Kosten infrarood panelen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Kosten infrarood panelen

Infraroodpanelen zijn een mooi alternatief op de gasgestookte cv-ketel om je huis te verwarmen. Deze oplossing wordt hiervoor steeds vaker als alternatief gekozen. Het is echter niet aan te raden om infraroodpanelen als hoofdverwarming te installeren; doe dit alleen als je huis heel goed is geïsoleerd. In dit artikel gaan we in op vragen als: wat kosten infrarood panelen? Hoeveel elektriciteit verbruiken ze? Wanneer rendeert een investering in infraroodpanelen?

Infrarood (IR) panelen worden ook wel warmtepanelen genoemd. De panelen verwarmen op een manier die vergelijkbaar is met die van zonlicht. Infraroodpanelen stralen echter alleen infrarood uit en geen schadelijke UV-straling. Als het paneel aanstaat voelt het zeer vergelijkbaar met zonlicht aan. De panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren, maar geven een straling af die warmte afgeeft zodra er een object mee in aanraking komt. Dat is efficiënt en zorgt voor minder lucht- en stofcirculatie in huis.

Kosten infrarood panelen

Wat kosten infrarood panelen nu eigenlijk? De kosten hiervan hangen natuurlijk erg af van de toepassing, het type en merk paneel. Een paneel van 1.200 Watt kan ongeveer een woonkamer met een vloeroppervlakte van van 15-20m2 verwarmen. De kosten van een dergelijk paneel liggen tussen de €300 en €600.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

IR-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met variërende vermogens. Er zijn een aantal factoren die bepalen welk vermogen (Watt) er moet worden opgesteld in de ruimte. Het gewenste vermogen loopt uiteen tussen de 60 en 100 Watt per m2. Allereerst is de isolatiewaarde van de woning van invloed. Goed geïsoleerde ruimtes hebben minder vermogen nodig omdat er minder warmte weg lekt. Daarnaast is de gewenste temperatuur afhankelijk van het soort ruimte. In een slaapkamer is de gewenste temperatuur aanzienlijk lager dan in de badkamer.

Invloed verbruik op kosten infrarood panelen

Het vermogen is bepalend voor het elektriciteitsverbruik van warmtepanelen. Een paneel van 1.000 Watt verbruikt per uur op vol vermogen 1 kWh. De kosten van een kWh hangen af van het contract dat je hebt bij je energiemaatschappij. Deze kosten per kWh liggen zo rond de €0,20. Afhankelijk van hoe je de IR-panelen gaat inzetten, kan je ze kortstondig aanzetten op de momenten dat je warmte nodig hebt of op een lager vermogen aan laten staan.

De winst van infrarood panelen zit hem in het feit dat je de warmtebehoefte beter kunt regelen en aansturen. Wil je weten wat een warmtepaneel je precies oplevert? Dan raden we je aan contact op te nemen met een gespecialiseerde installateur.

Een groot deel van de winst van infraroodpanelen zit hem in het feit dat de panelen zeer goed in te stellen zijn. Met bewegingssensoren of via een smartphone kan je de panelen zo instellen dat ze zo min mogelijk energie verbruiken en alsnog voldoen aan je warmtebehoefte. Vraag hiervoor meer informatie aan bij een installateur.

Opbrengst infrarood panelen

Het idee is natuurlijk om minder gas te gaan verbruiken na het installeren van infraroodpanelen. Stook je een graad lager, dan bespaar je ongeveer 6-7% op je gasrekening. Met infraroodpanelen kan je zo’n 3 graden lager stoken. Daarentegen verwarm je nu met relatief dure elektriciteit. Daardoor is het alleen in specifieke situaties interessant om met IR-panelen te verwarmen. Je kan gerichter warmte opwekken, daardoor is er minder energie nodig om de temperatuur in je huis op een comfortabel niveau te krijgen. Zeker als je een groot dak hebt is de combinatie met zonnepanelen interessant.

De zelf-opgewekte stroom van de zonnepanelen kun je inzetten voor het verwarmen van je huis. Deze combinatie vormt een interessant alternatief voor een zonneboiler. Het rendement van deze oplossing is echter wel erg situatie-afhankelijk: Is je huis geschikt en wat zijn je persoonlijke wensen? Zou je professioneel advies over deze keuze willen? Neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Lagere ruimtetemperatuur

Infrarood panelen verwarmen de ruimte op een andere manier dan de gewone radiatoren. Deze panelen werken namelijk met straling. IR-panelen verwarmen objecten in de ruimte (vloer, tafel, muur) en die stralen de warmte weer af op de omgeving. In een infrarood-verwarmde ruimte wordt een temperatuur van 160C tot 180C als comfortabel ervaren. Daar zit een deel van de winst. Infraroodpanelen zijn niet voor alle huizen interessant. Lees hier meer over de ervaringen met infrarood panelen en mogelijke toepassingen van infrarood verwarming.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

4 reacties

 • Reageren
  Mark
  28 juni 2018 at 16:12

  Wij hebben al weer 8 jaar (2009) verschillende warmtepanelen iHeatpanel van Maxxinno in ons hele huis in gebruik. Onze ervaring is zeer positief en het verbruik is verbazend laag. Binnenkort gaan we verhuizen naar een grotere woning en we kunnen de infrarood panelen eenvoudig meeverhuizen! We zijn er dus heel erg blij mee en kunnen het aan iedereen aanbevelen!

 • Reageren
  Robert
  8 september 2018 at 16:22

  Mark,
  Kun je aangeven wat de panelen bij benadering kosten?
  Als ik goed geïnformeerd ben zijn de iHeatpanels de Mercedessen onder de infrarood panelen.

 • Reageren
  Annie
  22 november 2018 at 09:17

  Hoi,
  Ik zou graag willen weten hoe hoog het verbruik van de panelen is. Ik heb ook de iheatpanels en ik vind het verbruik erg hoog.

  • Reageren
   Theodoor
   23 november 2018 at 15:18

   Beste Annie,

   Ja dat is een goede vraag. Dit verschilt erg per situatie. Gebruikt u het ter vervanging van de centrale verwarming (in een specifieke ruimte of hele woning) dan kunnen de kosten hoog oplopen. Vaak ligt het omslagpunt op het gebruik 1,5 a 2 uur per dag. Als u de infrarood verwarming meer dan 2 uur per dag gebruikt dan kan de energierekening dus hoger uitvallen dan wanneer u de cv-ketel zou gebruiken.

   Wanneer u het als bijverwarming gebruikt in een bepaalde ruimte dan zal het elektraverbruik logischerwijs ook oplopen. Wilt u dit beperken dan kunt u kijken of het gebruik kunt verminderen zonder aan comfort in te leveren. Plaats bijvoorbeeld een bewegingssensor, minder vermogen of plaats het paneel dichterbij de plek waar u de verwarming wilt hebben.

   Ik hoop dat u iets aan deze tips heeft.

   Groet,

   Theodoor

  Laat een reactie achter