Dubbel glas plaatsen?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Dubbel glas plaatsen

Heb je interesse om je woning te voorzien van dubbel glas of HR++ glas? Lees hier waar je op moet letten bij het plaatsen van isolerend glas.

Van dubbel glas naar isolerend glas

Allereerst is het belangrijk om te melden dat we niet langer spreken over enkel en dubbel glas. Tegenwoordig wordt er eerder gesproken over isolerend glas. Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan standaard enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een afstand houder (bijvoorbeeld een metalen kader). De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit zodat het geheel een gesloten eenheid is. Tussen de glasplaten zit vaak droge lucht of een edelgas zoals argon wat nog beter isoleert dan droge lucht.

Er zijn verschillende typen isolerend glas: van dubbel glas tot HR++ glas tot triple glas (ofwel HR+++). Het belangrijkste verschil tussen deze soorten isolatieglas zit in de isolerende werking. Daarnaast bestaat er nog speciaal isolatieglas voor monumenten en kunnen in oudere gebouwen voorzetramen worden geplaatst. Lees meer over de verschillende soorten isolatieglas.

Plaatsen isolatieglas

Het plaatsen van isolerend glas is doorgaans een klus die in gemiddeld 1 dag kan worden uitgevoerd.

Tip: Vraag de glaszetter of er voldoende ventilatie mogelijkheden aanwezig zijn in je huis. Door het plaatsen van isolerend glas kan de luchtvochtigheid in huis namelijk toenemen als er niet goed wordt geventileerd. Bij een te hoge luchtvochtigheid koelt het huis af waardoor je meer moet stoken om het huis op temperatuur te houden en dat is natuurlijk zonde.

Kozijnen en dubbel glas

Wanneer je HR++ glas wilt plaatsen is het belangrijk om bij de installateur na te vragen in hoeverre het mogelijk is HR++ glas in je bestaande kozijnen te plaatsen. Enkele zaken die goed zijn om te weten:

  • Houten kozijnen kunnen (vaak) uitgefreesd worden om ruimte te maken voor het
    isolerend glas voordat je dubbel glas kan plaatsen;
  • Bij aluminium, stalen en kunststof kozijnen is uitfrezen niet mogelijk. Bespreek in dat geval de alternatieven om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te behalen bij het dubbel glas plaatsen, bijvoorbeeld via HR voorzetramen of vervanging van je kozijnen;
  • Als delen van de kozijnen, zoals bij ramen die open kunnen, niet dik genoeg zijn om HR++ glas te plaatsen, vraag dan of HR+ of HR glas voor die delen geschikt zijn;
  • Vraag of de scharnieren geschikt zijn voor de zwaardere beglazing als je dubbel glas wil plaatsen;
  • Verder is het belangrijk om na te gaan wanneer de kozijnen vervangen moeten worden. Is dit binnen 10 jaar? Dan is het handig om gelijk de kozijnen te vervangen. In dat geval kan je meteen de mogelijkheden van het plaatsen van drievoudig glas (triple glas) bespreken.

Dubbel glas of HR++ glas?

Wat is het beste isolatieglas voor je woning? Dit is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je wensen m.b.t. de isolerende werking en je budget. Een aantal zaken zijn belangrijk om mee te nemen:

  • Wil je de hoogst mogelijk isolerende werking of kies je voor de beste verhouding tussen opbrengst en rendement? Voorbeeld: Als je puur kiest voor de hoogste mate van isolatie dan is triple glas beter dan HR glas. Echter, HR glas biedt bijna dezelfde mate van energiebesparing, maar tegen lagere kosten. Als je redeneert vanuit een prijs/kwaliteit verhouding, dan is HR++ glas waarschijnlijk voor jou interessanter. Lees meer over de prijzen van dubbel glas.
  • Naast de isolerende werking en de prijs zijn nog meer zaken van belang voordat je dubbel glas kan plaatsen. Bijvoorbeeld bij de vervanging van bestaande beglazing door nieuw isolatieglas is ook de kwaliteit en de maatvoering van het bestaande kozijn belangrijk. Niet elk kozijn is bijvoorbeeld geschikt voor triple-beglazing. Het kozijn zou daarvoor aangepast of vervangen moeten worden.

Ga je dubbel glas plaatsen, maar kan je niet kiezen tussen de verschillende opties? Wij raden je aan om dan standaard HR++ glas te plaatsen. Het kost misschien een fractie meer dan het plaatsen van normaal dubbel glas, maar dat verdien je snel terug. Daarnaast is het aan te raden om een glaszetter langs te laten komen die je op basis van jouw specifieke woning een persoonlijk advies kan geven.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina isolatieglas en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter