Isolatie subsidie 2019 voor woningeigenaren

Geschatte leestijd: 2 minuten
Subsidie isolatie

Vanaf september 2019 kunnen woningeigenaren die isolatie maatregelen aanschaffen, aanspraak maken op de ‘Subsidie Energie besparing Eigen Huis’, SEEH in het kort. Deze subsidie bestond al maar werd in mei 2017 stopgezet voor individuele woningeigenaren. Sinds mei 2017 konden alleen VvE’s nog aanspraak maken op de financiële ondersteuning. 

Op 28 juni 2019 is bekend gemaakt dat de Subsidie Energiebesparing Eigenhuis (SEEH) weer open gaat voor particulieren. Je leest het in dit nieuwsbericht van de RVO.

Met deze regeling komt de overheid tegemoet aan de uitspraak van de Urgenda-zaak. Waarin is vast gesteld dat de overheid meer moet doen aan de reductie van de Nederlandse CO2 uitstoot. Woning verduurzaming is één van de mogelijkheden om energie te besparen, en zo uitstoot te verminderen.

Voor welke isolatie maatregelen kan ik subsidie aanvragen?

De subsidie kan worden aangevraagd als je 2 of meer isolatie maatregelen in je huis neemt. Denk aan: vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Hoeveel van de totale kosten precies gesubsidieerd worden is nog niet duidelijk.

Vanaf wanneer kan ik isolatie subsidie aanvragen?

De subsidie voor woningisolatie zal eind augustus gepubliceerd worden in de staatscourant. Alleen maatregelen die na deze publicatie worden uitgevoerd komen in aanmerking voor de subsidie. Het zal vanaf begin september mogelijk zijn om een daadwerkelijke aanvraag in te dienen.

De voorwaarden voor de isolatiesubsidie op een rij

De specifieke voorwaarden van de subsidie en het aanvraagproces worden in de staatscourant van eind augustus toegelicht. Er zijn echter nu al een paar belangrijke voorwaarden bekend waar je zeker aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie:

  • De subsidie isolatie is eenmalig te verkrijgen per woning. Woningen die in 2017 al van deze subsidie gebruik hebben gemaakt komen niet meer in aanmerking.
  • De woning waar de subsidie voor wordt aangevraagd is jouw eigendom en het moet gaan om een bestaande woning.
  • Je neemt minimaal 2 energiebesparende isolatie maatregelen.
  • De maatregelen worden uitgevoerd na publicatie van de subsidie in de staatscourant.
  • Je kan de subsidie alleen achteraf aanvragen, dus ná de uitvoering van de energiebesparende maatregelen.

Tot 2021

Tot 1 januari 2021 is er voor de particuliere woningeigenaar € 84 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. De overheid wil deze subsidie vanaf januari 2021 laten overlopen in een verbreding van de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Vanuit de ISDE is er dan t/m 2030 subsidie beschikbaar om je woning te isoleren.

Subsidie voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaren kunnen nog steeds voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie tot 31 december 2019. Voor VvE’s is er daarnaast ook subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Echter als jouw VvE al een subsidie heeft ontvangen voor isolatie energiebesparende maatregelen heb jij als particulier hier geen recht meer op. Andersom geldt dit ook.  Check dit dus van tevoren met jouw VvE.

Meer informatie over de subsidie isolatie 2019 en de voorwaarden zijn te vinden op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook: