Isolatie subsidie 2019 voor woningeigenaren

Geschatte leestijd: < 1 minuut
Zonneboiler subsidie

Vanaf 2 september 2019 kunnen woningeigenaren die meerdere isolatiemaatregelen treffen, de ‘Subsidie Energiebesparing Eigen Huis’, aanvragen. Deze subsidie bestond al, maar het budget voor particulieren was in mei 2017 al volledig uitgegeven. Alleen voor Vereniging van Eigenaren (VvE) was er nog budget voor isolatie maatregelen. In dit artikel lees je alles over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH); Wat zijn de voorwaarden en hoe kan je de subsidie aanvragen, wat zijn alternatieven waar je voor in aanmerking kan komen en wat is het subsidiebedrag?

Veranderingen Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Vanaf 2 september 2019 is het weer mogelijk voor woningeigenaren om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aan te vragen. Na ruim 2 jaar betekent dit dat het budget voor de isolatiesubsidie weer aangevuld is. Daarmee komt de overheid tegemoet aan de uitspraak van de Urgenda-zaak. In deze rechtzaak is vastgesteld dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de CO2-uitstoot te reduceren. Het verduurzamen van woningen is één van de mogelijkheden om CO2-uitstoot te verminderen.

Naast de bekendmaking dat de subsidiepot aangevuld wordt, is er meer nieuws. De voorwaarden zijn ook veranderd en er is extra financiering beschikbaar. Je kunt nu ook subsidie krijgen voor kleinere aanpassingen in huis naast de ‘grote’ isolatiemaatregelen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een isolerende deur, slimme thermostaat, ventilatiesysteem en meer.

‘Door de rijksoverheid is er een totaalbedrag van €84 miljoen beschikbaar gesteld voor isolatiemaatregelen. Per woning kun je tot €15.000 aan subsidie ontvangen.’

Budget Tot 2021

Tot 1 januari 2021 is er voor de particuliere woningeigenaar €84 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. De overheid wil deze subsidie vanaf januari 2021 laten overlopen in een verbreding van de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Vanuit de ISDE is er dan t/m 2030 subsidie beschikbaar om je woning te isoleren.

Voor welke isolatiemaatregelen kan je subsidie aanvragen?

De subsidie kun je krijgen wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen in je huis toepast. Daarbij gaat het om de volgende maatregelen:

 1. vloer- of bodemisolatie,
 2. spouwmuurisolatie
 3. gevelisolatie (binnen of buiten),
 4. dakisolatie
 5. HR++ of Triple glas.

Combineren met subsidie voor extra maatregelen

Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor extra maatregelen. Deze subsidie krijg je alleen wanneer je ook 2 van bovenstaande maatregelen laat uitvoeren. Het gaat hierbij om de volgende extra maatregelen:

 1. Een nieuwe goed isolerende buitendeur met een U-waarde van maximaal 1,5: €80 per m2
 2. Balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (minimaal 90% rendement) of een CO2 gestuurd mechanisch ventilatiesysteem: 20% van de kosten met een maximum van €800
 3. Waterzijdig inregelen van de cv-installatie: €60
 4. Slimme thermostaat: €100

Vanaf wanneer kan je isolatie subsidie aanvragen?

De subsidie voor woningisolatie is vanaf 2 september 2019 aan te vragen. Alleen maatregelen die na 15 augustus zijn uitgevoerd komen in aanmerking voor de subsidie. De subsidieregeling loopt af op 31 december 2020. Daarna zal er ook een subsidieregeling blijven bestaan voor isolatie. Deze zal dan onder de ISDE subsidieregeling gaan vallen. Dat is de subsidieregeling die nu voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels bestaat.

De voorwaarden van de isolatiesubsidie

 • Je bent eigenaar van de woning en daarnaast woon je er ook zelf (je hebt de woning dus niet verhuurd). De subsidie geldt niet voor een tweede woning;
 • De maatregelen zijn uitgevoerd na 15 augustus 2019;
 • Er zijn 2 of meer isolatiemaatregelen uitgevoerd die voldoen aan de minimum isolatiewaarde. Dit zijn de isolatiemaatregelen die daaronder vallen:
 • Dakisolatie: Rd-waarde 3,5 of hoger;
 • Zolder- of vlieringvloer: Rd-waarde 3,5 of hoger;
 • Spouwmuurisolatie Rd-waarde 1,1 of hoger;
 • Gevelisolatie (binnen of buiten): Rd-waarde 3,5 of hoger;
 • Vloerisolatie: Rd-waarde 3,5 of hoger;
 • Bodemisolatie: Rd-waarde 3,5 of hoger;
 • HR++ glas: U-waarde 1,2 of lager;
 • Triple glas: U-waarde 0,7 of lager;
 • (in combinatie met) Kozijnen: U-waarde 1,5 of lager.
 • Voor elke isolatiemaatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren. Zie onderstaande tabel voor meer informatie.

Overzicht subsidiebedragen per isolatiemaatregel

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet er een minimale oppervlakte worden geïsoleerd. In onderstaande tabel vind je het minimum aantal m2 oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om gebruik te kunnen maken van de subsidie.

IsolatiemaatregelVrijstaande woningenHoekwoningen/ Twee-onder-een-kapwoningenTussenwoningenEtagewoningenSubsidie per m2
Dak57 m238 m231 m215 m2€ 20
Zolder- of vlieringvloer57 m238 m231 m215 m2€ 5
Spouwmuur50 m233 m215 m213m2€ 5
Gevel55 m240 m218 m213 m2€ 25
Vloer44 m232 m227 m220 m2€ 7
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie)44 m232 m227 m220 m2€ 4
HR++ glas15 m212 m210 m28 m2€ 35
Triple-glas in combinatie met (nieuw) isolerend kozijn15 m212 m210 m28 m2€ 100
Panelen in combinatie met HR++ glas15 m212 m210 m28 m2€ 15
Panelen in combinatie met triple-glas en (nieuw) isolerend kozijn15 m212 m210 m28 m2€ 75

Voorbeeldberekening vloerisolatie tussenwoning

Woon je bijvoorbeeld in een tussenwoning en wil je in aanmerking komen voor subsidie van vloerisolatie? In dat geval moet je een vloeroppervlakte van minimaal 27 m2 laten isoleren. De meeste tussenwoningen hebben een vloeroppervlak van minimaal 40m2. Het isoleren van de vloer kost ongeveer €35 per m2. Per m2 krijg je €7 subsidie. In totaal betaal je dan €1.120 in plaats van €1.400. Een voordeel van maar liefst €280!

€4.000 extra voor het maken van een zeer energiezuinig huis

Je kunt €4.000 extra subsidie aanvragen wanneer je jouw huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal laat maken. Dit betekent dat je alle isolerende maatregelen laat uitvoeren en daarbij kiest voor extra hoge isolatiewaardes. Daarnaast laat je de volgende extra maatregelen uitvoeren:

 1. Isolerende deur;
 2. Ventilatie met CO2 sturing of een warmteterugwinsysteem (balansventilatie);
 3. Goede kierdichting (getest met een blowerdoortest).
Slimme thermostaat

Met de nieuwe subsidieregeling kun je ook de kosten voor een slimme thermostaat deels terugkrijgen.

Eerst advies voordat je begint?

Wil je eerst weten wat er allemaal mogelijk is in jouw woning en wil je een adviseur inschakelen voor een energieadvies? In sommige gevallen kun je ook daarvoor een subsidie aanvragen. Voor een advies aan huis krijg je €150 wanneer dit door een EPA-W gecertificeerde adviseur wordt opgesteld. Voor een advies aan huis betaal je gemiddeld tussen de €300 en €400. De subsidievergoeding voor het maatwerkadvies kun je pas aanvragen nadat je 2 of meer isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd.

In plaats van een advies aan huis kun je ook met een GreenHome adviseur een telefonisch adviesgesprek inboeken. Aan de hand van digitale hulpmiddelen en open data wordt er samen met jou een stappenplan opgesteld. Hier is geen subsidie voor te krijgen, maar dit type advies is ook aanzienlijk goedkoper (€125) dan een advies aan huis.

Via deze pagina boek je eenvoudig een advies aan huis of telefonisch adviesgesprek.

De SEEH subsidie combineren met andere regelingen

Wanneer je de SEEH subsidie wilt gebruiken, kan je daarnaast ook gebruikmaken van andere financiële regelingen. Denk aan de energiebespaarlening of lokale groen dak subsidies. Wil je weten of er bij jou in de gemeente subsidies zijn? Via het Regionaalenergieloket of de Energiesubsidiewijzer vind je een volledig overzicht van alle subsidies, leningen en btw voordelen waar je gebruik van kunt maken.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Je vraagt de subsidie aan via de website van de RVO.nl. Voordat je maatregelen laat uitvoeren, is het verstandig om de voorwaarden en aanvraagprocedure goed door te lezen. Wanneer je maatregelen uit laat voeren, zorg er dan voor dat dit op de juiste manier wordt gedaan, volgens de voorwaarden. Nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en je een factuur hebt gekregen, kun je de subsidie aanvragen.

Let op! De maatregelen moeten na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Invulformulieren en bewijsmateriaal

Via deze link kom je op de website van de RVO. Daar vind je de knop om een subsidieaanvraag in te dienen en de formulieren die je daarvoor nodig hebt. Lees vooral het aanvraagformulier goed door voordat je de aanvraag gaat indienen of zelfs voordat je aan de slag gaat met de maatregelen. 2 belangrijke voorwaarden zijn bewijsmateriaal (facturen, foto’s van de werkzaamheden) en één of meerdere ‘uitvoerdersformulieren’ ingevuld door het isolatiebedrijf.

Na uiterlijk 13 weken krijg je een antwoord van de RVO of de subsidie aan jou wordt toegekend. Bewaar je aanvraag en bewijsmateriaal goed, want de RVO kan binnen 5 jaar besluiten om de werkzaamheden te controleren. In dat geval is het handig om bewijsmateriaal bij de hand te hebben.

Woonboten, woonwagens en 2e huizen komen niet in aanmerking

Niet alle woningen komen in aanmerking voor de isolatie subsidie. Woonboten en woonwagens zijn uitgesloten van de subsidieregeling. Daarnaast is het ook niet mogelijk om voor een tweede huis of vakantiewoning subsidie aan te vragen. Ook als je van plan bent om een woning te maken van een bedrijfspand of oude kerk, is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van de SEEH subsidie. De subsidie geldt alleen voor gebouwen die al een woonbestemming hebben.

Subsidie voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaren kunnen nog tot 31 december 2019 subsidie krijgen voor isolatie van hun complex met koopwoningen. Voor VvE’s is er daarnaast een subsidie voor energieadvies, het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (MJOP) en begeleiding. Echter, als jouw VvE al een subsidie heeft ontvangen voor energiebesparende maatregelen heb jij als particulier hier geen recht meer op. Andersom geldt dit ook. Controleer dit dus van tevoren met jouw VvE.

Meer informatie over de subsidie isolatie 2019 en de voorwaarden zijn te vinden op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis. 

Regionale subsidies voor isolatiemaatregelen

Gemeentes of regio’s organiseren soms ook zelf subsidies voor isolatiemaatregelen. Via het Regionaal Energieloket of de Energiesubsidiewijzer kan je dit makkelijk controleren voor jouw gemeente. Gemeentes die bij het Regionaal Energieloket zijn aangesloten, organiseren in samenwerking met het energieloket ook speciale wijk- of groepsacties voor isolatiemaatregelen.

Verlaagd btw tarief op arbeidskosten isolatiemaatregelen

Daarnaast profiteer je nu ook van een verlaagd btw tarief. Voor vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie geldt een verlaagd btw tarief van 9% (normaal 21%) op de arbeidsloon. Let op, dit geldt niet voor de materialen!

Om in aanmerking te komen voor dit verlaagde btw tarief, moet aan onderstaande 2 voorwaarden worden voldaan:

 1. Bouwbesluit: de isolatiematerialen moeten aan de normen voor warmteweerstand voldoen. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat een isolatiebedrijf daar rekening mee houdt;
 2. Leeftijd woning: je woning moet minimaal twee jaar oud zijn.

Wil jij aan de slag met het isoleren van je vloer? Lees hier meer over vloerisolatie.

Energiebespaarlening

In 2014 hebben de Rijksoverheid, ASN Bank en de Rabobank de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebesparingsfonds in het leven geroepen. Via de Energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

 1. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000;
 2. De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag;
 3. De rente ligt voor particulieren (per 01-02-2018) tussen de 1,9% (voor een 7 jarige lening) en de 2,7% (voor een 15 jarige lening);
 4. De rente ligt voor VvE’s (per 01-02-2018) tussen de 2,6% (voor een 10 jarige lening) en de 3,0% (voor een 15 jarige lening);
 5. Maximaal 75% van de lening kan gebruikt worden voor de investering in zonnepanelen. Dit heeft te maken met de btw teruggave die je na aanschaf van de zonnepanelen kan terugvragen van de Belastingdienst.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening? Via deze link vind je meer informatie. Ook de overige voorwaarden voor deze lening vind je daar, evenals het online aanvraagformulier.

Duurzaamheidslening via de gemeente

Sommige gemeentes werken samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en bieden een aparte duurzaamheidslening aan. Deze lening, indien beschikbaar in jouw gemeente, heeft vaak iets gunstigere voorwaarden dan de Energiebespaarlening, zoals een lager rentetarief. Bekijk via het Regionaal Energieloket of de Energiesubsidiewijzer of deze regeling in jouw gemeente beschikbaar is.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.