTW tarief op arbeid wanneer je isolatiemaatregelen treft. In plaats van 21% betaal je 6% BTW op de arbeidskosten. Als je van plan bent isolerend glas te plaatsen maak je hier dus ook aanspraak op. 

Landelijke subsidie voor particulieren

Via de landelijke subsidie ‘Energie Besparing Eigen Huis’ maak je aanspraak op subsidie voor isolerend glas. Daarvoor geldt als belangrijke voorwaarde dat je minimaal twee isolerende maatregelen in huis neemt. Dus naast isolerend glas kan je bijvoorbeeld ook vloerisolatie of spouwmuurisolatie aanschaffen.

Op het moment dat je aan die voorwaarde voldoet krijg je gemiddeld zo’n 20% terug van de aanschafkosten. Lees meer over de landelijke isolatie subsidie.

Isolatiesubsidie voor eigenaar-bewoners is ‘op’

Via de landelijke subsidie ‘Energie Besparing Eigen Huis’ kon je tot april 2017 subsidie krijgen voor isolerend glas in combinatie met een andere isolatiemaatregel. Helaas is de subsidiepot inmiddels op en is er nog geen duidelijkheid of er geld beschikbaar komt voor een nieuwe isolatiesubsidie. De RVO is de instantie die verantwoordelijk is voor deze subsidieregeling. Op de website van RVO vind je de laatste informatie over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie voor VvE’s

Woonblokken met een Verenigingen van Eigenaren(VvE) kunnen nog wel subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen zoals isolerend glas. Je moet als VvE dan minstens 2 verschillende soorten isolatiemaatregelen toepassen in het gebouw. Net als voor particulier woningeigenaren is de subsidie ongeveer 20% van de totale kosten. VvE’s kunnen daarnaast ook subsidie aanvragen voor:

  • Energieadvies: Voor het inhuren van een onafhankelijk adviseur
  • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP): Het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan.

Je kunt als VvE’ een bonus krijgen als je een gebouw extra laat isoleren. Per appartement komt er dan €4.000 bovenop de subsidie van ongeveer 20% van de totale kosten.

Lokale en regionale subsidies

Gemeenten of regio’s bieden in een enkel geval ook zelf subsidies aan voor isolerend glas. Via www.energiesubsidiewijzer.nl kan je dit makkelijk controleren voor jouw gemeente. Is jouw gemeente aangesloten bij het Regionaal Energieloket? Daar staan ook alle up-to-date subsidieregelingen.

Advies op maat over dubbel glas

Ontdek of isolerend glas voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel kan je besparen op je stookkosten met HR(++) glas en wat kost het?

Start isolerend-glas-analyse

Verlaagd BTW Tarief

Naast de subsidie geldt er een ander voordeel in de aanschaf van isolerend glas. Je profiteert ook dit jaar nog van een verlaagd BTW tarief op isolatiemaatregelen. Voor vloer-, dak-, (spouw)muur- en glasisolatie geldt een verlaagd BTW tarief van 6% (normaal 21%) op het arbeidsloon. In het geval van isolerend glas kan dit veel kosten schelen. Het vervangen van glas is een arbeidsintensieve klus. De kosten voor arbeid maken ongeveer 50% tot 60% uit van de totale kosten voor isolerend glas.

Om in aanmerking te komen voor dit verlaagde BTW tarief, moet wel aan onderstaande 2 voorwaarden worden voldaan:

  1. Isolatiewaarde: De isolatiematerialen moeten aan de normen voor warmteweerstand voldoen zoals afgesproken in het bouwbesluit. Kies altijd voor HR++ of Triple glas, dan voldoe je daar aan. Kies voor de beste warmteweerstand (hoe lager de U-waarde hoe beter).
  2. Leeftijd woning: Je woning moet minimaal twee jaar oud zijn.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het nationale energiebesparingsfonds is in 2014 in het leven geroepen door de Rijksoverheid, ASN bank en de Rabobank. Via de Energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

  • Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000.
  • De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag
  • De rente ligt voor particulieren (per 01-02-2018) ligt tussen de 1,9% (voor een 7 jarige lening) en de 2,7% (voor een 15 jarige lening).
  • De rente ligt voor VvE’s (per 01-02-2018) ligt tussen de 2,6% (voor een 10 jarige lening) en de 3,0% (voor een 15 jarige lening).
  • Maximaal 75% van de lening kan aangewend worden voor de investering in zonnepanelen. Dit heeft te maken met de BTW teruggave die je na aanschaf van de zonnepanelen kan terugvragen van de belastingdienst.

Meer informatie over de energiebespaarlening en of je in aanmerking komt lees je hier. Ook de overige voorwaarden voor deze lening kan je daar vinden, evenals het online aanvraagformulier.

Wil jij aan de slag met het vervangen van je ramen? Lees dan hier nog meer informatie over de verschillende soorten isolerend glas, kosten, besparingen en plaatsing van nieuw glas in bestaande kozijnen.

TIP: wat je niet wilt missen over isolerend glas

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook: