Isolatieglas

Soorten dubbel glas

Geschatte leestijd: 3 minuten
Soorten dubbel glas

Als je je woning wilt voorzien van isolerend glas dan heb je de keuze uit verschillende soorten dubbel glas. Welke soorten dubbel glas zijn er beschikbaar en waarin verschillen ze van elkaar? En welk glas is het beste?

Soorten dubbel glas

In de volksmond praten we vaak over dubbel glas. Er zijn echter nogal wat soorten ‘dubbel’ glas. Tegenwoordig spreken we dan ook vaker over isolatieglas of isolerend glas. Onder isolerend glas verstaan we alle soorten dubbel glas die beter isoleren dan standaard enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die gescheiden worden door een ruimte (de spouw). Dit zijn de meest voorkomende soorten dubbel glas:

  • Dubbel glas

  • HR glas

  • HR+ glas

  • HR++ glas.

  • Triple glas (ook wel: drievoudig of driedubbel glas)

  • Voorzetramen

  • Monumentenglas

Het belangrijkste verschil tussen bovenstaande soorten glas zit hem in de isolatiewaarde. Bij gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met lucht terwijl bij HR(++) en triple glas de spouw gevuld is met edelgassen zoals argon. Deze edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Verder zit bij alle HR en Triple glassoorten aan de binnenzijde een soort van coating die de warmte weerkaatst, waardoor de isolerende werking groter is. Voorzetramen zijn met name geschikt voor oudere woningen waarvan men het oude karakter wil behouden en monumentale panden. Monumentglas is uiteraard bedoeld voor monumenten.

Welk glas isoleert het beste?

De U-waarde geeft de mate aan waarin het glas warmte doorlaat. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte er doorgelaten wordt en hoe slechter daarmee de isolerende werking. Voor de beste isolerende werking en de grootste besparing op de energiekosten, kies je dus het beste voor isolerend glas met de laagste U-waarde. Dit is Triple glas. In de praktijk zien we dat dit eigenlijk alleen wordt toegepast in nieuwbouwwoningen of woningen waar het doel is maximaal energie te besparen. De kosten van triple glas liggen namelijk vrij hoog, omdat het vrijwel nooit in het bestaande kozijn past. Met HR++ glas heb je bijna dezelfde mate van energiebesparing maar tegen lagere kosten. Dit is voor een goede glaszetter ook het standaard glas dat ze plaatsen.

“Ik heb al dubbel glas”

In Nederland is dubbel glas in de meeste huizen al toegepast. Zo’n 85% van de Nederlandse woningen is (deels) voorzien van dubbel glas. Toch blijft dubbel glas de zwakste schakel in de gevel van het gebouw. Ook al is het een stuk beter dan enkel glas (U-waarde 5,8), het laat nog altijd relatief veel warmte door. HR++ glas (U-waarde 1,2) heeft een isolatie waarde die 2,5x zo hoog ligt als ‘normaal’ dubbel glas (U-waarde 2,7). Het houdt de warmte binnenshuis, voorkomt een koudeval en zorgt daardoor voor veel meer comfort in de woonruimtes van het huis.

Voorzetramen

Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel glas dubbel glas te maken. Een raamconstuctie wordt aan de binnen of buitenzijde van een bestaand raam geplaatst. Hierdoor ontstaat er een luchtspouw tussen het bestaande raam en het voorzetraam, die voor een isolerende werking zorgt. Voorzetramen worden veel gebruikt bij oudere en monumentale panden. Het oude karakter van de woningen kan hiermee namelijk behouden worden doordat het bestaande raam blijft zitten terwijl het comfort wel toeneemt. Een bijkomend voordeel van voorzetramen is dat de woning hiermee brand- en inbraakveiliger wordt. Voorzetramen zorgen voor een U-waarde die vergelijkbaar is met normaal dubbel glas (2,7).

Advies op maat over dubbel glas

Ontdek of isolerend glas voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel kan je besparen op je stookkosten met HR(++) glas en wat kost het?

Start isolerend-glas-analyse

Monumentaal glas

Voor monumenten is er speciaal monumentenglas beschikbaar. Dit glas heeft het uiterlijk van oud glas en heeft een geringe dikte zodat het goed te plaatsen is in bestaande kozijnen. Het isoleert niet zo goed als HR++ glas, maar beter dan het enkele glas. Monumentenglas heeft, afhankelijk van het soort, een U-waarde tussen de 3,7 en 1,6. Een stuk beter dus dan de U-waarde van enkel glas (5,5).

Glas in lood isoleren

Ook glas in lood kan behouden blijven als je een hogere isolatiewaarde zoekt voor het glaswerk. Het glas in lood wordt dan uit het kozijn gehaald. Het glas in lood wordt dan in dubbel glas gezet. Zo blijft het glas in lood, maar wel met een stuk minder tocht en hoger comfort tot gevolg. Je kan er ook een voorzetraam voor laten zetten, maar dit ziet er minder mooi uit.

Het is aan te raden een glaszetter langs te laten komen die u op basis van jouw specifieke woning een advies kan geven van de beste optie(s).

TIP: wat je niet wilt missen over isolerend glas

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter