Zoldervloer isoleren: alternatief voor dak isolatie

Geschatte leestijd: 8 minuten
Zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie is een mooi alternatief voor dakisolatie. Het kan een vergelijkbaar effect hebben maar dan voor een fractie van de prijs van dakisolatie. Denk jij erover na om binnenkort jouw zoldervloer isoleren? Zit je met vragen zoals: Wat is het verschil met dakisolatie? Hoe plaats je zoldervloerisolatie en hoeveel kost dat? Welke materialen zijn daarvoor geschikt? Waar moet je op letten bij het isoleren van de zoldervloer en wanneer is jouw huis geschikt? Bespaar je veel energie met zoldervloerisolatie? In dit artikel lees je alles over het isoleren van een zoldervloer en krijg je antwoord op al deze vragen.

Is zoldervloerisolatie niet voor jouw geschikt? Lees dan meer over:

 1. Schuin dak isoleren
 2. Plat dak isoleren

Zoldervloerisolatie: hoe werkt het?

Warmte stijgt op en dit gebeurt dus ook in jouw huis. Warmte ontsnapt uit je woning via de muren, vloer, dak en ramen. Maar voor het grootste deel verlies je warmte door het dak. Je verliest ongeveer 30% van je warmte door het dak. Ook als je alleen gebruik maakt van de benedenverdieping en de bovenste verdieping(en) niet warm stookt gaat er warmte verloren door het dak. Verdiepingsvloeren zijn in de meeste gevallen niet geïsoleerd waardoor de warmte hier doorheen gaat om uiteindelijk op de bovenste verdieping door het dak te gaan. Wanneer je van de bovenste verdieping geen gebruik maakt, niet verwarmt en enkel voor opslag gebruikt dan kan het interessant zijn om zoldervloerisolatie toe te passen. Daardoor gaat de warmte niet meer zo makkelijk door de bovenste verdiepingsvloer naar het koude deel van je woning om vervolgens via het dak naar buiten te ontsnappen. Belangrijk is dan dat de bovenste verdieping ook goed afsluitbaar is door een deur of een luik.

Is het verstandig om de zoldervloer te isoleren?

Met name als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte dan is het interessant om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Het isoleren van de zoldervloer gaat namelijk sneller omdat het makkelijker te bereiken is. Daarnaast heb je minder isolatiemateriaal nodig omdat je minder m2 hoeft te bedekken met isolatiemateriaal. Het is daarmee efficiënter en goedkoper. Het is in veel gevallen een slim alternatief op plat of schuin dak isoleren. Dat betekent niet automatisch dat het altijd de meest verstandige oplossing is. Je sluit een ruimte volledig af van je woning en beperkt toekomstig gebruik van de verdieping onder het dak. Een aantal zaken waar je van te voren goed over moet nadenken voordat je aan de slag gaat met zoldervloerisolatie:

  1. Gebruik je de ruimte als opslag of als kamer?
  1. Is de ruimte toegankelijk?
  2. Hoe is de ruimte af te sluiten?
  1. Is er een verwarmingssysteem aanwezig?
  1. Is de verdieping onder het dak een ruimte waarin je kan staan?
 1. Heeft de bovenste verdieping een betonnen of houten vloer?

Plaatsing isolatie op zoldervloer

Er zijn twee manieren om de zoldervloer te isoleren. Daarbij ben je grotendeels afhankelijk van de vloerconstructie. In oude huizen heb je vaak een houten vloer constructie waar ruimte zit tussen het plafond van de onderliggende verdieping en de vloer van de bovenste verdieping. Een betonnen vloer is in de meeste gevallen massief en daarom plaats je isolatiemateriaal bovenop de vloer.

Houten zoldervloer isoleren

Wanneer je verdiepingsvloeren van hout gemaakt zijn plaats je in de ruimte tussen de vloerbalken (In vakjargon kepers genoemd) onder de vloerplanken het isolatiemateriaal. Tussen de houten vloerbalken, onder de vloerplanken, zit in de meeste gevallen loze ruimte. Deze ruimte vult een isolatiespecialist op met isolatiemateriaal. Je haalt in dat geval de vloerplanken (deels) los en stopt daar isolatiemateriaal tussen. Als er nog geen plafondlatten (de verdieping eronder) zijn aangebracht dan moeten deze eerst aangebracht worden. Als dit het geval is dan zitten daar wel meerkosten aan verbonden.

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de dikte van de vloerbalken. De dikte van de vloerbalken varieërt tussen de 15 tot 23 centimeter per huis. Dat is ook meteen de maximale dikte van het isolatiemateriaal. Voordat je isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aanbrengt, plaatst je een dampdichte folie tussen de vloerbalken op de latten (deze zitten onder de vloerbalken bevestigd). De dampdichte folie wordt naar de warme zijde toe geplaatst en zorgt ervoor dat de het isolatiemateriaal niet wordt aangetast door vocht. Sommige isolatiespecialisten maken gebruik van isolatieplaten waar al een dampscherm op zit. De vloerplanken plaats je na de isolatie weer terug zodat je verder niets meer van het isolatiemateriaal ziet. Veel gebruikte isolatiematerialen om dit te doen zijn:

 1. Isolatiedekens (rollen): Glaswol, Steenwol, Hennep, Houtvezel
 2. Vlokken/parels: Glaswol, EPS, Steenwol, Cellulose
 3. Schuim: PUR, watergedragen PUR, Icynene

Betonnen zoldervloer isoleren

Indien de constructievloer van beton is of van een ander massief materiaal zonder tussenruimte dan is de beste optie om warmteverlies te voorkomen door isolatiemateriaal bovenop de vloer te bevestigen. Vloerbedekking die op de massieve vloer ligt moet verwijderd worden waarna er vervolgens een dampdichte folie overheen wordt gelegd. Daar bovenop komt het isolatiemateriaal te liggen. Bovenop het isolatiemateriaal plaats je vervolgens een vloerbedekking naar keuze. Het isolatiemateriaal kan met deze methode in elke mogelijke dikte aangelegd worden. Anders dan bij een houten vloer ben je hierin niet beperkt tot de tussenruimte in de vloerconstructie. Daartegenover staat dat je wel een beetje hoogte verliest doordat de vloer omhoog komt. Een ander aandachtspunt is dat je een drukvast isolatiemateriaal moet gebruiken wil je de vloer nog beloopbaar houden.

Een alternatief is om een nieuwe houten bovenvloer te plaatsen die over het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Je bent in dat geval vrij in je keuze voor isolatiematerialen en je hebt een stevige vloer waar je minder beperkt in bent met gewicht plaatsen. Veel gebruikte isolatiematerialen voor het isoleren van een massieve zoldervloer:

 1. Isolatieplaten: PIR, PUR, EPS, XPS, RESOL, Houtvezel

Dampdichte folie plaatsen bij een onverwarmde bovenverdieping

Wanneer de bovenste verdieping geen verwarmingssysteem heeft is het verstandig om aan de onderkant, onder het isolatiemateriaal, een dampdichte folie te plaatsen. Dit is een lucht en waterdichte folie die voorkomt dat lucht vanuit de onderliggende verdieping gaat condenseren in het isolatiemateriaal. Plaats je geen dampdichte folie dan kan vocht uit de lucht condenseren in de overgang van warm naar koud, in het isolatiemateriaal, en de isolatiewaarde naar beneden halen.

Trapluik of deur

Het is belangrijk om naast de vloer te isoleren ook ervoor te zorgen dat de ruimte helemaal afgesloten kan worden. Dit doe je door een luik of een deur onder of boven aan de trap te plaatsen die je van onderaf dicht kan doen. Het luik of de deur voorzie je dan aan de koude kant van isolatie zodat ook daar geen warmte verloren gaat.

Vaste trap

Als je een vaste trap hebt kun je deze afsluiten met een deur die je aan de onderkant of bovenkant van het trapgat plaatst. Heb je een open trap of geen plek om een kozijn met deur te plaatsen dan plaats je boven aan de trap een luik in het gat van de vloer. Zorg er dan wel voor dat je voldoende isolatie bovenop het luik plaatst en dat de naden en kieren goed aansluiten op de vloer.

Trapluik

Een zolderverdieping of vliering heeft vaak een trapluik (ook wel vlizo- of vlieringtrap genoemd) die makkelijk op te bergen is. Vaak is deze trap niet geïsoleerd en is dit nadat je de zoldervloer geïsoleerd hebt een tochtgat. Je kunt in dat geval twee dingen doen: Een nieuw kant-en-klaar trapluik aanschaffen inclusief een dikke laag isolatie of je plaatst extra isolatie op het trapluik. Dit laatste is wel een lastig klusje aangezien de trap eraf moet, isolatie aangebracht wordt op het luik en daarbovenop extra stevig plaatmateriaal waarop de trap terug geplaatst kan worden. Voor een nieuw trapluik betaal je tussen de €200 en €300. Let bij de aanschaf op de U-waarde van de trap of luik. Dit geeft aan hoe goed de trap of luik is geïsoleerd. Een lage U-waarde is goed. Ga voor een product met een maximale U-waarde van 1,1. Dit is vergelijkbaar met een raam van HR++ glas.

Liever een isolatie specialist

Het is erg belangrijk dat er geen vocht in de zoldervloer kan komen. Dit kan anders leiden tot de groei van schimmels of erger nog hout- of betonrot. Er zijn doe-het-zelf pakketten te koop, maar zorg er wel voor dat je weet waar je mee bezig bent. Het is aan te raden om zoldervloerisolatie altijd door een isolatie specialist uit te laten voeren. Die weten hoe je rot in de constructie voorkomt en zorgen er voor dat het project netjes wordt uitgevoerd en afgewerkt.

Soorten isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal zoldervloer

Isolatiemateriaal boven op de vloer plaatsen met een nieuwe vloerbedekking er bovenop.

Voor het isoleren van je zoldervloer boven op een massieve vloer is het belangrijk dat er een drukvast materiaal gebruikt wordt. Daardoor blijft het dak beloopbaar en en kun je er spullen op plaatsen. Voor een beloopbare vloer heb je een drukvast materiaal nodig die minstens een druk van 1 kPa of 1 kN/m2 aankan. Dit betekent dat er op 1 m2 vloer er minimaal 100 kg aan gewicht op kan staan zonder dat het dak indeukt of inzakt.

Handig om te weten: Wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?
De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van de totale constructie inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, spreken we van een Rd-waarde. Als je alle Rd-waardes optelt kom je uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren je over de Rc-waarde van de constructie, maar eigenlijk kun je beter de Rd-waarde vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

In het onderstaande overzicht een aantal materialen die gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal voor het isoleren van een houten zoldervloer met een tussenruimte.

Type isolatiemateriaalDikte (Rd-waarde 6)Dikte (Rd-waarde 7,5)Dikte (Rd-waarde 9)Dikte (Rd-waarde 10)
Vacuümisolatieplaat*4,2cm5,3cm6,3cm7cm
Aerogel*8cm10cm12cm13,5cm
Resol Hardschuim12cm15cm18cm20cm
PIR/PUR platen of schuim14cm17cm20cm22cm
EPS parels of platen18cm22cm27cm30cm
XPS platen (piepschuim)21cm27cm32cm36cm
Icynene schuim22cm28cm34cm38cm
Steenwol, Glaswol, Hennep Houtvezel, Cellulose24cm30cm36cm40cm

*Extra dun isolatiemateriaal houten zoldervloer

Als je weinig ruimte tussen de vloer hebt of je wilt niet dat er een groot verschil ontstaat in vloerhoogte van de vloer dan kun je voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Je moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een flink stuk hoger ligt.

Voor het isoleren van een massieve zoldervloer heb je de keuze uit de volgende isolatiematerialen.

Type isolatiemateriaal Dikte (Rd-waarde 6)Dikte (Rd-waarde 7,5)Dikte (Rd-waarde 9)Dikte (Rd-waarde 10)
Vacuümisolatieplaat*4,2cm5,3cm6,3cm7cm
Aerogel*8cm10cm12cm13,5cm
PIR/PUR platen14cm17cm20cm22cm
EPS platen (piepschuim)18cm22cm27cm30cm
XPS platen21cm27cm32cm36cm
Houtvezel platen24cm30cm36cm40cm

*Extra dun isolatiemateriaal massieve zoldervloer

Als je weinig ruimte tussen de vloer hebt of je wilt niet dat er een groot verschil ontstaat in vloerhoogte van de vloer dan kun je voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Je moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een flink stuk hoger ligt.

Kosten zoldervloer isoleren

De kosten voor het isoleren van een zoldervloer is afhankelijk van het totale vloeroppervlak, type constructievloer (beton of hout.) vloerbalken afstand, vloerbedekking en obstakels die het werk kunnen bemoeilijken. De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €25 -€40 per m2 zoldervloeroppervlak. In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor veel voorkomende woningen:

TussenwoningHoek /2-onder-1 kapwoningVrijstaande woning
Zoldervloeroppervlakte40m250m280m2
Kosten zoldervloer isoleren€1.000-€1.600€1.250-€2.000€2.000-€3.200

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie. Nodig erkende installateurs uit om een advies uit te brengen en een prijsopgave voor jouw specifieke woning op te stellen.

Besparing zoldervloer isoleren – een rekenvoorbeeld

Het isoleren van je dak is een goede investering. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen voor verschillende vormen van zoldervloer- en schuin dak isolatie (prijspeil 1 januari 2018, €0,65 per m3 gas). In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een huis met de volgende kenmerken:

 1. Gasverbruik van 1.500 en 2.500m3 per jaar.
 2. Zoldervloeroppervlakte van 50m2
 3. Dakkoppervlakte van 75m2
 4. Woonoppervlakte van 120m2
 MaatregelKostenGasbesparingJaarlijkse besparingTerugverdientijdRendement (25 jaar)
Zoldervloer isoleren€1.250-€2.000300-700m3€200-€4504-6 jaar7,5-9,5%
Dak vanaf de binnenzijde€3.000-€5.000300-700m3€200-€45012-14 jaar4,5-5,5%
Dak vanaf de buitenzijde€7.000-€12.000380-850m3€250-€55025-35 jaar0,5-1,5%

Belangrijke informatie en handige tips

 • Als je zoldervloer goed geïsoleerd is en de naden en kieren goed dicht zijn gemaakt, is het belangrijk om goed te ventileren. Oude daken zitten vaak vol naden en kieren waardoor natuurlijke ventilatie ontstaat. Van natuurlijke ventilatie is nauwelijks meer sprake als de zolderverdieping is afgesloten. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem.
 • Zorg dat je een goed geïsoleerd luik of deur naar de onverwarmde verdieping plaatst. Een open gat in de vloer zal je isolatiemaatregelen teniet doen.
 • Bij huizen gebouwd na 1992 is er al redelijke isolatie toegepast in het dak. Ook dan is het nog interessant om extra zoldervloerisolatie toe te passen. Het financiële rendement is dan wel iets lager.
 • Bespaar niet op isolatiemateriaal, de meerkosten voor dikker materiaal heb je binnen enkele jaren terugverdiend.
 • Maak gebruik van de lage BTW van 9% op de arbeidskosten van de isolatiewerkzaamheden!
 • Vind gemakkelijk een betrouwbare zoldervloerisolatie specialist via het GreenHome platform. Dat bespaart je een hoop uitzoekwerk en zorgt ervoor dat de klus goed uitgevoerd wordt.

Dit moet je nog meer weten over dakisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter