Wat is infrarood verwarming?

Geschatte leestijd: 9 minuten
Wat is infrarood verwarming?

Wat is infrarood verwarming en is dat interessant voor mijn huis? Infrarood verwarming is veel in het nieuws als alternatief voor een cv-ketel en warmtepomp om je woning mee te verwarmen. Dat is niet gek als je bedenkt dat we op termijn van het aardgas af moeten. De warmtepomp als alternatief voor aardgas-vrij verwarmen is inmiddels bij iedereen wel bekend. Maar een infrarood paneel of elektrische vloerverwarming als alternatief voor de cv-ketel is een stuk minder bekend. Wat is infrarood verwarming en hoe werkt dat? Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming? In dit artikel lees je alles over de werking van infrarood verwarming.

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming verwarmt ons net als de zon. Het geeft een veilige vorm van infraroodstraling af waarmee objecten (en personen) direct worden verwarmd. De straling verwarmt niet de lucht in ruimtes zoals dat met radiatoren gebeurt. Je voelt de warmte direct en meubels, vloeren en wanden worden langzaam warm. Die geven de warmte vervolgens weer af aan de lucht in de ruimte. Infrarood panelen kunnen aan de wand, het plafond of zelfs achter een spiegel worden gemonteerd. Infraroodtechniek wordt ook in de vloer toegepast in de vorm van vloerverwarming. Er wordt dan een verwarmingselement onder de vloerbedekking gelegd.

Infraroodstraling?

In feite is infrarood verwarming niets bijzonders. De zonnestraling die op de aarde schijnt, bestaat voor 40% uit infrarood. Ook objecten, mensen en dieren stralen infrarood uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar omdat het warmte overbrengt. Infraroodstraling is een optische straling. Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Ultraviolet en infrarood zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Er zijn 3 typen infraroodstraling: infrarood A, B en C

 1. IR-A is korte golf infrarood. Het wordt vaak gebruikt voor het warm houden van voedsel, maar ook in sauna’s. Deze vorm van straling kan gevaarlijk zijn bij langdurige blootstelling.
 2. IR-B is middengolf infrarood. Dit wordt vaak gebruikt als terrasverwarmer of om op langere afstanden objecten te verwarmen. Hierbij geldt dat langdurige blootstelling, op korte afstand, ongezond is voor mensen en dieren.
 3. IR-C is lange golf infrarood. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en is een vorm van infraroodstraling die in de natuur voorkomt. Moderne infrarood panelen werken met IR-C.

Tips

 • 1 Infrarood verwarming in de badkamer werkt ook effectief in het voorkomen van vochtproblemen of schimmels. Er ontstaat minder condensatie op de muren en het plafond doordat deze direct verwarmd worden.
 • 2 Het bijverwarmen met infrarood is met name interessant als je weinig thuis bent. Infrarood panelen hebben een korte opwarmtijd waardoor je direct de warmte voelt wanneer je thuis bent.
 • 3Gebruik infrarood voor de verwarming van niet vaak gebruikte ruimtes als zolders en werkkamers. Je voorkomt daarmee een hoop energiekosten voor het voorverwarmen van deze ruimtes.

Welke vormen van infrarood verwarming zijn er?

Er zijn twee verschillende vormen van infrarood verwarming op de markt. Infrarood panelen en elektrische vloerverwarming. Beide systemen zijn elektrische en zetten elektriciteit om in warmte. Wat niet onder infrarood verwarming valt, is een elektrische radiator. Deze zijn herkenbaar aan de gloeidraden of roosters in het paneel. Een elektrische radiator werkt op basis van convectie en heeft daardoor een veel hoger stroomverbruik dan infrarood verwarming.

Infrarood panelen

De verkoop van infrarood panelen neemt op dit moment een enorme vlucht. De eerste projecten die volledig zijn uitgevoerd met infrarood panelen zijn opgeleverd en de populariteit van infrarood panelen, net als elektrische vloerverwarming, stijgt enorm. Maar wat is een infrarood paneel eigenlijk en hoe werkt zoiets?

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel is een vierkant of rechthoekig paneel die warmte uitstraalt door middel van infraroodstraling. Dit doet een infrarood paneel door elektriciteit om te zetten in warmte. Via de afgifteplaat aan de voorkant wordt vervolgens de straling verspreid over de ruimte en verwarmt het objecten en personen.

Infraroodpanelen hebben een stralingsbereik van ongeveer 3 meter. Wanneer je buiten dit bereik bent, zal het dus kouder aanvoelen. Verwarm je een grote ruimte, dan heb je vaak dus meer dan 1 infrarood paneel nodig. Zorg dus voor een goede afstand tussen de plek waar je vaak zit, staat of ligt en het infrarood paneel.

Onderdelen infrarood paneel

Infrarood paneel als spiegel

Infrarood paneel in spiegelvariant.

Een infrarood paneel bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor een goede warmteafgifte. Er zijn daarom veel variaties mogelijk in de gebruikte materialen en de werking van een infrarood paneel. Dit is van invloed op de efficiëntie en effectiviteit van een infrarood paneel.

Een infrarood paneel bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Warmteafgifteplaat: De warmteafgifteplaat zit aan de voorkant van het infrarood paneel en bestaat uit aluminium, veiligheidsglas of keramisch materiaal zoals marmer. De afgifteplaat zorgt voor de verspreiding van de warmte in de ruimte. Hoewel een metalen plaat esthetisch gezien niet perse aantrekkelijk is, geeft deze wel het beste resultaat.
 2. Verwarmingstechniek: Achter de afgifteplaat zit de verwarmingstechniek die elektriciteit omzet naar infraroodstraling en warmte. De elektriciteit wordt omgezet naar warmte door een folie of een mat. Een mat is een kunststof deken waarin een elektrische verwarmingskabel is verwerkt. Idealiter is de verwarmingstechniek gemaakt van een mat en niet een folie. Een folie is gevoeliger voor breuken waardoor het paneel sneller stuk kan gaan.
 3. Stekker: Een infraroodpaneel werkt op elektriciteit en daarvoor is aansluiting op een elektriciteitspunt nodig. Een infraroodpaneel kun je ook met een stekker in het stopcontact steken. Wanneer je een infraroodpaneel in de badkamer gaat gebruiken, is het belangrijk om waterdicht kabelmateriaal te kiezen. Dit wordt uitgedrukt in een IP-waarde. Belangrijk is om voor een IP van 44 of hoger te kiezen (Let op: het 2e cijfer moet minimaal 4 zijn). Hoe hoger de twee getallen, des te beter is het materiaal bestand tegen water.
 4. Isolatiemateriaal: Aan de achterkant van een infrarood paneel zit isolatiemateriaal zodat de stralingsenergie de juiste richting op gaat: de kamer in. Goedkope infrarood panelen hebben weinig isolatie waardoor de efficiëntie flink omlaag gaat. Ze stralen dan ook warmte af aan de achterkant waar je als gebruiker niets aan hebt. Een goed geïsoleerd paneel voelt na 10 minuten aan staan aan de achterkant lauwwarm aan.
 5. Afdekplaat: de achterkant en zijkanten van een infraroodpaneel zijn vaak afgedekt met een stalen of plastic plaat. Een metalen plaat is kwalitatief hoogwaardiger en gaat minder snel stuk.
 6. Thermostaat (optioneel): Een thermostaat zorgt ervoor dat de infrarood verwarming in een ruimte niet continu op maximaal vermogen infrarood straalt, maar dit op basis van de gewenste temperatuur doet. Infraroodtechniek kan nauwkeurig aangestuurd worden, omdat een paneel snel warmte kan afgeven.
 7. Bewegingssensor (optioneel): Heb je een infrarood paneel en wil je die alleen aan zetten wanneer er personen in een bepaalde ruimte zijn? Dan is een bewegingssensor een slimme oplossing. Zo ga je efficiënt met je energie om.

Handig om te weten

Een praktische optie van een infrarood paneel is dat de afgifteplaat ook in spiegelvariant of zelfgemaakt design (foto of schilderij) gemaakt kan worden.

Elektrische vloerverwarming

Inmiddels is iedereen bekend met vloerverwarming en het comfort wat daarbij hoort. Het zorgt voor een warme vloer en voorkomt koude voeten. Normaalgesproken wordt vloerverwarming aangelegd door buizen gevuld met water in de vloer of onder de vloerbedekking te leggen. De cv-ketel zorgt er vervolgens voor dat je huis op temperatuur blijft. In principe werkt elektrische vloerverwarming hetzelfde alleen zonder water en een cv-ketel. De vloer wordt warm middels elektriciteit en straalt vervolgens infraroodstraling uit.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming leg je onder de vloerbedekking. Je kunt infrarood verwarming zowel “droog” als “nat” aanleggen. Een droog systeem betekent dat je een mat of folie boven op de vloer en onder de vloerbedekking legt. Een nat systeem is een vloerverwarmingssysteem dat in de vloer wordt geplaatst en waar een afdeklaag van cement of beton overheen wordt geplaatst.

Opbouw elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming die gebruikt kan worden in combinatie met een tegelvloer.

De opbouw van een elektrische vloerverwarming ziet er als volgt uit:

 1. Ondervloer: de ondervloer of de constructievloer kan van hout of beton zijn. Het is verstandig om onder de constructievloer een goede laag isolatie aan te brengen zodat er geen warmte naar de kruipruimte verloren gaat. Dit verhoogt de effectiviteit aanzienlijk.
 2. Isolatielaag: In het geval van een “droog” systeem wordt er een isolerende laag boven op de ondervloer aangebracht. Dit zorgt voor meer gerichte verspreiding van de warmte naar de ruimte die verwarmd moet worden.
 3. Elektrische vloerverwarming: Onder of in de vloer ligt de elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming komt in twee vormen voor. In de vorm van 1 millimeter dik folie of 5-10 millimeter draden. De draden worden voor sommige toepassingen in kunststof of aluminium weefsel verwerkt. De matten of folie worden aangesloten op een thermostaat of regelaar die op een willekeurige plek aan de muur geplaatst kan worden.
 4. Vochtwerende laag: Dit is een folie die vocht uit de woning tegen houdt. Vocht in de infrarood verwarming kan leiden tot kortsluiting in het systeem. Wanneer de vloerverwarming in een cementvloer gegoten wordt, is een vochtwerende laag niet nodig.
 5. Vloerbedekking: Boven op de vloer kun je alle soorten vloerbedekking toepassen die je wenst. Om gebruik te maken van infrarood vloerverwarming maakt het niet uit of je parket, laminaat, tegels of een betonvloer hebt. Je kunt in alle gevallen gebruik maken van infrarood verwarming.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Ten opzichte van verwarmen met radiatoren heeft infraroodverwarming een aantal voordelen:

1. Infraroodstraling verwarmt personen en objecten

Convectie is een luchtcirculatie die door het opwarmen en afkoelen van lucht in een ruimte ontstaat. Koude lucht komt in aanraking met een warme radiator. De lucht warmt op en stijgt op naar boven. De warme lucht geeft de warmte af aan personen en objecten, koelt hierdoor af en zakt weer naar beneden. Dit proces herhaalt zich en dat noemen we convectie (stroming). In een ruimte is het daardoor onderin kouder dan bovenin de ruimte. Dit proces is daarom niet de meest comfortabele manier van verwarmen omdat er tocht en koudeval (plekken in de ruimte waar het kouder is dan de rest van de ruimte) kunnen ontstaan in je huis.

Infraroodstraling wordt door ieder object in meer of mindere mate uitgestraald. Infrarood panelen doen dit in hoge mate en op een zeer efficiënte manier. Wanneer infraroodstraling een object raakt, dan wordt het object direct warm. De tussenliggende lucht wordt daarbij niet verwarmd. Lucht kan infraroodstraling niet absorberen. Daardoor ontstaat er geen tocht en voorkom je koudeval in huis. De afstand die infraroodstraling (IR-C) aflegt is beperkt en vaak is het tot een afstand van maximaal 3 meter voelbaar.

2. Snel opgewarmd

Radiatoren zijn ontworpen om lucht te verwarmen door middel van convectie. Radiatoren hebben daarom veel raakoppervlak met de lucht nodig. Radiatoren zijn daarom meestal geribbeld en hebben aan de binnenkant lamellen. Omdat ze veel raakoppervlak hebben, zit er ook veel water in alle cv-leidingen en radiatoren. Daardoor duurt het relatief lang voordat het cv-water een temperatuur heeft bereikt waarmee het warmte af kan geven aan de ruimte. De ruimte warmt door het gebruik van convectie langzaam op. In slecht geïsoleerde en/of grote huizen duurt het hierdoor extra lang voordat een huis op de gewenste temperatuur is.

Infraroodpanelen zijn ontworpen om te verwarmen middels straling. Op het moment dat je ze aan zet, geven ze vrijwel direct stralingswarmte af. Doordat een infraroodpaneel uit weinig materiaal bestaat, is opwarming binnen korte tijd gerealiseerd en straalt het paneel binnen een paar minuten al warmte af.

3. Comfortabel bij lagere ruimtetemperatuur

Met conventionele vloerverwarming of radiatoren verwarm je ruimtes op een gemiddelde temperatuur van 210C om het voor jou als comfortabel te ervaren. Om deze temperatuur te bereiken heeft je verwarmingssysteem in de ochtenden een half uur tot een uur nodig om op te warmen. Om die reden verwarm je ruimtes continu en stel je een slimme thermostaat in om vlak voordat je thuiskomt de woning op te warmen. Deze manier van verwarmen is niet de meest efficiënte manier van verwarmen.

Infrarood verwarming heeft twee voordelen ten opzichte van conventionele verwarming.

 1. Je verwarmt objecten direct via straling in plaats van indirect via de lucht. Daardoor kan de ruimtetemperatuur met gemiddeld 30C omlaag zonder dat het oncomfortabel wordt. Bijvoorbeeld van 210C naar een temperatuur van 180C.
 2. Infrarood verwarming is binnen enkele minuten opgewarmd en straalt dan op vol vermogen. Ongebruikte ruimtes kunnen daardoor op een temperatuur van 150C verwarmd worden en voorverwarming van ruimtes is minimaal nodig.

4. Luchtvochtigheid

Convectiewarmte warmt de lucht in een ruimte op waardoor de luchtvochtigheid daalt. Warme lucht kan namelijk meer vocht opslaan en daardoor voelt het droger aan dan koude lucht. In ruimtes waar niet veel vocht vrijkomt zoals in de woon-, slaap- of werkkamer kan dit leiden tot een te lage luchtvochtigheid. Droge lippen of geïrriteerde ogen zijn veel voorkomende verschijnselen bij een te lage luchtvochtigheid. Omdat infraroodverwarming de temperatuur van de lucht niet direct beïnvloedt, verkleint het de kans op te droge lucht.

Wanneer gebruik je infrarood verwarming?

Aardgas is een fossiele brandstof. Het is de brandstof waarmee bijna alle huizen in Nederland worden verwarmd. Vanwege klimaatverandering en de problemen in Groningen willen en moeten we ons gasverbruik snel terugdringen. Infrarood verwarming is een alternatief op gasgestookte cv-ketels. Ze verbruiken (groene) stroom en zijn, als de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, een mooi schoon alternatief op aardgas. Zeker in combinatie met een eigen set zonnepanelen is het een duurzame vorm van verwarming.

Infrarood panelen in weinig gebruikte ruimten

Infrarood verwarming is het meest efficient in ruimtes die minder vaak gebruikt worden. Zoals de badkamer. Veel mensen vinden het vervelend om s’ochtends een koude badkamer aan te treffen. Daarom draaien ze de radiatorknop open. Het comfort in de ochtend komt tegen een hoge prijs, want de ruimte wordt de rest van de dag onnodig verwarmd. Infrarood panelen leveren vrijwel direct warmte wanneer je ze aanzet. Ze zijn ook goed in te regelen en (online) aan te sturen. Met een enkel infrarood paneel kan je tijdelijk en comfortabel verwarmen, precies zo lang je de warmte nodig hebt: een half uur per dag. Lees meer over infrarood panelen in de badkamer.

Andere ruimtes geschikt voor infrarood verwarming zijn een slaap-, werk- of hobbykamer. Het is zonde om deze te verwarmen met radiatoren of vloerverwarming (met water). Voordat de lucht in de ruimte een comfortabele temperatuur bereikt heeft, ben je al uit de ruimte vertrokken. Dat is zonde van de energie én je geld en gaat ten koste van het comfort.

Infrarood panelen in combinatie met cv-ketel of warmtepomp

Radiatoren en/of vloerverwarming, in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp, zorgen voor een stabiele en langzame verwarming van het huis. Een goed ingestelde cv-ketel en vooral een warmtepomp zijn efficiënte vormen van verwarming. In combinatie met infrarood panelen gebruik je cv-ketel of warmtepomp als basisverwarming om de woning tot een maximum van 150 graden te verwarmen. De infrarood verwarming wordt vervolgens ingeschakeld als je thuis bent en er meer warmte nodig is. Omdat infrarood een snelle opwarming van de ruimte kan realiseren, verwarm je op een efficiënte manier. De vloerverwarming en/of radiatoren houden het huis op constante temperatuur, en de infrarood panelen zorgen voor de extra warmte behoefte. Je bespaart zo een hoop energie.

Nieuwbouw en grote renovaties

Als je een nieuwe woning laat bouwen of je gaat een bestaande woning grondig renoveren dan installeer je mogelijk ook een nieuw verwarmingssysteem. Hèt moment waarop je nieuw leidingwerk voor het transport van cv-water laat aanleggen, radiatoren plaatst en overweegt om vloerverwarming te installeren. Het kan dan ook interessant zijn om infrarood verwarming te overwegen. De kosten voor een nieuw verwarmingssysteem op basis van water, zoals een cv-ketel of warmtepomp, zijn namelijk vele malen hoger dan die voor een infrarood systeem. Voor de installatie van een compleet verwarmingssysteem op water betaal je al snel een bedrag van €10.000 tot €20.000. Je huis volledig van infrarood verwarming voorzien, is vaak een stuk goedkoper. Je betaalt voor een woning met 2 slaapkamers, woonkamer, keuken en badkamer ongeveer €6.000 tot €8.000 voor een complete infrarood verwarming installatie. Dat is aanzienlijk goedkoper.

Bedenk goed dat de installatie een stuk goedkoper is, maar de energierekening wel een stuk hoger kan uitvallen dan wanneer je een cv-ketel en/of een warmtepomp gebruikt. Het gebruik van infrarood verwarming als basisverwarming kost behoorlijk wat elektriciteit. Dat geldt zeker wanneer je woning niet bovengemiddeld is geïsoleerd. De voordelen van snel en efficient verwarmen zijn dan niet meer van toepassing. Houd er dus rekening mee dat je energierekening flink omhoog gaat.

Lees ook: