Infrarood panelen kopen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Infrarood panelen plafond

Infrarood panelen zijn steeds vaker te vinden in huizen. Infrarood verwarming is met name een geschikte optie voor all-electric woningen, als bijverwarming of in ruimtes die je weinig gebruikt. Wat zijn nou goede redenen om infrarood panelen te kopen? Waar moet je op letten? Waar kun je infrarood panelen kopen?

Redenen om wel infrarood panelen te kopen:

  • Infrarood panelen zijn los aan te sturen en vormen daarmee een ideale vorm van decentrale verwarming. De panelen kan je op verschillende plekken in huis plaatsen. Sommige woningen zijn zelfs volledig uitgerust met infraroodpanelen.
  • In plaats van dat ze zelf heel warm worden en daarmee warmte afgeven (denk aan radiatoren), verwarmen ze voorwerpen. Dat doen ze door middel van straling, het voelt daarom vergelijkbaar aan als zonnewarmte. Ga dit ervaren in een showroom om te kijken of jij het ook prettige vorm van verwarming vindt.
  • Doordat infraroodpanelen direct de voorwerpen en personen verwarmen met infraroodstraling heb je minder warmtevermogen nodig ten opzichte van traditionele radiatoren die de lucht verwarmen.
  • Als bijverwarming, bijvoorbeeld in een zithoek, kunnen infrarood panelen kostenbesparend werken. Dat komt omdat het dan ter plaatse erg comfortabel en warm is, waardoor je de thermostaat vaak een graadje lager kan zetten. De besparing op de gaskosten is dan vaak hoger dan de extra elektrakosten die het infraroodpaneel met zich mee brengt.
  • Infrarood panelen zijn licht en dun. Ze nemen niet veel ruimte in beslag. Je bespaart dus ruimte door geen radiatoren te plaatsen. Daarnaast kunnen de infrarood panelen mooi verwerkt worden in het interieur. Lees hier meer over de ervaringen met infrarood panelen

Redenen om geen infrarood panelen te kopen:

  • Elektriciteit is (voorlopig nog) duurder dan gas per eenheid energie. Daarmee is het voor de portemonnee alleen aantrekkelijker om over te stappen op elektrische verwarming als dit effectiever is als verwarmen middels aardgas. Het kostenverschil tussen gas en elektriciteit wordt langzaam minder, omdat we steeds beter in staat zijn op duurzame wijze elektriciteit op te wekken. Heb je zelf zonnepanelen op het dak liggen dan wordt de combinatie met elektrisch verwarmen wel weer extra interessant.
  • Infraroodpanelen hebben een bepaald ‘bereik’. De grotere panelen kunnen een oppervlakte van zo’n 20-25 vierkante meter verwarmen. Als je buiten dit ‘stralingsbereik’ bent, zal de warmte je niet bereiken en zal je dus kou ervaren. Het is niet ongebruikelijk dat hierdoor forse temperatuurverschillen worden ervaren in een ruimte als de panelen niet goed worden gepositioneerd. Laat je daarom adviseren door een expert.

Waar moet je verder op letten bij het kopen van infrarood panelen?

Voordat je infrarood panelen aanschaft is het goed om voor jezelf in kaart te brengen waar je de panelen wilt gaan ophangen. Welke ruimtes zijn met name interessant? Laat je op dit punt ook adviseren door een expert. Ga ook altijd naar een showroom of iemand die al infraroodpanelen heeft. Het is goed om de warmte afkomstig van de panelen eerst zelf te voelen voordat je ze aanschaft. Vraag bij de installateur ook naar de meest energiezuinige panelen. Dan koppel je het comfort aan de laagste maandlasten.

Via het Greenhome platform vindt je een betrouwbare installateur.

Lees ook: