Subsidie Isolatie

Geschatte leestijd: 4 minuten
Subsidie isolatie

Let op! Sinds 26 april 2017 is de subsidie isolatie gestopt en worden er geen nieuwe aanvragen meer behandeld! Voor VVE’s zijn de inschrijvingen nog wel open.

In 2017 kunnen alle woningeigenaren die isolatie maatregelen aanschaffen, aanspraak maken op de ‘Subsidie Energie Besparing Eigen Huis’. Voor deze subsidie geldt dat als je 2 of meer isolatie maatregelen neemt in je huis (denk aan: vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie, gevelisolatie), je 20 procent van de kosten als subsidie ontvangt. Dit loopt al snel op aangezien een gemiddelde isolatie investering (in vloer- en spouwmuurisolatie) zo’n €4.000 kost. Dat betekent dat je gemiddeld zo’n €800 subsidie ontvangt.

De subsidie voor woningisolatie is aan te vragen vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2018. De subsidie is te combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies.

Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie isolatie:

  • De subsidie isolatie is eenmalig te verkrijgen per woning.
  • De woning waar de subsidie voor wordt aangevraagd is jouw eigendom en het moet gaan om een bestaande woning.
  • Je neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
  • De maatregelen moeten worden uitgevoerd binnen 4 maanden na het besluit over jouw aanvraag.
  • Het maximum aan subsidie is €20.000.
  • Je huis mag geen woonboot, woonwagen, recreatie- of vakantiewoning of tweede huis zijn.
  • Bij dak- en/of vloerisolatie moet je de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van je woning.
  • Je laat alle maatregelen uitvoeren door bedrijven met een KvK-inschrijving.

Let op: Vanwege de grote belangstelling voor de subsidie kan de aanvraag soms lang duren. Wacht daarom niet te lang met het aanvragen van de subsidie. De eerste tranche aan subsidiegeld van 20 miljoen euro bleek veel sneller op te zijn dan de Rijksoverheid had verwacht. Wij raden je dan ook aan hier niet te lang mee te wachten!

De subsidieregeling bestaat uit een aantal ‘pakketten’ die hieronder worden toegelicht:

Subsidie isolatie: ‘Basispakket’

Om voor de basissubsidie in aanmerking te komen dien je minstens twee verschillende soorten isolatie toe te passen in de woning. Dat kan via isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of door het aanbrengen van hoog rendementsglas. Met de subsidie bespaar je zo’n 20% op de totale kosten.

Subsidie isolatie: ‘Pluspakket’ voor aanvullende maatregelen

Voer je als huiseigenaar 2 of meer energiebesparende maatregelen door? Wanneer je daar bovenop ook nog een van de onderstaande aanvullende energiebesparende maatregelen uitvoert, ontvang je hiervoor extra subsidie:

Isolerende deuren

De deur wordt vervangen door een isolerende deur met een maximale U-waarde van 2,0. Hiervoor ontvang je een subsidie van €100 per m2.

Isolerend kozijn bij het plaatsen van triple glas

Bij het plaatsen van triple glas wordt een isolerend kozijn geplaatst met een max. U-waarde van 1,5. Hiervoor ontvang je een subsidie van €45 per m2.

Energiezuinige ventilatiesystemen

Drie energiezuinige ventilatiesystemen komen in aanmerking voor een subsidie van €800. Deze systemen zijn: CO2-gestuurd ventilatiesysteem, centraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmterugwinning en het decentraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw).

Douche met warmte terugwinning

Als je voor het eerst een douche wtw systeem aanlegt, ontvang je een subsidie bedrag van €140. Bij het eerste keer aanleggen van een douchebak wtw systeem ontvang je €300.

Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem

Als een monteur ervoor zorgt dat het warme water op een goede manier over je verwarmingssysteem wordt verdeeld, verhoogt dit je rendement. Per woning maak je kans op een subsidie van €60.

Ook voor deze maatregelen bedraagt de subsidie zo’n 20% van de kosten.

Subsidie isolatie: ‘Zeer energiezuinig pakket’ 

Voorzie je als woningeigenaar je hele huis van een zeer energiezuinig pakket aan energiebesparende maatregelen? Waarbij je een energieneutraal doel ambieert? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het ‘zeer energiezuinig pakket’. Dit is een samenhangend pakket aan maatregelen, waarbij extra hoge eisen zijn gesteld aan de isolatiewaardes, ventilatie-eisen en kierdichtheid. Lees de exacte voorwaarden hier. Mocht jouw huis hieraan voldoen dan ontvang je een bonus subsidie van €4.000.

Tip: op de website van RVO vind je het gehele overzicht van voorwaarden omtrent de subsidieregeling. Ook kan je daar de subsidie aanvragen (Let op:DigiD is vereist!)

Subsidie isolatie aanvragen

De subsidie is aan te vragen via de website van RVO.

Subsidie voor maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

Ook is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor een maatwerkadvies en een energieprestatiegarantie.

Maatwerkadvies (max. subsidie €150)

Bij een maatwerkadvies komt een gecertificeerde adviseur bij je thuis langs voor een woningopname. Na afloop hiervan ontvang je een gedetailleerd rapport met aanbevelingen welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning mogelijk en slim zijn. De subsidie voor het maatwerkadvies is alleen mogelijk in combinatie met de subsidie voor energiebesparende maatregelen. Alle voorwaarden vind je hier.

Energieprestatiegarantie (max. subsidie €200)

Met een energieprestatiegarantie ben je verzekerd tegen het niet naleven van gemaakte afspraken door de uitvoerder. Met deze verzekering heb je de zekerheid dat de maatregelen ook echt goed uitgevoerd worden en dat de beloofde energiebesparing daadwerkelijk behaald wordt. Let op: de energieprestatiegarantie kan per aanbieder verschillen. De subsidie bedraagt 50% van de afsluitkosten incl. BTW, met een maximum van €200,-.

Subsidie voor VVE’s

Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie in 2018. Voor VvE’s is er daarnaast ook subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Echter als jouw VvE al een subsidie heeft ontvangen voor isolatie energiebesparende maatregelen heb jij als particulier hier geen recht meer op. Andersom geldt dit ook.  Check dit dus van tevoren met jouw VvE. Meer informatie over de subsidie isolatie 2018 en de voorwaarden is te vinden op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.