Infrarood panelen plafond

Geschatte leestijd: 2 minuten
Infrarood panelen plafond

Sta je op het punt om infrarood panelen aan te schaffen? Dan zoek je waarschijnlijk een geschikte plek in huis om de infrarood panelen te bevestigen. Het plaatsen van infrarood panelen aan je plafond is een goede optie en biedt verschillende voordelen.

Voordelen van infrarood panelen aan je plafond

 1. Ze verbruiken minder energie
  Infrarood panelen zijn geschikt om aan om het plafond te bevestigen of aan de muur. Op het moment dat de panelen aan het plafond worden bevestigd is het energieverbruik lager dan het verbruik van panelen aan de wand. De reden hiervoor is dat infrarood panelen aan het plafond minder last hebben van voorwerpen die de warmtestraling blokkeren.
 2. Ze nemen minder ruimte in beslag
  Door infrarood panelen aan het plafond te bevestigen i.p.v. aan de muur houd je automatisch meer ruimte over in je kamer. Rekening houden met meubels hoeft niet meer. Daarnaast zijn infrarood panelen er in verschillende kleuren, type materialen en glanzend of mat. Je kan ze zelfs bestellen in de vorm van een badkamerspiegel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of ze wel bij je interieur passen.

Belangrijke tips

Op het moment dat je besluit om infrarood panelen aan het plafond te bevestigen weet je ten eerste zeker dat je een behaaglijke ruimte zal creëren. Het comfort level van infraroodpanelen is namelijk erg hoog door de warmte die ze afgeven. Daarnaast hebben we nog een paar laatste tips om rekening mee te houden:

 • Om effectief gebruik te maken van infrarood panelen kan je ze het beste bevestigen aan een plafond met een hoogte van 2.70 meter. De maximale hoogte die het plafond mag hebben is 3.00 meter.
 • De infrarood panelen worden met een onzichtbare beugel aan het plafond bevestigd.
 • Houd er rekening mee dat de infrarood panelen een stekker nodig hebben. Het mooiste is om die onder de panelen te hebben zodat je geen snoer ziet.
 • Infraroodpanelen kunnen tussen 60 en 200 graden warm worden. Pas dus op met het aanraken van de panelen! In principe heb je hier geen last van bij bevestiging aan het plafond.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

 • Gerard Kolkman
  31 oktober 2016 at 16:26

  Wij hebben gekozen voor een infrarood paneel op de slaapkamer omdat deze geen geluid maakt.
  Het geheel wordt via Plugwise geschakeld en komt alleen in bij lage temperatuur.

 • Jos van Ommen, Rotterdam
  28 december 2017 at 23:19

  In uw info op deze site over ir panelen zegt u eerst dat is af te raden om ze als hoofdverwarming te gebruiken, maar elders schrijft u dat dat toch steeds meer gebeurt. Hoe komt u aan deze informatie? Want ik denk dat we elkaar in ons land maar napraten, bijvoorbeeld van Milieucentraal. En hoe komt u erbij dat een paneel aan de wand meer energie gebruikt dan een paneel aan het plafond?

  • Theodoor
   29 december 2017 at 12:42

   Hallo Jos,

   Dat klopt, voor de meeste huizen is infrarood verwarming als hoofdverwarming af te raden. Dat betekent niet dat het nooit mogelijk is. Zo is het bij passiefbouw of zeer goed geïsoleerde huizen wel mogelijk om op een rendabele manier een huis te verwarmen. Je ziet nu dan ook de eerste voorbeeldprojecten in Nederland verschijnen. Onze informatie is op basis van gesprekken met installateurs en productleveranciers die ons deze voorbeeldprojecten hebben laten zien. Op dit moment zijn we ook bezig met het schrijven van een ebook over infrarood verwarming. De hoop is dat deze in januari op de kennisbank zal verschijnen samen met behoorlijk aantal nieuwe artikelen. In het ebook en de artikelen gaan we dieper in op de verschillende situaties waarin infrarood verwarming rendabel kan zijn.

   Een paneel aan het plafond gaat efficienter met zijn energie om vanwege 2 technische redenen:

  • De warmte over het paneel is gelijkmatiger verdeelt doordat deze horizontaal hangt en er geen boven en onderkant is.
  • Een paneel aan het plafond mag een iets hogere temperatuur bereiken omdat de veiligheid beter gegarandeerd is. Dit betekent een groter aandeel stralingswarmte ten opzichte van convectiewarmte die ontstaat.