Offerte isolerend glas

Geschatte leestijd: 9 minuten
Offerte isolerend glas

Je bent serieus geïnteresseerd in het vervangen van het glas in de kozijnen of volledig vervangen van de kozijnen. Voordat je een of meerdere offertes gaat opvragen bij glaszetters is het verstandig om je goed voor te bereiden. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het soort glas dat je toe wil passen? En welk materiaal kies je voor de nieuwe kozijnen: kunststof, aluminium of hout? In dit artikel lees je de belangrijkste zaken voor het aanvragen van een offerte voor isolerend glas. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Voordat je bedenkt om een bedrijf te zoeken die jouw glas/kozijnen kan vervangen is het goed om eerst een paar dingen uit te zoeken over je huis. Misschien heb je al een energie-adviseur gesproken of een maatwerk- of bouwkundig advies op laten stellen. Goed geïsoleerde ramen kunnen je veel energiebesparing en comfort opleveren. Je wilt dus meteen een goed resultaat waar je geen spijt van krijgt.

1. Wat wil je bereiken met HR++ of Triple glas?

Voordat je een bedrijf inschakelt om je glas/kozijnen te vervangen is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Dit is belangrijk omdat je nu de keuze hebt om te kiezen tussen verschillende oplossingen met verschillende prijskaartjes. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Wat wil je bereiken? Wil je meer comfort, je woning energiezuiniger maken of investeren in je huis zodat deze meer waard wordt?

Meer comfort 

Ga je voor meer comfort dan is HR++ of Triple glas een goede keuze. Door isolerend glas toe te passen zal je minder kou en tocht ervaren en voelen de ramen minder koud aan. Soms stroomt er kou langs de kozijnen doordat deze niet goed aansluiten op de muur. In dat geval is het ook verstandig om de kozijnen te vervangen en de naden en kieren rondom de kozijnen dicht te maken.

Energiezuiniger wonen

Wil je nu of op termijn jouw woning energieneutraal maken dan is het belangrijk om voldoende isolatiemaatregelen toe te passen. Een energieneutrale woning is een huis dat goed ingepakt is en waar, naast dikke isolatielagen, ook gekeken is naar het dichtmaken van naden en kieren. Voor de ramen is het belangrijk dat je kozijnen in goede staat zijn en geen koudebruggen vormen. Daarnaast is het naad- en kierdicht maken van de raamopeningen in de muur belangrijk. Triple glas is voor een energieneutrale woning vaak een must.

Investeren in je woning

Goed isolerende ramen zijn een effectieve manier om energie te besparen. Er gaat maar liefst 15-20% van de warmte verloren door de ramen. Als je dit tegen kan houden dan betekent dat een forse stap op weg naar energielabel A. Daarbij heeft het natuurlijk altijd de voorkeur om Triple glas in plaats van HR++ toe te passen. Naast het verbeteren van de isolatiewaarde van de ramen zorgt het ook voor meer comfort in de woning. Dit betekent dat toekomstige bewoners daar ook de meerwaarde van inzien.

Handig om te weten

Woningwaarde en Energielabel
Woningen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke woningen met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit 2005.

2. HR+, HR++ of toch Triple glas?

Als je glas gaat vervangen dan is de belangrijkste vraag wat er in de huidige kozijnen past. Enkel of oud dubbel glas is vaak veel dunner dan HR++ of Triple glas. De sponningbreedte is daarom van belang bij het kiezen van nieuw glas. De sponningbreedte is de breedte van het stukje kozijn (soort gleuf) waar het glas in geplaatst wordt. Aangezien HR++ glas een minimale spouwbreedte van 15mm heeft en daar nog de dikte van het glas (2 x 4mm of meer) bij opgeteld moet worden, betekent dit een minimale sponningbreedte van 23mm.

Past HR++ glas niet in het huidige kozijn dan heb je in dat geval 3 opties. Als er genoeg “vlees” op de kozijnen zit dan kan de sponning breder uitgezaagd worden zodat ook HR++ glas er in past. Vaak kun je ook andere glaslatten gebruiken om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen. Als beide opties niet mogelijk zijn dan kun je HR+ glas nemen met een spouw die iets minder breed is. Het breder uitzagen van de sponning is alleen mogelijk bij houten kozijnen.

Voor het plaatsen van Triple glas gelden dezelfde mogelijkheden. Heb je draai-, kiep-, of guillotineramen dan is het ook belangrijk om te kijken of deze het extra gewicht van Triple glas aan kunnen. 1 m2 glas van 4mm dik weegt ongeveer 10kg. Triple glas is dus 3 keer zwaarder dan enkel en 1,5 keer zwaarder dan dubbel glas. Zowel de kozijnen als het hang- en sluitwerk moeten dit gewicht aankunnen.

Ga je nieuwe kozijnen plaatsen? Kies dan meteen voor Triple glas. De relatief lage meerkosten wegen niet op tegen de extra voordelen van comfort en energiebesparing.

Heb je een vergunning nodig voor onderhoud of vervanging van glas of kozijnen?

Kozijn- en gevelpaneelwijzigingen mag je omgevingsvergunningvrij uitvoeren wanneer de aanpassingen aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Maak je een nieuwe opening in de gevel met een nieuw kozijn of wijzig je een bestaand kozijn of gevelpaneel? Dat is alleen vergunningvrij wanneer je deze wijziging maakt in een achtergevel of een niet naar de weg of het openbaar groen gerichte zijgevel. Er zijn dan wel een aantal extra regels waar je dan aan moet voldoen:
  • De indeling van de ramen mag niet aangepast worden. Ga je twee ramen samenvoegen of bijvoorbeeld een schuifpui plaatsen dan is dat een wijziging waar je een vergunning voor nodig hebt.
  • De afmetingen van het nieuw te plaatsen kozijnen zijn gelijk aan het origineel.
  • Transparante delen blijven transparant. Ga je dichte gevelpanelen plaatsen dan heb je daar een vergunning voor nodig.
 2. Wil je een opening maken in een gevel en daar een kozijn in plaatsen of een bestaand kozijn aanpassen? Wanneer je dit doet in een bijgebouw of aan- of uitbouw dan is dit vergunningsvrij.
 3. Je vervangt of verandert kozijnen of glas niet in een gebouw dat onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht of een monument. Is dat wel het geval? Dan heb je een vergunning nodig voor het vervangen van glas, kozijnen of het aanpassen van het aangezicht van de woning.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag je de kozijnen of glas zonder vergunning vervangen of aanpassen. Voor meer informatie over vergunningen kun je terecht bij het omgevingsloket. Op deze website kun je kijken of je voldoet aan de voorwaarden om vergunningsvrij aanpassen te doen aan je woning.

Buren inlichten of samenwerken?

Wat voor werkzaamheden je ook gaat verrichten, het is altijd verstandig om je buren in te lichten. Als je een vloer of muur met elkaar deelt dan kan er al vrij snel overlast ontstaan door werkzaamheden en daarnaast is het goed om de buren in te lichten wanneer je de ramen gaat vervangen.

Als de buren ook nieuw glas/kozijnen willen plaatsen zit daar misschien voor jullie beide een voordeel in. Als je samen met de buren het glas of de kozijnen laat vervangen kun je vaak korting krijgen op de werkzaamheden. Neem contact met op met GreenHome als je samen met je buren van plan bent om het glas of de kozijnen te vervangen. GreenHome zorgt er dan voor dat je samen een voordeel kan behalen op de prijs.

Subsidies, leningen en BTW-regeling

Ook voor het vervangen van glas of kozijnen zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om de kosten te drukken of de financiering makkelijker te maken. Het vervangen van glas of kozijnen is vaak een dure klus en niet voor iedereen is het mogelijk om zonder financiële hulp een investering te doen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die verschillende financiële oplossingen bieden. Lees meer over subsidies voor isolerend glas

3. Het vinden van een glaszetter

Je weet wat je wilt maar bent niet bekend in de wereld van glaszetters. Hoe en waar vind je een betrouwbaar bedrijf dat jou kan helpen met het vervangen van het glas of de kozijnen? Wat zijn belangrijke lidmaatschappen, keurmerken en vak certificaten die aantonen dat een bedrijf goed werk levert? Wat zijn normale garantietermijnen?

Als je zover bent om een glaszetter in te schakelen dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten in je zoektocht naar een betrouwbare glaszetter. Via het GreenHome platform kun je makkelijk specialisten vinden die betrouwbaar zijn en bij jou in de regio bekend zijn. Daarnaast lees je op het platform ook wat de ervaringen zijn van andere mensen die deze bedrijven hebben ingehuurd. Je kan het beste 2 bedrijven uitnodigen voor een woningopname zodat je een goede vergelijking kan maken.

Keurmerken en garanties

Wanneer je een offerte krijgt van de glaszetter zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zijn er bijvoorbeeld garanties die afgegeven worden en is de glaszetter verbonden aan een brancheorganisatie of een keurmerk? Hieronder een aantal belangrijke zaken die in de offerte staan. Keurmerken en lidmaatschappen bij brancheorganisaties zijn een belangrijke eerste indicatie dat een glaszetter goede kwaliteit levert. Vaak zit er aan een keurmerk of lidmaatschap namelijk ook een garantie op het werk gekoppeld. Dat is wel zo handig mocht er toch iets fout gaan. Een aantal belangrijke keurmerken en lidmaatschappen:

 1. GBO. GBO is de afkorting voor Glas Branche Organisatie. Glaszetters kunnen zich bij deze brancheorganisatie aan sluiten. De GBO geeft aangesloten glaszetters een GBO-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat er aan minimale eisen van kwaliteit en veiligheid wordt voldaan. Aangesloten bedrijven geven minimaal 5 jaar garantie op de plaatsing.
 2. OnderhoudNL garantie. Dit is de 2e branchevereniging voor schilders en glaszetters. Bedrijven en vakspecialisten kunnen alleen lid worden wanneer ze de benodigde vak certificaten hebben en ze op een juiste manier klanten helpen en hun bedrijf runnen. Aangesloten bedrijven geven minimaal 5 jaar garantie op de plaatsing.
 3. KOMO-keurmerk. Het KOMO-keurmerk is een kwaliteitsverklaring. Als glas of kozijnen gecertificeerd zijn met het KOMO-label dan betekent dat dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit. Het KOMO-keurmerk bestaat al meer dan 50 jaar en controleert de prestaties van allerlei bouw gerelateerde producten.
 4. KIWA-keurmerk. Dit keurmerk is voor verschillende soorten HR glas. KIWA oordeelt of glas voldoet aan de normen van HR, HR+, HR++ of HR+++. Wanneer je glas koopt dat een KIWA-keurmerk heeft dan heeft dat glas automatisch ook het KOMO-keurmerk. Je leest welke soort HR glas jouw raam is in de rand tussen de twee glasplaten.

Specifiek voor kozijnen

 1. Politie Keurmerk Veilig Wonen. Als je ramen, deuren en hang- en sluitwerk goedgekeurd zijn volgens dit keurmerk dan toont dit aan dat deze inbraakwerend zijn. Als je ook voldoende maatregelen hebt genomen door verlichting en rookmelders aan te brengen dan kan je in aanmerking voor het keurmerk. Sommige verzekeraars geven je een extra korting als jouw huis dit keurmerk heeft.
 2. SKG Keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het SKG-keurmerk wordt uitgegeven aan hang- en sluitwerk dat voldoet aan de NEN-norm 5089, sterkte en duurzaamheidsregels voor hang- en sluitwerk. De SKG controleert hang- en sluitwerk door steekproefsgewijs de kwaliteit van producten te testen. Een SKG test is streng en een product krijgt 1, 2 of 3 sterren krijgen (3 sterren is de beste score). Nieuw hang- en sluitwerk heeft tenminste SKG-keurmerk klasse 2.
 3. VKG Keurmerk. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie is een brancheorganisatie. Bij de VKG kunnen bedrijven die kunststof ramen en deuren maken zich aansluiten. De VKG heeft strenge kwaliteitseisen en de aangesloten bedrijven worden regelmatig door de VKG gecontroleerd. fabrikanten met het VKG-keurmerk geven 10 jaar garantie op kozijnen en de montage ervan.
 4. FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council. De FSC controleert wereldwijd het bosbeheer. Als houten producten (in dit geval kozijnen) het FSC-keurmerk draagt, betekent dit dat het gebruikte hout op een duurzame manier is gekapt. Alle bedrijven in de keten die te maken hebben met het produceren van dit hout hebben zich aan de regels gehouden. Deze regels zijn opgesteld om verantwoord bosbeheer op het gebied van economische, ecologische en sociale aspecten te garanderen.

4. De woningopname van de glaszetter

Isolatieglas offerte

Een goede glaszetter bekijkt en beoordeelt zelf het uit te voeren werk. Als hij of zij het de ramen niet met eigen ogen gezien heeft, moeten de alarmbellen af gaan. Dat is geen goed teken. Het is belangrijk dat er naar een aantal zaken gekeken wordt om een goed advies (en prijs) uit te brengen. Belangrijke vragen die onderzocht moeten worden zijn:

 1. Maatvoering: Wat zijn de afmetingen van het huidige glas, passen dikkere ramen in de kozijnen?
 2. Staat van de kozijnen: Is het houtwerk nog in orde? Is er vervanging van het hele of een deel van het kozijn nodig?
 3. Hang en sluitwerk: Kan het huidige hang- en sluitwerk het gewicht van dikker en zwaarder glas aan?
 4. Stijger en glaskraan: Is voor het vervangen van het glaswerk of kozijnen een stijger nodig of glaskraan (i.v.m. gewicht glas) om de werkzaamheden uit te kunnen voeren? Grote raampartijen en ramen op grote hoogten bepalen of je extra hulpmiddelen nodig hebt om glas of kozijnen te vervangen.
 5. Dakkapellen, dakramen: Hoeveel zijn er en wil je deze vervangen of van ander glas voorzien?
 6. Ventilatieroosters: Zijn er extra ventilatieroosters nodig of wil je die juist vervangen of verwijderen?
 7. Onderhoud: Wanneer is een volgende onderhoudsbeurt nodig? Wat moet er gebeuren (schilderwerk, volledige vervanging of reiniging)?

5. Beoordelen van een offerte

Het vergelijken van een offerte kan best lastig zijn. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar andere zaken zoals garanties, materiaalgebruik en keurmerken die de kwaliteit van het werk bepalen. Kijk met een scherpe blik en voorkom problemen en onaangename verassingen achteraf.

Als je een glaszetter langs laat komen voor het bekijken van de ramen dan krijg je na afloop een offerte voor de werkzaamheden. Een offerte is altijd vrijblijvend en het moment om afspraken die je gemaakt hebt met de glaszetter op papier te zetten. Klopt er iets niets of zie je het graag toch net wat anders, vraag dan een nieuwe offerte op. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste offerte:

 1. Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.
  • Het aantal m2 glasoppervlak en/of kozijn.
  • De bijbehorende U-waarde van kozijnen en/of glas.
  • Het type en prijs van het nieuw aangebrachte kozijnen en/of glas .
  • Eventueel schilderwerk of aanpassingen aan kozijnen
  • Afspraken over meerwerk en de kosten daarvan.
 2. Toepassing van het BTW op arbeidsloon van 21% naar 6%.
 3. Duur van de werkzaamheden.
 4. Eventueel afspraken over de voorbereiding en kosten voor het aanvragen van een vergunning.
 5. De certificering die het isolatie bedrijf heeft.
 6. De branchevereniging waar het bedrijf is aangesloten.
 7. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij GBO aangesloten bedrijven geven 5 jaar garantie op de plaatsing van glas.

Wil je aan de slag of wil je nog meer weten?

Via het GreenHome platform vind je makkelijk een betrouwbare glaszetter. Op basis van ervaringen van andere huiseigenaren en jouw locatie vind je de beste keus. Download het Ebook als je meer algemene informatie over isolerend glas wilt hebben.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina isolatieglas en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.