Schuin dak isoleren via de binnen- of buitenzijde

Geschatte leestijd: 10 minuten
Dak isoleren

Wil je een schuin dak isoleren? Wil je weten hoe je dat doet en hoeveel dat kost? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende manieren van dakisolatie en de bijbehorende kosten en besparing. Veel huizen in Nederland hebben nauwelijks of geen isolatie op het dak. Dat is erg zonde, want zo gaat veel van de kostbare warmte verloren. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je tot wel 30% op je gasverbruik. Bovendien neemt het comfort in huis flink toe door dakisolatie. 

Warmte verlies door het dak

Van nature stijgt warmte op en dit is ook het geval in jouw huis. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je een hand boven de verwarmingsradiatoren houdt. Je voelt dan de warme lucht langs je hand glijden. Warmte ontsnapt uit je woning via de muren, vloer, dak en ramen. Maar voor het grootste deel verlies je warmte door het dak. Je verliest namelijk wel tussen de 20% en 35% van je warmte door het dak. Ook als je alleen beneden in de woonkamer of op de 1e verdieping (onder de zolder) verwarmt gaat er warmte verloren door het dak. Ondanks de verdiepingsvloeren gaat de warmte hier doorheen om uiteindelijk op de bovenste verdieping door het dak te gaan. Dit kun je voorkomen door isolatie toe te passen waardoor de warmte niet meer zo makkelijk door het dak naar buiten gaat.

Je kunt dit warmteverlies op 3 manieren tegengaan:

 1. Je kunt het schuine dak isoleren door isolatie aan de binnenkant te plaatsen
 2. Je kunt het schuine dak isoleren door isolatie aan de buitenkant te plaatsen
 3. Je kunt isolatie in of op de bovenste verdiepingsvloer plaatsen. Dit staat ook wel bekend als zoldervloerisolatie.

Dit laatste is overigens alleen verstandig wanneer je de bovenste ruimte niet verwarmd. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als je een zolder of vliering als opslag voor spullen gebruikt. Belangrijk is dat de bovenste verdieping ook goed afsluitbaar is door een deur of een luik.

Dit artikel gaat over het isoleren van een schuin dak. Wil je meer weten over het isoleren van een zoldervloer? Hier lees je meer over zoldervloerisolatie.

Hoe isoleer je een schuin dak?

Een schuin dak kan zowel via de binnenzijde als de buitenzijde worden geïsoleerd. Een dak isoleren vanaf de buitenkant heeft de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant. Je voorkomt op die manier naden en kieren tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak. Daarbij vormen de dakbalken in dat geval ook geen koudebrug meer waardoor je extra goed isoleert. Een ander bijkomend voordeel is, wanneer je van een authentieke woonstijl houdt, dat je de dakbalken van binnen open kan laten zodat je een mooi origineel effect behoud.

Een derde optie is om isolatiemateriaal tussen de dakpannen en het dakbeschot te plaatsen. Dit kan je doen door EPS parels daar tussen te spuiten. Dit is echter af te raden omdat je veel rommel veroorzaakt wanneer het dak aan vervanging toe is en de isolerende werking minder goed is dan bij de andere twee opties om dakisolatie toe te passen.

Tip: ga je binnenkort het dak vervangen of ben je op zoek naar een goede investering? Laat dan je dak vanaf de buitenzijde isoleren. Dit zorgt voor de grootste besparing op je energierekening en zorgt voor een leefbare bovenverdieping.

Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant, dakrenovatie

Door isolatie vanaf de buitenzijde van het dak aan te brengen creëer je een mooie egale laag isolatie. Om dit te kunnen doen moet de dakbedekking en onderliggende constructie van je dak af gehaald worden. De werkzaamheden zien er als volgt uit:

 1. De dakbedekking (dakpannen, shingles of ander materiaal) wordt van het dak gehaald.
 2. Het onderliggende houten regelwerk (panlatten en tengelatten) worden verwijderd.
 3. Onder het regelwerk ligt misschien nog oud isolatiemateriaal. Dit verwijder je samen met de onderliggende folie en houten spaanplaten. Je kunt dit vervangen voor nieuwe isolatieplaten of daarbovenop nieuw isolatiemateriaal aanbrengen.
 4. Dampremmende of dampdoorlatende folies vervang je door een nieuwe dampdichte folie.
 5. Nieuwe isolatiemateriaal wordt op de dakbalken bevestigd of bovenop het al bestaande isolatiemateriaal geplaatst. Het nieuwe isolatiemateriaal wordt op maat gemaakt zodat het goed aansluit op de (spouw)muurisolatie.
 6. Tussen de verschillende isolatieplaten en dakdelen wordt een afdichtingsmiddel gebruikt om naden en kieren dicht te maken.
 7. Bovenop de isolatieplaten wordt een damp-open maar waterdichte folie geplaatst waarmee je een lucht- en waterdichte constructie krijgt. Ongewenste ventilatie van koude lucht of vochtproblemen worden daarmee voorkomen. Andersom kan vocht dat in de constructie terecht komt wel naar buiten toe geventileerd worden. Je kunt dit materiaal vergelijken met een goed ademende regenjas.
 8. Er wordt een nieuw houten regelwerk geplaatst waarop de (nieuwe ) dakbedekking bevestigd wordt.
 9. Het kan voorkomen dat het dak minder of meer uitsteekt ten opzichte van de buitenmuur. In dat geval zal de dakgoot aangepast of opnieuw geplaatst worden.
 10. De klus is klaar.

Een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant is een grote klus waar veel vakkennis voor nodig is. Laat dit daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. Een goed moment om je dak te isoleren is wanneer het dak gerenoveerd moet worden of wanneer je de dakbedekking wilt vervangen.

Aansluiting dak met de buren?

Als je dak grenst aan dat van de buren vraag je jezelf misschien af of je zomaar een extra, dikke laag isolatie kan toepassen. Hoewel je bij voorkeur samen met de buren het dak laat isoleren is het antwoord: JA. Je kan de dakrenovatie laten uitvoeren en het hoogteverschil overbruggen met speciale renovatie-koppelelementen. Met deze koppelelementen kun je elk willekeurig dak aansluiten op jouw dak. Hierbij maakt het niet uit of er sprake is van een hoogteverschil of andere dakbedekking.

Soorten isolatiemateriaal en isolatiewaarde dak

Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant

Dampremmende folie op het isolatiemateriaal en het dakbeschot met daarbovenop de panlatten en tengels. Nu alleen de dakpannen nog plaatsen.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te verkrijgen voor op het dak in verschillende diktes. Voordat je start met de werkzaamheden moet je als eerste bepalen: welke isolatiewaarde wens ik te behalen? Een dak isoleren doe je waarschijnlijk maar 1 keer en dan wil je dat ook meteen goed doen. De isolatiewaarde die je nu gebruikt moet toekomst bestendig zijn. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat jouw huis op termijn energieneutraal is. In dat geval is dakisolatie erg belangrijk. In onderstaand overzicht zie je waar een huis tegenwoordig aan moet voldoen om energieneutraal te worden.

Niveau van isolatieIsolatiewaarde (Rc-waarde)
Slecht geïsoleerd0,5
Matig geïsoleerd2
Goed Geïsoleerd4
Zeer goed geïsoleerd (nieuwbouw)6
Energieneutraal7-8
Passiefhuis10

Huizen die nu gebouwd worden moeten met een isolatiewaarde van minimaal 6 gebouwd worden. Vanaf 2020 zal deze eis waarschijnlijk verhoogd worden naar 7 of 8. Dat is waarschijnlijk een groot verschil met wat je nu aan isolatiewaarde hebt.

Het isolatiemateriaal dat je kan kiezen om een schuin dak mee te isoleren is beperkt. Het heeft een vaste en stevige vorm nodig zodat het tegen een stootje kan. Een minerale wol is dan bijvoorbeeld geen optie. In de meeste gevallen komt een isolatiemateriaal kant en klaar uit de fabriek. Soms zit daar ook al het nieuwe dakbeschot op vernageld (dit noemen ze ook wel een sandwicht dakelement). De materialen waar je uit kan kiezen hebben ook andere isolatiewaardes waardoor het belangrijk is om na te gaan hoe dik de isolatieplaten moeten zijn om aan jouw wensen te voldoen. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende materialen.

Type isolatiemateriaalDikte (Rd-waarde 6)Dikte (Rd-waarde 7,5)Dikte (Rd-waarde 9)Dikte (Rd-waarde 10)
Vacuümisolatieplaat*4,2cm5,3cm6,3cm7cm
Aerogel*8cm10cm12cm13,5cm
Resol Hardschuim12cm15cm18cm20cm
PIR platen14cm17cm20cm22cm
EPS platen (piepschuim)18cm22cm27cm30cm
Steenwol, Houtvezel24cm30cm36cm40cm

*Extra dun isolatiemateriaal

Als je weinig ruimte onder het dak hebt of je wilt niet dat er een groot verschil ontstaat in het uiterlijk van je huis dan kun je voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Je kan op die manier een dak isoleren waar weinig ruimte aanwezig is om isolatie in aan te brengen. Je hebt het dan over vacuümisolatieplaten of Aerogel (gebruikt in de ruimtevaartindustrie). Wel goed om te weten: de prijs van deze materialen ligt ook een stuk hoger.

Er zijn ook materialen die geluid goed dempen, brandveiliger zijn of die je zolder in de zomer koeler houden. Een bouwkundige of het isolatiebedrijf kan hierover advies geven.

Kosten schuin dak isoleren vanaf de buitenkant

De kosten voor het renoveren of isoleren van een schuin dak zijn afhankelijk van je totale dakoppervlak, type dakbedekking (riet, dakpannen, shingles etc.) aantal dakvlakken, dakkapellen, dakramen en andere objecten die het werk kunnen bemoeilijken. Daarnaast heeft de huidige staat van je dak ook grote invloed op de totale kosten. Is er bijvoorbeeld waterschade of rot in de dakbalken dakplaten aangetroffen dan zijn de kosten een stuk hoger dan wanneer je alleen isolatie aanbrengt op de huidige dakconstructie. De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €80 -€120 per m2 dakkoppervlak. In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor veel voorkomende woningen:

TussenwoningHoek /2-onder-1 kapwoningVrijstaande woning
Dakoppervlakte60m275m2125m2
Kosten dakrenovatie€4.800-€7.200€6.000-€9.000€10.000 – €15.000

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie. Nodig erkende installateurs uit om een advies uit te brengen en een prijsopgave voor jouw specifieke woning op te stellen.

Advies op maat over dakisolatie

Ontdek of (betere) dakisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort dakisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start dakanalyse

Schuin dak isoleren via de binnenkant

Schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde

Het schuine dak geïsoleerd met glaswol en een metalstudframe.

Een goedkopere manier om een schuin dak te isoleren is om dit via de binnenzijde te doen. Je plaatst dan isolatiemateriaal tussen de gordingen (horizontale dakbalken) of de spanten (verticale dakbalken). Met deze methode laat je de dakconstructie ongemoeid en zijn de kosten relatief laag. Het nadeel ten opzichte van isolatie vanaf de buitenzijde is dat je naden en kieren niet goed kan dicht maken en de dakbalken nog steeds koudebruggen vormen. De werkzaamheden zien er als volgt uit:

 1. Eventuele binnenbekleding van het dak (bijvoorbeeld houten schroten) wordt verwijderd.
 2. Isolatiemateriaal wordt op maat gesneden en tussen de dakbalken geplaatst.
 3. Naden en kieren worden zoveel als mogelijk dichtgemaakt met een afdichtkit.
 4. Boven op het isolatiemateriaal wordt een dampremmende folie aangebracht. Hierdoor kan er geen vocht vanuit de woning in het isolatiemateriaal of dakbeschot komen.
 5. Als laatste wordt de binnenkant afgewerkt met gipsplaten of houten schroten.

Ventileren

Bij oude woningen, meestal degene die voor 1980 zijn gebouwd, is er geen ventilatiesysteem aanwezig. Natuurlijke ventilatie vindt dan plaatst door naden en kieren in de woning. Voornamelijk het dak is dan een bron van ventilatiegaten.  Door het isoleren van het schuine dak zal er na afloop geen of nauwelijks meer ventilatie zijn door het dak. Let daarom goed op of er geen vochtproblemen ontstaan door vochtophoping in de woning.

Voordat je begint met het dak isoleren vanaf de binnenzijde

Als je jouw dak gaat isoleren vanaf de binnenzijde dan is het belangrijk om na te gaan hoe de dakconstructie in elkaar zit. Als je namelijk niet exact weet hoe het dak is opgebouwd dan is de kans groot dat je vochtproblemen creëert. Binnen korte tijd ben je dan toe aan het vervangen van het hele dak en ben je veel kosten kwijt. Een aantal aspecten zijn daarom belangrijk om te controleren:

 • Is er al isolatie aanwezig? Zo ja, zit dit aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant onder de dakbedekking?
 • Is er een dampremmende of dampdichte folie aangebracht aan de buitenkant van het dak?
 • Zit er een papier- of asfalt-achtige laag aan de buitenkant van het dak?

Als er al isolatie geplaatst is in het dak dan verplaatst je met nieuwe isolatie de plek waar het “warme” gedeelte afgesloten wordt. Tussen de twee verschillende isolatiedelen is er kans op vochtophoping. Laat een isolatie specialist een berekening of beoordeling maken in dat geval.

Er zit in de meeste gevallen een folie aan de buitenkant van de dakconstructie. Belangrijk is om erachter te komen of dit een dampdichte of dampdoorlatende folie is. Een dampdoorlatende folie laat vocht uit de constructie naar buiten toe. Wanneer je een dampdichte folie aan de buitenkant hebt zitten dan is isoleren van de binnenzijde sterk af te raden. Door de nieuwe isolatielaag sluit je de dakconstructie en eventueel al aanwezig vocht in. Doordat het vocht niet weg kan zal het dak gaan rotten en zal je het volledige dak moeten gaan vervangen.

Bij oudere woningen komt het vaak voor dat er een soort papier of asfaltachtige laag is aangebracht aan de buitenkant van het dak onder de dakbedekking. Dit is een dampdicht materiaal en daarom geldt het zelfde advies als bij een dampdichte folie.

Wilt je toch je dak isoleren dan is isoleren vanaf de buitenzijde de enige oplossing.

Liever een isolatie specialist

Het is erg belangrijk dat er geen vocht in de dakconstructie kan komen. Dit kan anders leiden tot de groei van schimmels of erger nog houtrot. Er zijn doe-het-zelf pakketten te koop, maar zorg er wel voor dat je weet waar je mee bezig bent. Het is aan te raden om dakisolatie altijd door een isolatie specialist uit te laten voeren. Die weten hoe je rot in de constructie voorkomt en zorgen er voor dat het project netjes wordt uitgevoerd en afgewerkt.

Materialen en dikte isolatie binnenzijde dak

Om het dak vanaf de binnenkant te isoleren kun je veel verschillende soorten materialen gebruiken. In principe is elk materiaal geschikt om te gebruiken als isolatiemateriaal. In onderstaan overzicht vind je de verschillende en daarbijbehorende isolatiewaardes.

Type isolatiemateriaalDikte (Rd-waarde 6)Dikte (Rd-waarde 7,5)Dikte (Rd-waarde 9)Dikte (Rd-waarde 10)
Vacuümisolatieplaat*4,2cm5,3cm6,3cm7cm
Aerogel*8cm10cm12cm13,5cm
Resol Hardschuim12cm15cm18cm20cm
PUR/PIR platen14cm17cm20cm22cm
EPS platen (piepschuim)18cm22cm27cm30cm
Steenwol23cm30cm36cm40cm
Glaswol23cm30cm36cm40cm
Hennep, Jute, Houtvezel23cm30cm36cm40cm
Folie14,5cm18cm22cm24cm

*Als je weinig ruimte onder het dak hebt of je wilt niet dat er een groot verschil ontstaat in het uiterlijk van je huis dan kun je voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Je moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een stuk hoger ligt.

Kosten schuin dak isoleren vanaf de binnenkant

De kosten voor het renoveren of isoleren van een schuin dak via de binnenkant is afhankelijk van een aantal factoren namelijk:

 • Totale dakoppervlak;
 • Type dakbalken;
 • Afstand tussen gordingen en spanten;
 • Dakkapellen, dakramen en andere objecten die het werk kunnen bemoeilijken.

De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €40 -€65 per m2 dakkoppervlak. In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor een aantal woningtypen:

TussenwoningHoek /2-onder-1 kapwoningVrijstaande woning
Dakoppervlakte60m275m2125m2
Kosten isolatie binnenkant dak€2.400-€3.900€3.000-€5.000€5.000 – €8.000

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie. Nodig een isolatiespecialist uit om een advies te geven en een vrijblijvende prijsopgave voor jouw specifieke woning op te stellen.

Besparing schuin dak isoleren – een rekenvoorbeeld

Het isoleren van je dak is een goede investering. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen voor verschillende vormen van schuin dak isolatie (prijspeil 1 januari 2018, €0,65 per m3 gas). In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een huis met de volgende kenmerken:

 • Gasverbruik van 1.500 en 2.500m3 per jaar.
 • Dakkoppervlakte van 75m2
 • Woonoppervlakte van 120m2
Schuin dak isolerenKostenGasbesparingJaarlijkse besparingTerugverdientijdRendement (25 jaar)
Vanaf de buitenzijde€7.000-€12.000380-850m3€250-€55025-35 jaar0,5-1,5%
Vanaf de binnenzijde€3.000-€5.000300-700m3€200-€45012-14 jaar4,5-5,5%

Als je het dak gaat isoleren of hebt geïsoleerd veranderd je huis behoorlijk. Je zult ineens merken dat sommige ruimtes warmer of kouder aanvoelen en je stookkosten gaan uiteraard omlaag. Hieronder nog een paar belangrijke tips wanneer je nadenkt over dakisolatie.

Belangrijke informatie en handige tips

 • Als je dak goed geïsoleerd is en de naden en kieren goed dicht zijn gemaakt, is het belangrijk om goed te ventileren. Oude daken zitten vaak vol naden en kieren waardoor natuurlijke ventilatie ontstaat. Van natuurlijke ventilatie is nauwelijks meer sprake na dakisolatie. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem.
 • Bedenk of je dakramen of dakkapellen wilt plaatsen voordat je begint met isoleren. Dit is het moment om deze te plaatsen.
 • Als je het dak gaat isoleren vanaf de buitenzijde dan heb je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Dit is vaak het geval wanneer je de hoogte veranderd van het dak. Ook als je een andere soort of kleur dakbedekking terugplaatst is dit vereist. Als je in een monument woont of jouw huis is onderdeel van een beschermd stads-of dorpsgezicht is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Kijk op het omgevingsloket of je vergunningsplichtig bent.
 • Is je huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Kijk dan of je jouw schuine dak kunt (na-) isoleren. Ook bij huizen gebouwd na 1992 is het interessant om extra dakisolatie toe te passen. Het financiële rendement is dan wel iets lager.
 • Bespaar niet op isolatiemateriaal, de meerkosten voor dikker materiaal heb je binnen enkele jaren terugverdiend.
 • Is je dak binnenkort aan vervanging toe of zit je na te denken over dakisolatie? Dit jaar maak je nog gebruik van de lage BTW van 6% op de arbeidskosten. Vanaf 2019 gaat het lage BTW tarief omhoog van 6% naar 9%.
 • Vind gemakkelijk een betrouwbare dakisolatie specialist via het GreenHome platform. Dat bespaart je een hoop uitzoekwerk en zorgt ervoor dat de klus goed uitgevoerd wordt.

Advies op maat over dakisolatie

Ontdek of (betere) dakisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort dakisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start dakanalyse

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

1 reactie

 • Reageren
  Ivan
  1 augustus 2019 at 11:10

  Wij hebben een boerderijwoning gekocht en het opknappen zoveel mogelijk in eigen handen genomen. Ook de dakisolatie van de ruime zolder knapten we zelf op en met glaswol hebben we een zeer bevredigend resultaat bereikt en beschikken we nu over twee extra slaapkamers en een bureau. Wel is het ontzettend veel werk en de afwerking laat nog altijd op zich wachten.

 • Laat een reactie achter