Voor- en nadelen dakisolatie

Geschatte leestijd: 5 minuten
Dakisolatie voor- en nadelen

Denk je na over het isoleren van je dak, zolder of een complete dakrenovatie? En weet je nog niet helemaal zeker of dat voor jou de beste oplossing is? Voordat je besluit om je dak te isoleren is het belangrijk om goed de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Is het bijvoorbeeld wel rendabel en financieel aantrekkelijk om dakisolatie toe te passen? Zorgt dakisolatie niet voor heel andere vorm van je dak? Hoe sluit ik aan bij de buren? Verminder je inderdaad jouw eigen milieu-impact? In dit artikel lees je de belangrijkste voor- en nadelen. Kortom, hopelijk krijg je hiermee antwoord op de vraag of je jouw dak wel of niet moet isoleren.

Het is belangrijk om te bedenken dat er 4 verschillende vormen van dakisolatie bestaan, namelijk:

Elke type dakisolatie heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is dus niet makkelijk om een lijstje op te stellen die voor elke type geldt. Zoldervloerisolatie en dakisolatie vanaf de binnenkant zijn minder ingrijpend omdat de dakconstructie, de vorm en het uiterlijk van de buitenkant van het dak niet veranderen. Bij het isoleren van een schuin dak vanaf de buitenzijde en in mindere mate bij plat dak isolatie is dat wel het geval.

Nadelen van dakisolatie

Ondanks de populariteit en vele voordelen van dakisolatie is het verstandig om ook na te denken over de nadelen. De 5 belangrijkste nadelen, of beter gezegd, aandachtspunten op een rijtje.

1. Ingrijpende klus

plat dak isolatie

Het isoleren van een dak is een flinke klus. Ondanks de moeite bespaart het veel energie en zorgt het voor een beter comfort.

Het isoleren van je dak kan een behoorlijk ingrijpende klus zijn en daarom kijken veel mensen er tegen op. Je moet de bovenste verdieping of zolder leeg maken en de spullen ergens anders opslaan. Dit kan soms lastig zijn. Naast het opruimen duren de werkzaamheden vaak ook langer dan een dag en soms wel een paar weken. Bijvoorbeeld bij het compleet renoveren van een schuin dak. Tijdens de klus, wanneer het dak open ligt, kan slecht weer zorgen voor een tijdelijke stop van de werkzaamheden en zit daardoor vertraging in een kleine hoek. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde duur van de werkzaamheden voor het isoleren van je dak:

MaatregelDuur werkzaamheden
Plat dak isolerenDeze klus is in 1 tot 3 dagen uitgevoerd. Het wordt meestal gecombineerd met het vervangen van de dakbedekking.
Zoldervloer isolerenDeze klus is binnen een dag uitgevoerd. Let op: de zolder moet wel leeg zijn.
Dak vanaf de binnenzijdeDeze klus is in 1 à 2 dagen uitgevoerd. Het dak wordt van binnen vaak direct mooi afgewerkt.
Dak vanaf de buitenzijdeDeze klus neemt afhankelijk van het weer 1 tot 3 weken in beslag.

2. Het aangezicht van je huis veranderd?

Een plat of schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is een ingrijpende klus. Je haalt de hele dakconstructie open maakt grote aanpassingen aan de vorm van het dak. Door extra isolatie aan te brengen wordt het dak dikker en ontstaat er een grotere overstek. Soms moet de dakgoot verlegd worden en is de aansluiting van jouw dak op die van de buren niet meer gelijk. Dit kan soms tot gefronste wenkbrauwen leiden aangezien het dak hierdoor minder mooi in aanzien is geworden.

Het hebben van variërende dakhoogtes in een rijtje woningen kan een nadeel zijn voor veel mensen. In sommige landen zoals België, is het hebben van verschillende dakhoogtes en vormen in een rijtje woningen erg normaal. Daarnaast is het aansluiten van de twee verschillende daken geen probleem en zal in de toekomst jouw buurman het dak ook willen isoleren waardoor het weer op gelijke hoogte komt.

3. Grote investering

Dakisolatie is een forse investering waarvoor niet iedereen meteen het geld beschikbaar heeft. Je bent al snel tussen de €3.000 en €12.000 kwijt het isoleren van je dak. Gelukkig is de BTW op arbeidsloon belast met 6% in plaats van 21% en is er de mogelijkheid om voordelig te lenen. Daarnaast verlaagt een goed geïsoleerd dak de energiekosten en verhoogd het comfort in huis.

Met de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds is het financieren van duurzame investeringen, waaronder het plaatsen van zonnepanelen, mogelijk. Tegen een gunstige rente van ongeveer 1,9 tot 3,0% heb je de mogelijkheid om tot €25.000 te lenen voor het verduurzamen van je woning.

4. Vermindert de ventilatie

Een ongeïsoleerd schuin dak is meestal een gatenkaas waardoor de woning op een natuurlijke manier geventileerd wordt. Dit is goed en slecht tegelijk omdat er gezonde lucht in de woning komt maar daardoor ook veel warmte naar buiten verloren gaat. Met het plaatsen van dakisolatie zal het dak minder of helemaal niet meer ventileren waardoor een andere manier van ventilatie nodig is om overtollig vocht en fijnstoffen uit de binnenlucht te halen.

Met ventilatieroosters in je raam kun je op een natuurlijke manier ventileren. Een andere, iets duurdere, oplossing is het installeren van een mechanisch of balans ventilatiesysteem. Deze systemen ventileren de woning via luchtroosters in de woning waardoor je voorkomt dat vocht en giftige stoffen zich ophopen in huis.

In tegenstelling tot een natuurlijk ventilatiesysteem kun je met een automatisch ventilatiesysteem ook warmte terugwinnen en hergebruiken waardoor je nog meer op het gasverbruik kan besparen.

Voordelen van dakisolatie

Natuurlijk zijn er altijd nadelen te verzinnen die voorkomen dat je iets wél doet, maar in het geval van dakisolatie zijn er behoorlijk wat voordelen die een stuk zwaarder wegen dan de nadelen. De belangrijkste 7 voordelen van dakisolatie op een rijtje:

1. Nu nog BTW verlaging op arbeid

Voor isolatiemaatregelen is er in 2018 nog een gunstige BTW regeling. Met deze regeling moet je 6% in plaats van 21% BTW over de arbeidskosten betalen. Aangezien de kosten voor dakisolatie voor ongeveer 50% uit arbeidskosten bespaart betekent dit een forse vermindering van de kosten. Je hoeft hier niets voor te doen want de isolatiespecialist zal dit automatisch meenemen bij het opstellen van de offerte.

Vanaf 2019 zal het lage BTW tarief van 6% naar 9% gaan. Daarnaast is het goed mogelijk dat de BTW regeling voor isolatiemaatregelen helemaal wordt afgeschaft waardoor je weer 21% BTW betaalt. Meer over subsidies, BTW regelingen en leningen vind je in dit artikel.

2. Je bespaart tot wel 30% op je jaarlijkse gasrekening

Er gaat veel warmte verloren door een slecht of niet geïsoleerd dak. Veel huizen in Nederland hebben nauwelijks of geen isolatie op het dak. Met dakisolatie bespaar je tot wel 30% op je gasverbruik. Zelfs met een onverwarmde bovenverdieping is de besparing maar liefst 20%.

3. Financieel rendement dakisolatie

Het isoleren van je dak is een goede investering. Een dak gaat minimaal 25 jaar mee. Elk jaar dat je dak goed goed geïsoleerd is betekent een flinke besparing op je gasrekening. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen voor verschillende vormen van dak isolatie gebaseerd op een eengezinswoning (prijspeil 1 januari 2018, €0,65 per m3 gas). In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een huis met de volgende kenmerken:

  • Gasverbruik van 1.500 en 2.500m3 per jaar.
  • Dakoppervlakte van 75m2
  • Woonoppervlakte van 120m2
MaatregelRendement (25 jaar)
Plat dak isoleren3,0-5,0%
Zoldervloer isoleren9,0-10,5%
Dak vanaf de binnenzijde4,5-5,5%
Dak vanaf de buitenzijde0,5-1,5%

4. Vermindering Milieu-impact

Door de jaarlijkse gasbesparing voorkom je de uitstoot van heel veel CO2. Een nieuw dak gaat zeker 25 jaar mee waardoor je veel milieuschade voorkomt. Een gemiddelde eengezinswoning waarbij dakisolatie is toegepast voorkomt per jaar tussen de 600 en 1.600 kg CO2 uitstoot. Over een periode van 25 jaar betekent dit 15.000 tot 40.000 kg CO2. Dat is vergelijkbaar met 10 tot 25 keer rondom de wereld reizen met de trein.

5. Hogere woningwaarde

Woningwaarde dakisolatie

Een woning met een goed energielabel is vaak meer waard dan een woning met een F of G label.

Huizen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke huizen met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit 2015. Met dakisolatie ben je niet meteen verzekerd van een A energielabel maar je bent wel goed op weg. Het is de meest effectieve energiebesparende maatregel.

Conclusie: wel of niet dakisolatie?

Ondanks dat het een grote klus is om uit te laten voeren en er nogal wat randzaken bij komen kijken is dakisolatie een slimme maatregel. Het vergt wel wat pas en meetwerk. Daarom is het advies altijd om een goede en betrouwbare isolatie specialist of dakbedekker in te schakelen. De winst die je maakt door een dak te isoleren is groot en levert je in vele opzichten een voordeel op. Het verhoogt het comfort in je huis en je bespaart flink op je gasrekening. Daarnaast zijn er nu nog gunstige leningen en BTW regelingen dus als je overweegt om het dak te vervangen of te isoleren dan is dit een goed moment. In onderstaand overzicht de financiële voordelen op een rijtje:

MaatregelKostenGasbesparingJaarlijkse besparingTerugverdientijdRendement (25 jaar)
Plat dak isoleren€5.000-€7.000300-700m3€250-€55012-20 jaar3,0-5,0%
Zoldervloer isoleren€1.250-€2.000300-700m3€200-€4504-6 jaar7,5-9,5%
Dak vanaf de binnenzijde€3.000-€5.000300-700m3€200-€45012-14 jaar4,5-5,5%
Dak vanaf de buitenzijde€7.000-€12.000380-850m3€250-€55025-35 jaar0,5-1,5%

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.