Kosten HR(++) glas en Triple glas

Geschatte leestijd: 7 minuten
Kosten isolatieglas plaatsen

Denk je erover om nieuw dubbel of triple glas te laten plaatsen? Wil je weten wat de kosten zijn voor nieuw glas? Heb je daarnaast ook nieuwe kozijnen nodig? In dit artikel lees je alles over de kosten, besparingen en het rendement van nieuw isolerend dubbel glas. Slecht geïsoleerd glas kan naast een verminderd comfort ook zorgen voor veel energieverlies. Oftewel je betaalt onnodig veel om je huis te verwarmen. Nieuw glas of kozijnen zorgt naast meer comfort en een lager energieverbruik ook dat jouw woning meer waard wordt. 

Verschil tussen glassoorten

Door dubbel of triple glas te plaatsen in je woning neemt het wooncomfort flink toe en dalen je stookkosten. Glas is er in vele soorten: van standaard dubbel glas tot HR glas tot zelfs triple glas. Het belangrijkste verschil tussen de soorten glas is de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van HR++ glas is hoger dan die van ‘standaard’ dubbel glas terwijl triple glas nog weer beter isoleert dan HR++ glas. HR glas is overigens beschikbaar in een aantal verschillende soorten. van HR glas tot HR+++(triple) glas. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde. Wanneer je de verschillende soorten glas met elkaar vergelijkt op prijs is daar geen groot verschil in te vinden. Je betaalt een fractie meer voor veel meer comfort en isolatiewaarde. Kies dus (waar mogelijk) altijd voor een zo goed mogelijke isolatiewaarde.

Tegenwoordig wordt er weinig ‘standaard’ dubbel glas meer geplaatst en is HR++ glas de nieuwe standaard. De meerkosten van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas zijn zeer beperkt terwijl het een stuk meer bespaart op de stookkosten. De meerkosten van HR++ ten opzichte van het ouderwetse dubbel glas liggen rond de €10 tot €20 per m2. Dat valt dus erg mee, terwijl het glas 2-2,5x zo goed isoleert als het oude dubbel glas. Het plaatsen van Triple glas is wel een stuk duurder vergeleken met HR++ glas. Dat komt met name omdat een kozijn vaak aangepast moet worden vanwege de dikte van het glas. De extra besparing op de energiekosten van triple glas ten opzichte van HR++ glas dekken vaak niet de extra kosten voor een nieuw kozijn, vandaar dat veel mensen voor HR++ kiezen. Triple glas is wel belangrijk als je ambitie hebt om je huis energie neutraal te maken. Glas is namelijk het zwakste onderdeel van de gevel. Vergeleken met de muren, daken en vloer isoleert glas een stuk minder goed. Daarom zie je tegenwoordig veel nieuwbouw huizen standaard uitgerust worden met triple glas. Dan worden de kozijnen daar bij de bouw al op afgestemd.

Handig om te weten

Woningwaarde en Energielabel
Woningen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke woningen met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit 2005.

Kosten isolatieglas

Het inschatten van de kosten voor het plaatsen van HR++ of triple glas is in de meeste gevallen maatwerk. Houten kozijnen met daarin enkel glas moeten bijvoorbeeld soms uitgefreesd worden voordat er isoatieglas ingezet kan worden. Is de sponning in je kozijn al goed op maat dan hoef je alleen het glas te vervangen. Een andere factor die de prijs sterk beïnvloedt is eventueel onderhoud of schilderwerk op een houten kozijn.

Gemiddeld betaal je de volgende prijzen voor het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++, Triple, of monumentenglas.

 1. Van enkel of dubbel glas naar HR++ glas: €130-€175 per m2
 2. Van enkel of dubbel glas naar Triple glas: €175-€210 per m2
 3. Van enkel glas naar monumentenglas: €195-€290 per m2
Glasoppervlak (+/-)15 m220 m225 m235 m2
HR++ glas€2.000 – €2.600€2.600 – €3.500€3.300 – €4.400€4.500 – €6.100
Triple glas€2.600 – €3.200€3.500 – €4.200€4.500 – €5.300€6.100 – €7.400
Monumentenglas€2.900 – €4.400€3.900 – €5.800€4.900 – €7.300€6.800 – €10.200

*In bovengenoemde kosten voor isolatieglas zitten ook de kosten voor arbeid en BTW verrekend.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Wanneer je een offerte krijgt van een glaszetter dan is het belangrijk om deze op een aantal aspecten te controleren. De prijs voor nieuw glas kan namelijk behoorlijk variëren en je wilt dan ook weten waarom dat zo is.

 1. Steigerwerk. Als glas vervangen moet worden op bovenverdiepingen, zeker in het geval van hoge gebouwen, dan is het soms noodzakelijk om steigerwerk te plaatsen. Dit kan soms een aanzienlijke kostenpost zijn op de offerte. Per klus: €200-€500.
 2. Schilderwerk. Bij het vervangen van glas in houten kozijnen kan het soms noodzakelijk zijn om ook het houtwerk deels of helemaal van een nieuwe verflaag te voorzien. De kosten voor het schilderen van een kozijn of deur zijn €40-€75 per kozijn en €90-€150 per deur.
 3. Kozijnreparatie. Het renoveren van kozijnonderdelen vanwege houtrot of breuken zijn extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden. De exacte kosten zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid onderhoud dat nodig is.
 4. Afmetingen en aantal ramen. De prijs voor het vervangen van bijvoorbeeld 10m2 glas kan per woning sterk verschillen. Heb je 2 grote ramen met 5m2 glas dan is het plaatsen een stuk makkelijker dan in een situatie waar 10 ramen van 1 m2 vervangen moeten worden.
 5. Ventilatieroosters. Als je een raam laat vervangen dan is dat meteen ook een goed moment om na te denken over extra ventilatieroosters. Deze plaats je dan in het kozijn in combinatie met glas dat iets kleiner is dan het origineel. De prijs voor een ventilatierooster ligt tussen de €100-€200 per kozijn.
 6. Dikker glas. Als je dikker glas plaatst in een kozijn dan dat er in eerste instantie in zat dan moet het kozijn aangepast worden. Dat kan vaak door nieuwe glaslatten te gebruiken. In andere gevallen zal er een nieuwe sponning uitgefreesd moeten worden. Dit kost iets meer tijd en geld. Dikker glas is daarnaast ook duurder waardoor de materiaalkosten hoger zullen zijn.

Glas vervangen

Kosten nieuwe kozijnen

Als je (houten) kozijnen een flinke onderhoudsbeurt nodig hebben of zelfs deels vervangen moeten worden dan kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naast het glas ook meteen je kozijnen te vervangen. In dat geval kun je kiezen uit kunststof, aluminium of houten kozijnen. Het voordeel van een nieuw kozijn is dat je meteen, zonder veel meerkosten, Triple glas kan plaatsen. Daarmee maak je jouw huis meteen toekomstbestendig en zal je niet snel meer last hebben van koudeval of toch in huis.

Ga je een complete woning voorzien van nieuwe kozijnen dan zijn onderstaande prijzen een indicatie van de kosten. Deze prijzen zijn inclusief arbeid en BTW. De kosten bestaan voor ongeveer de helft uit arbeidskosten.

 1. Kunststof kozijn: €700 – €800 per 1m2 kozijn
 2. Houten kozijn: €800 – €1.100 per 1m2 kozijn
 3. Aluminium: €1.000 – €1.300 per 1m2 kozijn

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van een kozijn is net zoals bij het zetten van nieuw glas afhankelijk van veel factoren. Een klein vast raamkozijn kan je soms al voor €500 laten plaatsen terwijl een schuifpui met ventilatieroosters en draai-kiepramen enkele duizenden euro’s kost. Ventilatieroosters, openslaande ramen en de grootte van het raam zijn een aantal aspecten die de prijs sterk beïnvloeden. Hieronder een overzicht van extra kosten die je vaak tegenkomt.

 1. Aantal ramen. De prijs voor een kozijn van 10m2 kan per type sterk verschillen. Als het kozijn bestaat uit 2 grote ramen van 5m2 glas dan is dit goedkoper dan een kozijn met 10 ramen van 1m2.
 2. Openslaande ramen. Kozijnen waarbij een deel van de ramen of in zijn geheel open kan, zijn duurder dan een vast kozijn. Voor elk raam dat open kan betaal je vaak €100-€300 extra. Heb je een kozijn met 3 draai-kiepramen dan betaal je dus €300-€900 meer dan voor een kozijn met 3 vaste ramen.
 3. Ventilatieroosters. Als je een kozijn laat vervangen dan is dat meteen ook een goed moment om na te denken over extra ventilatieroosters. Er zijn speciale kozijnen waarbij dit in het frame is verwerkt. De extra kosten voor een kozijn met ventilatierooster ligt tussen de €100-€200 per kozijn.
 4. Deuren. Een nieuw deurkozijn is qua prijs vergelijkbaar met een raamkozijn met het verschil dat het toevoegen van persoonlijk styling de prijs vaak verhoogt. Voor een standaard buitendeur inclusief kozijn betaal je tussen de €400 tot €900. Door het toevoegen van ramen, sierwerk en roosters kan deze prijs op lopen tot €2.000 per deur.
 5. Steigerwerk. Als kozijnen vervangen moet worden op bovenverdiepingen, zeker in het geval van hoge gebouwen, dan is het soms noodzakelijk om steigerwerk te plaatsen. Dit kan soms een aanzienlijke kostenpost zijn op de offerte. Per klus: €200-€500.

Energiebesparing met geïsoleerd glas

Een gemiddelde eengezinswoning met dubbele glas verliest ongeveer 15-20% van de warmte door ramen en deuren. In een huis met enkel glas kan dit zelfs oplopen tot 25-30% warmteverlies. Huizen die langer dan 10-15 jaar geleden zijn gebouwd of waarvan de ramen lang geleden zijn vervangen hebben in de meeste gevallen geen HR glas. Dit betekent dat er ‘standaard’ dubbel glas in de kozijnen zit waarmee plaatsing van HR++ of Triple glas (ook wel HR+++ glas genoemd) een flinke energiebesparing op kan leveren.

Door het vervangen van enkel of dubbel glas voor HR++ glas of triple glas kun je tot wel 780m3 gas per jaar besparen. Dat staat gelijk aan een jaarlijkse besparing van €510 op je energierekening (€0,65 per m3 gas, prijspeil 1 januari 2018). In onderstaand overzicht de besparing die je realiseert met het vervangen van enkel of dubbel glas.

VanNaarBesparingBesparing gasBesparing jaarlijkse energiekosten
Enkel glasHR++15-25%390-650m3€300-€515
Enkel glasTriple glas20-30%520-780m3€400-€615
Dubbel glasHR++10-20%190-380m3€150-€300
Dubbel glasTriple glas15-25%285-475m3€225-€375
Enkel glasMonumentenglas15-25%340-550m3€275-€425

*op basis van een eengezinswoning met een gasverbruik van 1.900 – 2.600m3 per jaar.

Tips

 • 1 Vergelijk offertes van verschillende glaszetters. Daarmee bespaar je soms honderden euro's
 • 2 Ga voor het beste isolerend glas, op de lange termijn bespaart je dat het meeste geld
 • 3HR++ of Triple glas maakt je huis toekomstbestendig waardoor je woningwaarde stijgt

Financieel rendement isolerend glas

Als je investeert in het vervangen van je glas doe je dat vaak in eerste instantie om het comfort in huis te verhogen. Toch is het ook goed om te weten dat het vervangen van je glaswerk ook financieel interessant kan zijn. De terugverdientijd van het vervangen van enkel of dubbel glas voor beter isolatieglas loopt uiteen van ongeveer 11 tot 23 jaar. Het financiële rendement is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 2,5% tot 5,1%.

 

VanNaarTerugverdientijd (jaar)Rendement (per jaar)
Enkel glasHR++9-115,1%
Enkel glasTriple glas9-115,0%
Dubbel glasHR++15-192,5%
Dubbel glasTriple glas15-173,0%
Enkel glasMonumentenglas15-172,9%

*op basis van een eengezinswoning met een gasverbruik van 1.900 – 2.600m3 per jaar.

Handig om te weten

Totale opbrengsten levensduur
De totale opbrengsten levensduur is een rekenmethode om de totale kosten en besparingen over de gehele gebruiksperiode van een maatregel te vergelijken. Glas heeft bijvoorbeeld een levensduur van minimaal 25 jaar. Je kijkt dus wat de kosten en besparingen zijn van het vervangen van enkel of dubbel glas naar HR++ of Triple glas over 25 jaar. In de berekening wordt ook rekening gehouden met rente, inflatie en energieprijsstijgingen.

Subsidies, leningen en BTW-regelingen

Doordat het klimaatakkoord in Parijs is afgesloten moeten we in Nederland flink aan de slag met het verduurzamen van onze huizen. Omdat dit in veel gevallen een dure klus is die niet iedereen kan betalen hebben landelijke, regionale en lokale overheden en andere maatschappelijke organisaties verschillende financiële oplossingen geïntroduceerd. Zo is er een gunstig BTW tarief op arbeid voor het isoleren van je woning. In plaats van de gebruikelijke 21% betaal je nu 6% BTW. Aangezien een factuur voor het vervangen van glas voor 50% uit arbeidskosten bestaat is dit een flinke meevaller. Daarnaast zijn er verschillende leningen die je kan gebruiken om nieuw glas mee te betalen. Een compleet overzicht van alle leningen en subsidies vindt je op het Regionaal Energieloket in jouw gemeente of op de subsidiewijzer.

In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van subsidies, leningen of BTW-regelingen specifiek voor isolerend glas?

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina isolatieglas en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

3 reacties

 • Reageren
  Maria de Bonk
  22 september 2016 at 10:33

  Bedankt voor de informatie. Het rekenvoorbeeld is erg handig en heeft mij zeker geholpen. Nu kan ik een kosten inschatting maken wat het isolatieglas gaat kosten in mijn huis.

 • Reageren
  Michel
  9 mei 2020 at 19:46

  In de tabel is de terugverdientijd van dubbel naar triple veel korter dan van enkel naar triple. Bij dat laatste is de isolatiewinst toch veel hoger en de terugverdientijd dus korter? Kunt u dit verklaren?

 • Reageren
  MR
  9 juni 2020 at 23:13

  Hoe is het mogelijk dat het rendement van enkel glas naar triple glas 3,0% is en het rendement van dubbel glas naar triple glas 5,1%? Dit lijkt zeer onlogisch. Waar zijn deze cijfers op gebaseerd?

 • Laat een reactie achter