Subsidie dakisolatie 2019

Geschatte leestijd: 3 minuten
Subsidie dakisolatie 2018

Let op! Sinds 26 april 2017 is de landelijke subsidie voor dakisolatie en andere isolatiemaatregelen van de rijksoverheid gestopt en worden er geen nieuwe aanvragen meer behandeld! Voor VvE’s zijn de inschrijvingen nog wel open.

Je dak of zoldervloer isoleren? Dan wil je natuurlijk weten of er een subsidie of andere kostenbesparende maatregel van de overheid is?  Op dit moment is er helaas geen landelijke subsidie voor isolerende maatregelen. Wel is er een gunstige BTW regeling voor isolatie maatregelen en zijn er soms interessante lokale en regionale subsidies waar je gebruik van kan maken.

Landelijke isolatiesubsidie voor eigenaar-bewoners is ‘op’

Via de landelijke subsidie ‘Energie Besparing Eigen Huis’ kon je tot april 2017 subsidie krijgen voor dakisolatie. Helaas is de subsidiepot inmiddels op en is er nog geen duidelijkheid of er geld beschikbaar komt voor een nieuwe isolatiesubsidie. De RVO is de instantie die verantwoordelijk is voor deze subsidieregeling. Op de website van RVO vind je de laatste informatie over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie voor VvE’s

Woonblokken met een Verenigingen van Eigenaren(VvE) kunnen nog wel subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen. Je moet als VvE dan minstens 2 verschillende soorten isolatiemaatregelen toepassen in het gebouw. Net als voor particulier woningeigenaren is de subsidie ongeveer 20% van de totale kosten. VvE’s kunnen daarnaast ook subsidie aanvragen voor:

  • Energieadvies: Voor het inhuren van een onafhankelijk adviseur
  • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP): Het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan.

Je kunt als VvE’ een bonus krijgen als je een gebouw extra laat isoleren. Per appartement komt er dan €4.000 bovenop de subsidie van ongeveer 20% van de totale kosten.

Lokale en regionale subsidies

Gemeenten of regio’s bieden soms ook zelf subsidies aan voor dakisolatie. Via www.energiesubsidiewijzer.nl kan je dit makkelijk controleren voor jouw gemeente. Is jouw gemeente aangesloten bij het Regionaal Energieloket? Daar staan ook alle up-to-date subsidieregelingen. In sommige gemeentes is er bijvoorbeeld ook een gunstige subsidie voor groene daken. Het loont dan zeker om te kijken of dit voor jou interessant is.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het nationale energiebesparingsfonds is in 2014 in het leven geroepen door de Rijksoverheid, ASN bank en de Rabobank. Via de Energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

  • Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000.
  • De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag
  • De rente ligt voor particulieren (per 01-02-2018) ligt tussen de 1,9% (voor een 7 jarige lening) en de 2,7% (voor een 15 jarige lening).
  • De rente ligt voor VvE’s (per 01-02-2018) ligt tussen de 2,6% (voor een 10 jarige lening) en de 3,0% (voor een 15 jarige lening).
  • Maximaal 75% van de lening kan aangewend worden voor de investering in zonnepanelen. Dit heeft te maken met de BTW teruggave die je na aanschaf van de zonnepanelen kan terugvragen van de belastingdienst.

Benieuwd of je in aanmerking komt? Klik hier. Ook de overige voorwaarden voor deze lening kan je daar vinden, evenals het online aanvraagformulier.

Verlaagd BTW Tarief

Daarnaast profiteer je nu ook dit jaar nog van een verlaagd BTW tarief op isolatiemaatregelen. Voor vloer-, glas-, (spouw)muur- en dakisolatie geldt een verlaagd BTW tarief van 6% (normaal 21%) op het arbeidsloon. In het geval van dakisolatie kan dit veel kosten schelen. Het isoleren van het dak is vooral een arbeidsintensieve klus. De kosten voor arbeid maken ongeveer 50% tot 60% uit van de totale kosten voor dakisolatie.

Om in aanmerking te komen voor dit verlaagde BTW tarief, moet wel aan onderstaande 2 voorwaarden worden voldaan:

  1. Bouwbesluit: de isolatiematerialen moeten aan de normen voor warmteweerstand voldoen. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat een isolatiebedrijf daar rekening mee houdt.
  2. Leeftijd woning: je woning moet minimaal twee jaar oud zijn.

Wil jij aan de slag met het isoleren van je dak? Lees hier meer over:

Dit moet je nog weer weten over dakisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.