Kosten infrarood panelen

Geschatte leestijd: 3 minuten
kosten infrarood panelen

Infraroodpanelen zijn een mooi alternatief op de gasgestookte cv-ketel om je huis te verwarmen. Deze oplossing wordt hiervoor steeds vaker als alternatief gekozen. Het is echter niet aan te raden om infraroodpanelen als hoofdverwarming te installeren; doe dit alleen als je huis heel goed is geïsoleerd. In dit artikel gaan we in op vragen als: wat kosten infrarood panelen? Hoeveel elektriciteit verbruiken ze? Wanneer rendeert een investering in infraroodpanelen?

Infrarood (IR) panelen worden ook wel warmtepanelen genoemd. De panelen verwarmen op een manier die vergelijkbaar is met die van zonlicht. Infraroodpanelen stralen echter alleen infrarood uit en geen schadelijke UV-straling. Als het paneel aanstaat voelt het zeer vergelijkbaar met zonlicht aan. De panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren, maar geven een straling af die warmte afgeeft zodra er een object mee in aanraking komt. Dat is efficiënt en zorgt voor minder lucht- en stofcirculatie in huis.

Wat kosten infrarood panelen?

Wat kosten infrarood panelen nu eigenlijk? De kosten hiervan hangen natuurlijk erg af van de toepassing, het type en merk paneel. Een paneel van 1.200 Watt kan ongeveer een woonkamer met een vloeroppervlakte van van 15-20m2 verwarmen. De kosten van een dergelijk paneel liggen tussen de €300 en €600.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

IR-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met variërende vermogens. Er zijn een aantal factoren die bepalen welk vermogen (Watt) er moet worden opgesteld in de ruimte. Het gewenste vermogen loopt uiteen tussen de 60 en 100 Watt per m2. Allereerst is de isolatiewaarde van de woning van invloed. Goed geïsoleerde ruimtes hebben minder vermogen nodig omdat er minder warmte weg lekt. Daarnaast is de gewenste temperatuur afhankelijk van het soort ruimte. In een slaapkamer is de gewenste temperatuur aanzienlijk lager dan in de badkamer.

Invloed verbruik op kosten infrarood panelen

Het vermogen is bepalend voor het elektriciteitsverbruik van warmtepanelen. Een paneel van 1.000 Watt verbruikt per uur op vol vermogen 1 kWh. De kosten van een kWh hangen af van het contract dat je hebt bij je energiemaatschappij. Deze kosten per kWh liggen zo rond de €0,20. Afhankelijk van hoe je de IR-panelen gaat inzetten, kan je ze kortstondig aanzetten op de momenten dat je warmte nodig hebt of op een lager vermogen aan laten staan.

De winst van infrarood panelen zit hem in het feit dat je de warmtebehoefte beter kunt regelen en aansturen. Wil je weten wat een warmtepaneel je precies oplevert? Dan raden we je aan contact op te nemen met een gespecialiseerde installateur.

Een groot deel van de winst van infraroodpanelen zit hem in het feit dat de panelen zeer goed in te stellen zijn. Met bewegingssensoren of via een smartphone kan je de panelen zo instellen dat ze zo min mogelijk energie verbruiken en alsnog voldoen aan je warmtebehoefte. Vraag hiervoor meer informatie aan bij een installateur.

Opbrengst infrarood panelen

Het idee is natuurlijk om minder gas te gaan verbruiken na het installeren van infraroodpanelen. Stook je een graad lager, dan bespaar je ongeveer 6-7% op je gasrekening. Met infraroodpanelen kan je zo’n 3 graden lager stoken. Daarentegen verwarm je nu met relatief dure elektriciteit. Daardoor is het alleen in specifieke situaties interessant om met IR-panelen te verwarmen. Je kan gerichter warmte opwekken, daardoor is er minder energie nodig om de temperatuur in je huis op een comfortabel niveau te krijgen. Zeker als je een groot dak hebt is de combinatie met zonnepanelen interessant.

De zelf-opgewekte stroom van de zonnepanelen kun je inzetten voor het verwarmen van je huis. Deze combinatie vormt een interessant alternatief voor een zonneboiler. Het rendement van deze oplossing is echter wel erg situatie-afhankelijk: Is je huis geschikt en wat zijn je persoonlijke wensen? Zou je professioneel advies over deze keuze willen? Neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Lagere ruimtetemperatuur

Infrarood panelen verwarmen de ruimte op een andere manier dan de gewone radiatoren. Deze panelen werken namelijk met straling. IR-panelen verwarmen objecten in de ruimte (vloer, tafel, muur) en die stralen de warmte weer af op de omgeving. In een infrarood-verwarmde ruimte wordt een temperatuur van 160C tot 180C als comfortabel ervaren. Daar zit een deel van de winst. Infraroodpanelen zijn niet voor alle huizen interessant. Lees hier meer over de ervaringen met infrarood panelen en mogelijke toepassingen van infrarood verwarming.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

12 reacties

 • Reageren
  Mark
  28 juni 2018 at 16:12

  Wij hebben al weer 8 jaar (2009) verschillende warmtepanelen iHeatpanel van Maxxinno in ons hele huis in gebruik. Onze ervaring is zeer positief en het verbruik is verbazend laag. Binnenkort gaan we verhuizen naar een grotere woning en we kunnen de infrarood panelen eenvoudig meeverhuizen! We zijn er dus heel erg blij mee en kunnen het aan iedereen aanbevelen!

 • Reageren
  Robert
  8 september 2018 at 16:22

  Mark,
  Kun je aangeven wat de panelen bij benadering kosten?
  Als ik goed geïnformeerd ben zijn de iHeatpanels de Mercedessen onder de infrarood panelen.

 • Reageren
  Annie
  22 november 2018 at 09:17

  Hoi,
  Ik zou graag willen weten hoe hoog het verbruik van de panelen is. Ik heb ook de iheatpanels en ik vind het verbruik erg hoog.

  • Reageren
   Theodoor
   23 november 2018 at 15:18

   Beste Annie,

   Ja dat is een goede vraag. Dit verschilt erg per situatie. Gebruikt u het ter vervanging van de centrale verwarming (in een specifieke ruimte of hele woning) dan kunnen de kosten hoog oplopen. Vaak ligt het omslagpunt op het gebruik 1,5 a 2 uur per dag. Als u de infrarood verwarming meer dan 2 uur per dag gebruikt dan kan de energierekening dus hoger uitvallen dan wanneer u de cv-ketel zou gebruiken.

   Wanneer u het als bijverwarming gebruikt in een bepaalde ruimte dan zal het elektraverbruik logischerwijs ook oplopen. Wilt u dit beperken dan kunt u kijken of het gebruik kunt verminderen zonder aan comfort in te leveren. Plaats bijvoorbeeld een bewegingssensor, minder vermogen of plaats het paneel dichterbij de plek waar u de verwarming wilt hebben.

   Ik hoop dat u iets aan deze tips heeft.

   Groet,

   Theodoor

 • Reageren
  Wil
  14 maart 2019 at 08:34

  Beste Annie en Theodoor,
  @Annie. Ikzelf heb alweer iets meer dan 6 jaar meerdere iHeatpanels in huis en bevalt me uitstekend. Mijn besparing is iets hoger dan 30% in vergelijk met mijn vroegere c.v. gas. Nu is 30%+ al enorm veel vind ik. De warmte is heerlijk en ik wil niet anders meer. Dat jou verbruik hoog is kan veel oorzaken hebben. Ik heb de thermostaat uitgebreid onderzocht en daarbij ontdekt dat er veel parameters zijn. Staat er b.v. 1 verkeerd dan kunnen de resultaten geheel anders uitvallen. Ook waar je het paneel plaatst is erg belangrijk voor het bestrijken van een gebied. Neem gewoon contact op met ze, ze zullen je zeker helpen want de service is prima.

  @Theodoor, waar haal je je informatie vandaan? Het iHeatpanel wordt veel gekopieerd maar deze zijn bij lange niet gelijkwaardig aan het iHeatpanel. Sorry, het is juist dat wanneer je langer verwarmt je kosten ook aanzienlijk afnemen. Een bewegingssensor gebruiken voor een verwarming?? Waar haal je dit vandaan? Dit zal juist bij elke verwarming de stookkosten flink verhogen. Bij een lamp oké, daarbij heb je gelijk licht maar bij verwarmen heb je toch echt wel wat meer tijd nodig. Wanneer de temperatuurinstelling is bereikt dan zal deze ook bij elke beweging steeds blijven inschakelen terwijl dit niet eens nodig is. Weet wel wat je openbaar verkondigd zodat je de lezers niet in de war brengt. Een paneel dichter bij de plek plaatsen? Bij hangen de iHeatpanels op 2.80 hoog en ik verwarm op 22 graden, heerlijk… Stop dus met onwaarheden, er is over infrarood al verwarring genoeg en het ene merk is niet het andere.

  Tip, laat je vooral goed inlichten ook bij infrarood verwarming vind je veel kaf onder het koren.

  • Reageren
   Theodoor
   20 maart 2019 at 11:49

   Beste Wil,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Kwaliteit tussen verschillende infrarood panelen kan inderdaad enorm verschillen. Goed opletten inderdaad!

   In mijn reactie geef ik ook aan dat het energieverbruik sterk afhankelijk is per situatie. Daarmee bedoel ik: afhankelijk van type woning, isolatie die toegepast is en bovenal stookgedrag. Ik ben erg benieuwd naar het soort woning je verwarmt met infrarood panelen waardoor je nu 30% bespaart. En wat is die 30% besparing? gas, energiekosten, of anders?

   Ik blijf erbij dat infrarood panelen/verwarming alleen interessant zijn in zeer goed geïsoleerde woningen met goede ventilatie (D met WTW) of voor kortstondig gebruik en voorkomen van urenlang voorverwarmen (met radiator) van een ruimte die nauwelijks gebruikt wordt. Ik snap dat er een verschil is tussen merk A en merk B, maar dit maakt voor dit principe niet veel uit.

   Een bewegingssensor is wel wat geavanceerder dan hoe je het nu omschrijft. Ja, je wil inderdaad niet dat deze continu aan/uit schakelt maar dat is een kwestie van instellen.

   De informatie die wij (GreenHome) plaatsen is gebaseerd op gedegen onderzoek voortkomend uit zowel praktijksituaties, gesprekken met fabrikanten van infrarood verwarming en ook tegenstanders. Het is een mooi product maar alleen in de juiste situaties. Net zoals de warmtepomp een mooi product is maar niet voor elke woning geschikt is geldt dat ook voor infrarood verwarming. Laat je goed en uitvoerig adviseren voordat je rigoreuze maatregelen gaat treffen in de woning.

   • Reageren
    Sven
    22 oktober 2019 at 13:12

    Ik heb net een huis gekocht en daar zit nog geen centrale verwarming in, nu zit ik te twijfelen om direct alles zo veel mogelijk elektrisch te doen meteen dus met zonnepanelen te werken en IP’s.
    Nu mas ik dat het niet genoeg is om het gehele huis ermee te verwarmen. Wat zouden jullie aanraden?

    • Reageren
     Theodoor
     6 november 2019 at 15:32

     De meest effectieve en efficiente manier is om een watergedragen systeem (vloerverwarming en/of ltv convectoren) aan te leggen. Dit kost in eerste instantie wat meer geld maar levert op de lange termijn een lagere energierekening op. Mocht een warmtepomp nu nog niet tot de mogelijkheden behoren dan is dat later altijd nog mogelijk. Daarnaast is aansluiting op een (laagtemperatuur of middentemperatuur) warmtenet in dat geval mogelijk.

     Elektrisch verwarmen met infrarood panelen zou ik persoonlijk niet aanraden.

 • Reageren
  Marc
  9 oktober 2019 at 15:15

  @Theodoor Ik ben het niet met je eens dat IR panelen alleen in goed geïsoleerde woningen toepasbaar zijn. In tegendeel. Omdat je de lucht niet verwarmt zijn ze juist goed toepasbaar in slecht geïsoleerde situaties. De luchttemperatuur is laag, maar toch voelt de IR straling behaagelijk. Niet dat je dat moet willen, begin met isoleren, maar toch….

 • Reageren
  Petronella
  26 oktober 2019 at 21:52

  Ik zou een infraroodpaneel willen, dat verrijdbaar is en ik boven de op dat moment te verwarmen persoon kan hangen. Wij wonen in de winter in de huiskamer. In de zomer in de serre. Ikzelf wen mijzelf aan lage temperaturen. En douche zelf ook koud. Maar mijn man, die een erg slechte doorbloeding heeft, heeft baat bij infrarood verwarming. Hij slaapt, eet en zit televisie te kijken en naar de radio te luisteren op 3 verschillende plekken in de huiskamer. De infrarood verwarming zou dus verplaatsbaar horen te zijn, zoals een til-lift verrijdbaar is. En zeker niet een wattage horen te hebben van 1000 Watt. Dat lijkt mij voor een paneel dat op een maximale hoogte van 2.30 meter hoogte komt te hangen aan een soort til-lift, veel te warm. Ik denk ook dat mijn idee om hem de nodige warmte te geven, op erg veel plaatsen, voor erg veel mensen nuttig zou zijn. Dus wie maakt deze manier van individueel zieke mensen verwarmen mogelijk?

  • Reageren
   Theodoor
   6 november 2019 at 15:34

   Beste petronella,

   Ik zit niet echt in de medische wereld maar ik weet dat er ook veel gebruik wordt gemaakt van infrarood door fysiotherapeuten. Wellicht is er in die hoek iets verrijdbaars te vinden.

 • Reageren
  Leo P. Klepper
  27 september 2020 at 09:21

  Wij hebben eind 2018 in heel ons redelijk goed geīsoleerde jaren ’80 huis (80 m2, energielabel b) IR panelen laten plaatsen als hoofdverwarming, samen met een inductiekookplaat en een hybride boiler (elektrisch/warmtepomp), totale investering ca. € 6000,-. Het is een heel ander soort verwarming dan CV, daarover is in de eerdere reacties al genoeg gezegd. Het heeft ons ca. 4 weken gewenning gekost, warmte voelt nu aangenaam. Door slim met de thermostaten om te gaan, kan IR verwarming zuiniger in de kosten zijn dan aardgasverwarming, m.n. als er een groot deel van de dag niemand thuis is, dan kan de verwarming op die plaatsen uit (wij hebben de temperatuur overdag op 16 graden staan i.v.m huisdieren). Als we thuis zijn staat de thermostaat in de woonkamer/keuken op 19 graden en dat voelt behagelijk. In de keuken hoeft de verwarming feitelijk alleen aan als er iemand in de keuken is. Dat kan met een nabijheidssensor. In de woonkamer + keuken hangen 3 x 800W panelen aan het plafond, in de slaapkamers elk 800W en in de kleinere badkamer 400W. Die in de slaapkamers staan zelden aan (soms een half uur voor bedtijd om het bed op te warmen, maar dat kan goedkoper via een elektrieke deken). Die in de badkamer staat alleen ‘s morgens een half uurtje aan. Praktisch jaarverbruik is ca. 6000kWh/€ 114,- per maand en dat waren we voorheen ook aan gas + elektra kwijt (electra was voorheen 1500kWh en zou zonder huisdieren nu ca. 4000kWh / € 77,- per maand zijn), dat is wel volledig gasloos en met groene stroom. Dit jaar ook zonnepanelen laten plaatsen en deelname in een zonnepaneelproject elders, waardoor we debgeen energie dienwe verbuiken nu volledig zelf opwekken en alleen €15,- per maand voor gebruik van het electriciteitsnetwerk betalen. Totale investering was ca. € 13.000,-. Geen spijt van.

 • Laat een reactie achter