Toepassingen van infraroodpanelen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Toepassingen infraroodpanelen

Infrarood panelen zijn een interessant alternatief voor traditionele cv-verwarming. Sommige mensen denken zelfs dat dit de ‘nieuwe standaard’ wordt in het verwarmen van huizen. In dit artikel meer over infrarood panelen en de (geschikte) toepassing ervan.

Infrarood panelen

Infrarood (IR) panelen worden ook wel warmte panelen genoemd. Ze werken vergelijkbaar met de zon, alleen stralen de panelen puur infrarood uit en niet het schadelijke UV.

Groene stroom

Aardgas is een fossiele brandstof. Het is de brandstof waarmee bijna alle huizen in Nederland mee worden verwarmd. Klimaatverandering en de problematiek in Groningen zorgen ervoor dat we graag minder gas willen gaan verbruiken. Infrarood panelen vormen een alternatief op gasgestookte CV-ketels. Ze verbruiken (groene) stroom en zijn dus als de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt een mooi schoon alternatief op aardgas. Zeker in combinatie met eigen set zonnepanelen is het een duurzaam vorm van verwarming.

Wanneer zijn infrarood panelen interessant?

Infrarood panelen kennen verschillende voordelen. De technologie is veelbelovend en het zal ongetwijfeld een enorme sprong gaan nemen. Maar het is nog te vroeg om te spreken over ‘de nieuwe standaard’. Kijkend naar de voordelen van de technologie zijn er een aantal situaties waarin wij infrarood panelen als zeer interessant beschouwen.

Infrarood panelen in weinig gebruikte ruimten

Infrarood panelen leveren vrijwel direct warmte als je ze aanzet. Ze zijn ook goed in te regelen en (online) aan te sturen. Een toepassing in de badkamer is een goed voorbeeld. Veel mensen vinden het vervelend s’ochtends een koude badkamer aan te treffen. Daarom draaien ze de radiatorknop open. Het comfort in de ochtend komt tegen een hoge prijs, want de ruimte wordt de rest van de dag onnodig verwarmd. Met een enkel infraroodpaneel kan je tijdelijk en comfortabel verwarmen, precies zo lang je de warmte nodig hebt: een half uur per dag. Vergelijkbare situaties: denk aan een garage, slaap- of studeerkamers, een kelder of zolder.

Tip: gebruik infrarood voor de verwarming van niet vaak gebruikte ruimtes als zolders en werkkamers.

Infrarood in combinatie met vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor een stabiele en langzame verwarming van het huis. Een goed ingestelde vloerverwarming is een efficiënte vorm van verwarming. Maar het is een soort basis verwarming, die vaak in combinatie met radiatoren wordt geplaatst. Idealiter houdt de vloerverwarming het huis constant op 17 graden en worden de radiatoren bijgeschakeld als er meer warmte nodig is als je thuis bent of het extra koud is buiten. Omdat infrarood een snelle opwarming van de ruimte kan realiseren en als comfortabel wordt ervaren kunnen warmte panelen de radiatoren vervangen. De vloerverwarming houdt het huis op constante temperatuur en IR panelen zorgen voor de extra warmte behoefte. Ze kunnen goed en snel aangestuurd worden, beter dan radiatoren. Voorwaarde is wel dat het huis goed geïsoleerd is.

Tip: Het bijverwarmen met infrarood is met name interessant als je weinig thuis bent.

Toepassingen IR panelen

Het zal nog een hele poos duren voordat aardgas uit ons systeem is verdwenen. Infrarood panelen zullen echt niet zomaar de CV-ketel uit ons huis verstoten. In nieuwbouwhuizen zal het misschien gaan concurreren met de gasgestookte installaties, zeker als er een flinke set zonnepanelen op het dak kunnen. Maar in bestaande huizen, waar al is geïnvesteerd in het leidingwerk en radiatoren zal infrarood een (belangrijke) bijrol kunnen gaan spelen. De techniek kent verschillende voordelen. Wil je zelf de warmte van een infrarood paneel ervaren? Via het GreenHome platform vind je installateurs uit jouw omgeving die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van infrarood panelen.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter