Soorten dubbel glas

Geschatte leestijd: 13 minuten
isolerend glas

Heb je last van koudeval of tocht? Denk je erover om nieuw glas te laten plaatsen? Wil je weten wat het verschil is tussen enkel, dubbel en HR++ glas? In dit artikel lees je alles over de werking, plaatsing en de voor- en nadelen van isolerend glas. Slecht geïsoleerd glas kan voor veel overlast zorgen. In de winter heb je bij de ramen een enorme koudeval waardoor het dicht bij het raam koud aanvoelt en er tocht in je huis ontstaat. Daarnaast gaat er veel warmte verloren door de ramen. Deze problemen kun je voorkomen door HR++ of Triple glas toe te passen. In dit artikel lees je welke verschillende soorten dubbel glas te koop zijn en waarin ze van elkaar verschillen.

Warmteverlies door slecht geïsoleerd glas

In een gemiddelde eengezinswoning met dubbele beglazing (geen HR-glas) gaat ongeveer 15-20% van de warmte verloren door ramen en buitendeuren. Bij huizen met enkel glas kan dit zelfs oplopen tot 25-30%. Huizen die zijn gebouwd of waarvan de ramen zijn vervangen, langer dan 10-15 jaar geleden hebben in de meeste gevallen geen HR glas. Dit betekent dat er ‘standaard’ dubbel glas in de kozijnen zit waarmee plaatsing van HR++ of Triple glas (ook wel HR+++ glas genoemd) een flinke energiebesparing op kan leveren.

Door het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++ glas of triple glas kun je tot wel 780m3 gas per jaar besparen. Een jaarlijkse besparing van €510 op je energierekening (€0,65 per m3 gas, prijspeil 1 januari 2018). In onderstaand overzicht zie je de besparing die je realiseert met het vervangen van enkel of dubbel glas

VanNaarBesparingBesparing gasBesparing jaarlijkse energiekosten
Enkel glasHR++15-25%390-650m3€250-€420*
Enkel glasTriple glas20-30%520-780m3€340-€510*
Dubbel glasHR++10-20%190-380m3€125-€250*
Dubbel glasTriple glas15-25%285-475m3€185-€310*
Enkel glasMonumentenglas15-25%340-550m3€220-€360*

*op basis van een eengezinswoning met een gasverbruik van 1.900 – 2.600m3 per jaar.

Past HR++ of Triple glas in jouw kozijn?

Als je glas gaat vervangen voor HR++ of Triple glas dan is de belangrijkste vraag of het in de huidige kozijnen past. Enkel of dubbel glas is vaak veel dunner dan HR++ of Triple glas. De sponningbreedte is daarom van belang bij het kiezen van nieuw glas. De sponningbreedte is de breedte van het stukje kozijn (soort gleuf) waar het glas in geplaatst wordt. Aangezien HR++ glas een minimale spouwbreedte van 15mm heeft en daar nog de dikte van het glas (2 x 4mm of meer) bij opgeteld moet worden, betekent dit een minimale sponningbreedte van 23mm.

Past HR++ glas niet in het huidige kozijn dan heb je in dat geval 3 opties. Als er genoeg “vlees” op de kozijnen zit dan kan de sponning breder uitgezaagd worden zodat ook HR++ glas er in past. Vaak kun je ook andere glaslatten gebruiken om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen. Als beide opties niet mogelijk zijn dan kun je HR+ glas nemen met een spouw die iets minder breed is. Het breder uitzagen van de sponning is alleen mogelijk bij houten kozijnen.

Voor het plaatsen van Triple glas gelden dezelfde mogelijkheden. Heb je draai-, kiep-, of guillotineramen dan is het ook belangrijk om te kijken of deze het extra gewicht van Triple glas aan kunnen. 1 m2 glas van 4mm dik weegt ongeveer 10kg. Triple glas is dus 3 keer zwaarder dan enkel en 1,5 keer zwaarder dan dubbel glas. Zowel de kozijnen als het hang- en sluitwerk moeten dit gewicht aankunnen.

“Ik heb al dubbel glas”

In Nederland is dubbel glas in de meeste huizen al toegepast. Zo’n 85% van de Nederlandse woningen is (deels) voorzien van dubbel glas. Toch blijft dubbel glas de zwakste schakel in de gevel van het gebouw. Ook al is het een stuk beter dan enkel glas (U-waarde 5,8), het laat nog altijd relatief veel warmte door. HR++ glas (U-waarde 1,2) heeft een isolatiewaarde die 2,5x zo hoog ligt als ‘normaal’ dubbel glas (U-waarde 2,7). Het houdt de warmte binnenshuis, voorkomt koudeval en zorgt daardoor voor veel meer comfort in de woonruimtes van het huis.

Wat voor glas heb je nu?

Houd een vlam (van bijvoorbeeld een aansteker) voor de ramen in de woonkamer wanneer het buiten donker is. Als je goed naar de weerspiegeling kijkt in het raam dan zie je bij dubbel glas 4 vlammetjes en bij triple glas 6 vlammetjes. Is een vlammetje veranderd van kleur in de weerspiegeling? Dan zit er een metaalcoating op het glas. Dit betekent dat er HR, HR+ of HR++ glas is toegepast. In onderstaande video wordt dit uitgelegd (bron: Milieucentraal).

Verschillende soorten dubbel glas

In de volksmond praten we vaak over dubbel glas. Er zijn echter nogal wat soorten ‘dubbel’ glas. Tegenwoordig spreken we dan ook vaker over isolatieglas of isolerend glas. Onder isolerend glas verstaan we alle soorten (HR) dubbel glas die beter isoleren dan standaard enkel of dubbel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die gescheiden worden door een ruimte (de spouw). De spouw kan gevuld zijn met droge lucht of een gas zoals krypton of argon. Isolerend glas heeft daarnaast een warmte reflecterende folie om warmteverlies door straling tegen te gaan. Dit zijn de meest voorkomende soorten glas:

 1. Enkel glas
 2. Dubbel glas (Thermopane of standaard dubbel glas)
 3. HR glas
 4. HR+ glas
 5. HR++ glas.
 6. Triple glas/ HR+++ (ook wel: drievoudig of driedubbel glas)

Binnen deze glassoorten heb je de keuze uit verschillende extra opties:

 1. Voorzetramen
 2. Monumentenglas
 3. Geluidsisolerend glas
 4. Gelaagd of veiligheidsglas
 5. Zonwerend glas

Wat is HR glas?

Het belangrijkste verschil tussen bovenstaande soorten glas zit hem in de isolatiewaarde. Bij alle HR en Triple glassoorten zit aan de binnenzijde een soort van coating die de warmte weerkaatst, waardoor de isolerende werking groter is dan normaal dubbel glas. Daarnaast is de spouw van gewoon dubbel glas gevuld met lucht terwijl bij HR(+ en ++) en Triple glas de spouw gevuld is met edelgassen zoals argon of krypton. Deze edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Op 1 juli 2008 is er een standaard geïntroduceerd die beoordeeld of een bepaald type product HR, HR+ of HR++ kwaliteit heeft. HR++ glas heeft bijvoorbeeld een minimale spouwbreedte van 15mm en is gevuld met Argon- of Kryptongas. Glas met een spouwbreedte tussen de 9 en 12mm en Argon- of Kryptongas is HR+ glas. HR glas is vergelijkbaar met HR+ maar is gevuld met gewone droge lucht in plaats van een gas.

Het verschil tussen dubbel glas en isolerend HR(++) glas

Een belangrijk verschil tussen gewoon dubbel glas en HR(++) glas is dat bij gewoon dubbel glas de spouw gevuld is met lucht. Bij HR(++) en triple glas is de spouw gevuld met edelgassen zoals argon. Deze edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Verder zit bij alle HR glassoorten aan de binnenzijde een soort van coating die de warmte weerkaatst, waardoor de isolerende werking groter is.

Speciaal glas

Naast het vervangen van glas voor HR++ of Triple glas zijn er meer opties mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een oud huis of last van overmatig zonlicht of geluid? Dan zijn ook daar oplossingen voor te vinden.

Voorzetramen

Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel glas dubbel of zelfs driedubbel glas te maken. Een raamconstructie wordt aan de binnen- of buitenzijde van een bestaande muuropening geplaatst. Hierdoor ontstaat er een luchtspouw tussen het bestaande raam en het voorzetraam, die voor een isolerende werking zorgt. Een alternatieve optie is om een glasplaat direct op het bestaande kozijn te “plakken”.

Voorzetramen worden veel gebruikt bij oudere en monumentale panden. Het oude karakter van de woningen blijft namelijk behouden doordat het bestaande raam blijft zitten terwijl het comfort wel toeneemt. Een bijkomend voordeel van voorzetramen is dat de woning hiermee beter beschermd is tegen brand en inbraak. Voorzetramen zorgen voor een U-waarde die vergelijkbaar is met normaal dubbel glas (2,7) of beter.

Monumentaal glas

Voor monumenten is er ook speciaal monumentenglas beschikbaar. Dit glas heeft het uiterlijk van oud glas en heeft een geringe dikte zodat het goed te plaatsen is in bestaande kozijnen. Het isoleert niet zo goed als HR++ glas, maar beter dan het enkele glas. Monumentenglas heeft, afhankelijk van het soort, een U-waarde tussen de 3,7 en 1,6. Een stuk beter dus dan de U-waarde van enkel glas (5,5).

Handig om te weten

Voorzetramen zijn met name geschikt voor oudere of monumentale woningen waarvan je het oude karakter wil behouden. Monumentenglas is uiteraard bedoeld voor monumenten en mag je gebruiken in plaats van enkel glas maar met behoud van de huidige sponningen.

Glas in lood isoleren

Ook glas in lood kan behouden worden als je een hogere isolatiewaarde wilt voor het glaswerk. Het glas in lood wordt dan uit het kozijn gehaald en vervolgens in dubbel glas gezet. Zo behoud je het glas in lood, maar wel met een stuk minder tocht en een hoger comfort in huis tot gevolg. Een andere optie is om er een voorzetraam voor te laten zetten, maar dit ziet er minder mooi uit.

Zonwerend glas

Alle soorten glas zijn in zekere mate zonwerend. Vaak zie je dat alleen niet zo goed en is het effect nauwelijks merkbaar. De ZTA- of LTA-waarde van een glassoort zegt iets over de zontoelating of lichttoelating van glas. Heb je bijvoorbeeld veel glasoppervlak in een kamer op het Zuiden dan wil je misschien voorkomen dat deze teveel opwarmt in de zomer. Je kunt dan glas met een lage ZTA-waarde nemen. Dit houdt in dat het glas minder zonnestraling of zonnewarmte toelaat en deze zoveel mogelijk weerkaatst. Glas met een lage LTA-waarde laat minder licht toe. Dit is te vergelijken met getinte ramen in een auto. Je hebt iets meer privacy maar ook minder licht.

Over het algemeen heeft enkel glas een ZTA-waarde van 0,8, dubbel glas 0,7 en HR glas een ZTA-waarde die ligt tussen de 0,6 en 0,7. Triple glas is verkrijgbaar met een ZTA-waarde van 0,5 tot 0,7. De LTA-waarde van glas wil je in de meeste gevallen zo hoog mogelijk hebben en de ZTA-waarde van glas zo laag mogelijk. Een hoge LTA-waarde betekent meer licht en een lage ZTA-waarde betekent minder opwarming door de zon.

Geluidsisolerend glas

Woon je aan een drukke weg of heb je veel last van geluid van buiten dan is het ook fijn om glas te plaatsen dat de omgevingsgeluiden dempt. HR-glas heeft naast een hoge isolatiewaarde ook een betere geluiddempende werking dan enkel of normaal dubbel glas. De geluiddempende werking van glas wordt uitgedrukt in een Rw-waarde. De Rw-waarde geeft aan hoeveel decibel (dB) van het geluid van buiten gedempt wordt. Verkeer op de weg produceert bijvoorbeeld 80dB aan geluid. Glas met een Rw-waarde van 30 zorgt ervoor dat dit geluid van 80dB naar 50dB teruggebracht wordt. Dat is het geluidsniveau van een normaal gesprek tussen twee mensen.
Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe goed een raam geluid isoleert.

 1. Dikte van glasplaten. Glas van 10mm dikte isoleert geluid een stuk beter dan glas van 4mm dik. Meer gewicht betekent minder geluid. Dit is de belangrijkste factor om geluidsoverlast te verminderen.
 2. Verschil in dikte binnen- en buitenraam. Door verschillende diktes van de glasdelen in het raam voorkom je resonantie. Is er buiten een geluidsfactor die het buitenste raam laat trillen, dan betekent dit niet automatisch dat het binnenste raam dit getril overneemt.
 3. Breedte van de spouw. Hoe breder de spouw des te beter de geluidwering.
 4. Gelamineerd glas. Door twee glasdelen samen te plakken met een folie ertussen kun je ervoor zorgen dat glas nog beter isoleert tegen geluid.

Naast dat HR glas voor meer comfort en een lagere energierekening zorgt is het dus ook een goede maatregel om geluidsoverlast te verminderen.

Tips

 • 1 Ga je de kozijnen vervangen? Neem dan meteen Triple glas. Het is een fractie duurder in aanschaf maar isoleert ongeveer 2 keer zo goed als HR++ glas.
 • 2 Klaar met onderhoud? Vervang dan meteen je houten kozijnen voor kunststof kozijnen. Schilderwerk of onderhoudswerkzaamheden zijn daarmee verleden tijd.
 • 3Ga je een warmtepomp plaatsen? Ga dan voor Triple glas. Met extra geïsoleerd glas bespaar je op de aanschafkosten van een warmtepomp. De warmtepomp zal minder hard hoeven te werken en heeft daardoor minder vermogen nodig.

De U-waarde

De U-waarde geeft de mate aan waarin het glas warmte doorlaat. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte er doorgelaten wordt en hoe slechter daarmee de isolerende werking. Voor de beste isolerende werking en de grootste besparing op de energiekosten, kies je dus het beste voor isolerend glas met de laagste U-waarde. Op dit moment is dat Triple glas. In de praktijk zien we dat dit eigenlijk alleen wordt toegepast in nieuwbouwwoningen of woningen waar het doel is om maximaal energie te besparen. De kosten voor het vervangen van enkel of dubbel glas voor triple glas zijn namelijk hoog, omdat het vrijwel nooit in het bestaande kozijn past. Met HR++ glas heb je bijna dezelfde mate van energiebesparing, maar tegen lagere kosten. Dit is voor een goede glaszetter ook het standaard glas dat ze plaatsen. In onderstaand overzicht de verschillende glassoorten en de daarbij behorende isolatiewaarde.

Soort glasIsolatiewaarde (U-waarde)
Triple glas (HR+++)0,5 – 0,9
HR++ glas1,0 – 1,2
HR+ glas1,3 – 1,6
HR glas1,7 – 2,0
Voorzetraam met reflecterende coating1,8
Dubbel glas (Standaard/Thermopane)2,7
Voorzetraam2,7
Enkel glas5,8

Handig om te weten

Voor isolatiematerialen wordt vaak een Rd-waarde opgegeven om aan te geven hoe goed een materiaal isoleert. Hierbij geldt dat een hogere isolatiewaarde betekent dat je minder warmte verliest. In combinatie met de muur-, dak- of vloerconstructie kun je dan de Rc-waarde berekenen. Voor glas gebruik je de U-waarde waarbij juist het omgekeerde geldt. Des te lager de U-waarde, des te beter het glas isoleert. De U-waarde en Rd-waarde vergelijken is daarmee niet direct appels met peren vergelijken. Je kunt wel degelijk een vergelijk maken tussen isolatiematerialen en glas. Dit doe je door de U-waarde van glas te delen door 1. Je hebt dan een vergelijkbaar getal als dat van de Rd-waarde.

 1. Triple glas met een U-waarde van 0,5 is te vergelijken met isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 2 (1 / 0,5 = 2).
 2. Enkel glas met een U-waarde van 5,8 is te vergelijken met isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 0,17 (1 / 5,8 = 0,17).

Plaatsen HR++ of Triple glas

Het vervangen van het huidige dubbel glas voor HR++ of zelfs Triple glas is een specialistische klus. In veel gevallen is het vervangen van het glas niet de enige taak die uitgevoerd moet worden. Wanneer je het glas vervangt moet er vaak ook een aanpassing gedaan worden aan het kozijn. HR++ en zeker Triple glas is een stuk dikker dan enkel of normaal dubbel glas. Het bestaande kozijn moet daarop aangepast worden.

Stappen plaatsen nieuw glas

 • Woningopname: De glaszetter beoordeelt de huidige ramen en kozijnen.
 • Opmeten kozijnen en oppervlakte glas.
 • Hoe dik is het bestaande glas en het kozijn. Is het mogelijk om dikker glas te plaatsen in de bestaande kozijnen of zijn daar aanpassingen voor nodig?
 • Is het hang- en sluitwerk van de draai/kiep ramen sterk genoeg om zwaarder glas te dragen?
 • Controle op houtrot (in geval van houten kozijnen) of schade aan de kozijnen.
 • Dichtheid van kozijnaansluitingen met muren. Naad en kierdichting is net zo belangrijk als goed isolerend glas!
 • Offerte: Na de woningopname zal de glaszetter een offerte opmaken. In de offerte staan de specificaties van het nieuwe glas en/of kozijnen, de werkzaamheden en kosten.
 • Na akkoord op de offerte gaat de glaszetter aan de slag. Het oude raam of kozijn wordt verwijderd en vervangen voor een nieuw exemplaar.
 • Glas verwijderen. Het oude raam wordt verwijderd en de sponning en glaslatten worden schoongemaakt.
 • Aanpassen kozijn. Wanneer het nieuwe raam een andere dikte heeft dan het oorspronkelijke raam moet het kozijn aangepast worden. Bij een houten kozijn betekent dit dat deze uitgefreesd wordt waardoor de sponning breder wordt. In het geval van een aluminium of kunststof kozijn is dat niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk om speciale glaslijsten te gebruiken die het mogelijk maken om dikker glas te plaatsen. Als dat niet lukt zijn HR+ glas of een nieuw kozijn de enige opties.
 • Glas plaatsen. Het nieuwe glas wordt in het kozijn geplaatst en met glaslatten bevestigd. De randen worden vervolgens afgedicht met kit.

Kosten dubbel glas

Het inschatten van de kosten voor het plaatsen van HR++ of triple glas is in de meeste gevallen maatwerk. Houten kozijnen met daarin enkel glas moeten bijvoorbeeld soms uitgefreesd worden voordat er HR++ of Triple glas ingezet kan worden. Is de sponning in je kozijn al goed op maat dan hoef je alleen het glas te vervangen. Een andere factor die de prijs sterk beïnvloedt is eventueel onderhoud of schilderwerk op een houten kozijn. Gemiddeld betaal je de volgende prijzen voor het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++, Triple, of monumentenglas.

 1. Van enkel of dubbel glas naar HR++ glas: €130-€175 per m2
 2. Van enkel of dubbel glas naar Triple glas: €175-€210 per m2
 3. Van enkel glas naar monumentenglas: €195-€290 per m2
Glasoppervlak (+/-)15 m220 m225 m235 m2
HR++ glas€2.000 – €2.600€2.600 – €3.500€3.300 – €4.400€4.500 – €6.100
Triple glas€2.600 – €3.200€3.500 – €4.200€4.500 – €5.300€6.100 – €7.400
Monumentenglas€2.900 – €4.400€3.900 – €5.800€4.900 – €7.300€6.800 – €10.200

*In bovengenoemde prijzen zitten ook de kosten voor arbeid en BTW verrekend.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Wanneer je een offerte krijgt van een glaszetter dan is het belangrijk om deze op een aantal aspecten te controleren. De prijs voor nieuw glas kan namelijk behoorlijk variëren en je wilt dan ook weten waarom dat zo is.

 1. Steigerwerk. Als glas vervangen moet worden op bovenverdiepingen, zeker in het geval van hoge gebouwen, dan is het soms noodzakelijk om steigerwerk te plaatsen. Dit kan soms een aanzienlijke kostenpost zijn op de offerte. Per klus: €200-€500.
 2. Schilderwerk. Bij het vervangen van glas in houten kozijnen kan het soms noodzakelijk zijn om ook het houtwerk deels of helemaal van een nieuwe verflaag te voorzien. De kosten voor het schilderen van een kozijn of deur zijn €40-€75 per kozijn en €90-€150 per deur.
 3. Kozijnreparatie. Het renoveren van kozijnonderdelen vanwege houtrot of breuken zijn extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden. De exacte kosten zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid onderhoud die nodig is.
 4. Afmetingen en aantal ramen. De prijs voor het vervangen van bijvoorbeeld 10m2 glas kan per woning sterk verschillen. Heb je 2 grote ramen met 5m2 glas dan is het plaatsen een stuk makkelijker dan in een situatie waar 10 ramen van 1m2 vervangen moeten worden.
 5. Ventilatieroosters. Als je een raam laat vervangen dan is dat meteen ook een goed moment om na te denken over extra ventilatieroosters. Deze plaats je dan in het kozijn in combinatie met glas dat iets kleiner is dan het origineel. De prijs voor een ventilatierooster ligt tussen de €100-€200 per kozijn.
 6. Dikker glas. Als je dikker glas plaatst in een kozijn dan dat er in eerste instantie in zat dan moet het kozijn aangepast worden. Dat kan vaak door nieuwe glaslatten te gebruiken. In andere gevallen zal er een nieuwe sponning uitgefreesd moeten worden. Dit kost iets meer tijd en geld. Dikker glas is daarnaast ook duurder waardoor de materiaalkosten hoger zullen zijn.

Nieuwe kozijnen plaatsen

Als je (houten) kozijnen een flinke onderhoudsbeurt nodig hebben of zelfs deels vervangen moeten worden dan kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naast het glas ook meteen je kozijnen te vervangen. In dat geval kun je kiezen uit kunststof, aluminium of houten kozijnen. Het voordeel van een nieuw kozijn is dat je meteen, zonder veel meerkosten, Triple glas kan plaatsen. Daarmee maak je jouw huis meteen toekomstbestendig en zal je niet snel meer last hebben van koudeval of toch in huis.

De voor en nadelen per type kozijn

Houten kozijnen

Hout is nog steeds een populair materiaal om te gebruiken voor kozijnen. Door de natuurlijke uitstraling en de vele verschillende stijlen, van klassiek tot modern, waarin deze te koop zijn is dit een veel gekozen product. Daarnaast is een houten kozijn overschilderbaar en kun je in de loop van de tijd het aanzicht van je ramen veranderen naar wens. Groot nadeel is het onderhoud dat regelmatig uitgevoerd moet worden. Het houtwerk heeft gemiddeld om de 5 tot 7 jaar een nieuwe laag verf nodig. Dit is vaak een klus die een paar duizend euro kost.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn licht, maar toch behoorlijk sterk. Ze zijn vrijwel onderhoudsvrij en kunnen een mooie toevoeging zijn in een strakke en moderne woning. Aluminium kozijnen zijn vaak minder goed isolerend dan kunststof of houten kozijnen. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook een stuk duurder dan kunststof of houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden over het algemeen gemaakt van pvc, een harde plasticsoort. Veel mensen hebben nog een negatief beeld van kunststof kozijnen. Dit komt door de 1e en 2e generatie kunststof kozijnen die vaak lelijke brede witte stijlen hebben. Gelukkig zijn de moderne kozijnen een stuk fraaier en kun je ze in verschillende vormen krijgen. Groot voordeel van kunststof kozijnen is dat je deze niet hoeft te schilderen. Dat scheelt enorm in onderhoudskosten. Daarnaast kan je met kunststof kozijnen heel goed een houtstructuur nabootsen.

Kosten nieuwe kozijnen

Ga je een complete woning voorzien van nieuwe kozijnen dan zijn onderstaande prijzen een indicatie van de kosten. Deze prijzen zijn inclusief arbeid en BTW. De kosten bestaan voor ongeveer de helft uit arbeidskosten.

 1. Kunststof kozijn: €700 – €800 per 1m2 kozijn
 2. Houten kozijn: €800 – €1.100 per 1m2 kozijn
 3. Aluminium: €1.000 – €1.300 per 1m2 kozijn

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van een kozijn is net zoals bij het zetten van nieuw glas afhankelijk van veel factoren. Een klein vast raamkozijn kan je soms al voor €500 laten plaatsen terwijl een schuifpui met ventilatieroosters en draai-kiepramen enkele duizenden euro’s kost. Ventilatieroosters, openslaande ramen en de grootte van het raam zijn een aantal aspecten die de prijs sterk beïnvloeden. Hieronder een overzicht van extra kosten die je vaak tegenkomt.

 1. Aantal ramen. De prijs voor een kozijn van 10m2 kan per type sterk verschillen. Als het kozijn bestaat uit 2 grote ramen van 5m2 glas dan is dit goedkoper dan een kozijn met 10 ramen van 1m2.
 2. Openslaande ramen. Kozijnen waarbij een deel van de ramen of in zijn geheel open kan, zijn duurder dan een vast kozijn. Voor elk raam dat open kan betaal je vaak €100-€300 extra. Heb je een kozijn met 3 draai-kiepramen dan betaal je dus €300-€900 meer dan voor een kozijn met 3 vaste ramen.
 3. Ventilatieroosters. Als je een kozijn laat vervangen dan is dat meteen ook een goed moment om na te denken over extra ventilatieroosters. Dit zijn speciale kozijnen waarbij dit in het frame is verwerkt. De extra kosten voor een kozijn met ventilatierooster ligt tussen de €100-€200 per kozijn.
 4. Deuren. Een nieuw deurkozijn is qua prijs vergelijkbaar met een raamkozijn met het verschil dat het toevoegen van persoonlijk styling de prijs vaak verhoogt. Voor een standaard buitendeur inclusief kozijn betaal je tussen de €400 tot €900. Door het toevoegen van ramen, sierwerk en roosters kan deze prijs op lopen tot €2.000 per deur.
 5. Steigerwerk. Als kozijnen vervangen moet worden op bovenverdiepingen, zeker in het geval van hoge gebouwen, dan is het soms noodzakelijk om steigerwerk te plaatsen. Dit kan soms een aanzienlijke kostenpost zijn op de offerte. Per klus: €200-€500.

Overweeg je een offerte aan te vragen en wil je weten op welke zaken je moet letten? In dit artikel vind je handige tips en een overzicht van keurmerken waar bedrijven bij aangesloten kunnen zijn.

Subsidies, leningen en BTW-regeling

Ook voor isolatieglas zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om de kosten te drukken of de financiering makkelijker te maken. Het vervangen van glas of kozijnen is vaak een dure klus en niet voor iedereen is het mogelijk om zonder financiële hulp een investering te doen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die verschillende financiële oplossingen bieden. Bekijk alle subsidies voor isolerend glas op de GreenHome themapagina voor isolerend glas.

TIP: wat je niet wilt missen over isolerend glas

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina isolatieglas en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

2 reacties

 • Reageren
  Bas Bontenbal
  3 oktober 2019 at 15:02

  Heel duidelijke uitleg!

 • Reageren
  Frans
  28 februari 2020 at 12:41

  Dit was precies de uitleg die ik nodig had. Uitermate compleet en helder!!

 • Laat een reactie achter