Offerte dakisolatie, waar moet je op letten?

Geschatte leestijd: 15 minuten
Offerte dakisolatie

Voordat je een of meerdere offertes gaat opvragen bij isolatie of dakbedekker bedrijven is het verstandig om je goed voor te bereiden. Het isoleren of vervangen van een dak is een flinke klus met meestal een flink prijskaartje. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over nieuwe dakbedekking? De dikte en het soort isolatiemateriaal? Hoe groot je dakoppervlak en wat de prijs per m2 is? In dit artikel lees je de belangrijkste zaken voor het aanvragen van een offerte voor dakisolatie. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Voordat je bedenkt om een bedrijf te zoeken die jouw dak kan isoleren is het goed om eerst een paar dingen uit te zoeken over je huis. Misschien heb je al een energie-adviseur gesproken of een maatwerk- of bouwkundig advies op laten stellen. Een dak isoleren, zeker wanneer je dit via de buitenkant doet, is een flinke klus. Een goed geïsoleerd dak kan je veel energiebesparing opleveren maar is ook een grote investering die je waarschijnlijk maar 1 keer doet. Je wilt dus meteen een goed resultaat waar je geen spijt van krijgt.

1. Wat wil je bereiken met dakisolatie?

Voordat je een bedrijf inschakelt om je dak te isoleren is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Dit is belangrijk omdat je nu de keuze hebt om te kiezen tussen verschillende oplossingen met verschillende prijskaartjes. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Wat wil je bereiken? Wil je meer comfort op de bovenste verdieping, een energieneutrale woning, bergruimte ombouwen tot een leefbare ruimte, een zolderopslag of investeren in je woning zodat deze meer waard wordt?

Wil je meer weten over de verschillende soorten dakisolatie? Je leest vindt op de kennisbank artikelen die gaan over:

 1. Schuin dakisolatie (vanaf de binnenkant)
 2. Schuin dakisolatie (vanaf de buitenkant)
 3. Zoldervloerisolatie
 4. Plat dakisolatie

Meer comfort op de bovenste (zolder)verdieping

Ga je voor meer comfort op de bovenste verdieping dan is isolatie van het dak zelf (schuin of plat) de beste keuze. Door het dak te isoleren zal je minder kou en tocht ervaren en voelt het dak minder koud aan waardoor je geen koudeval meer ervaart. In de zomer zal het door goede isolatie ook een stuk minder warm worden. Een ander bijkomend voordeel is dat geluid geïsoleerd wordt door een dikke laag isolatiemateriaal. Afhankelijke van jouw wensen is een schuin dak isoleren vanaf de binnenkant voldoende. Bij een plat dak heb je geen keuze en zal je altijd vanaf de buitenkant isolatiemateriaal aan moeten brengen.

Energieneutrale woning

Wil je nu of op termijn jouw woning energieneutraal maken dan is het belangrijk om een dikke laag isolatiemateriaal aan te brengen. Een energieneutrale woning is een huis dat goed ingepakt is en waar naast dikke isolatielagen ook gekeken is naar het naad- en kierdicht maken van de woning. In dat geval is er bij een schuin dak maar 1 optie en dat is het isoleren van dak vanaf de buitenkant. Alleen op die manier krijg je het dak kier- en naaddicht en heb je voldoende ruimte om dikke isolatielagen aan te brengen. Een plat dak kun je vanaf de buitenkant goed isoleren met een extra dikke laag. Kijk wel goed of je genoeg ruimte hebt om het dak te verhogen ten opzichte van de dakrand. Dit moet minimaal 12cm zijn nadat je de isolatie hebt aangebracht. Voor een energieneutrale woning heb je een isolatiewaarde (Rc-waarde) nodig van minimaal 7.

Als je toch bezig bent met renovatie van je dak dan is het verstandig om de isolatiewaarde meteen naar 10 (Rc-waarde) te brengen. Dit kan je later bij de aanschaf van een warmtepomp geld schelen omdat je dan minder vermogen nodig hebt en je dus een minder dure warmtepomp nodig hebt.

Bergruimte ombouwen tot leefruimte

Als je de bovenste verdieping wilt ombouwen van bergruimte naar leefruimte dan moet je naast het isoleren van het dak ook nadenken over andere maatregelen zodat het een bewoonbare ruimte wordt. Je zult extra budget vrij moeten maken voor:

 1. Verwarmingssysteem: radiatoren of vloerverwarming en leidingen.
 2. Elektra: kabels, schakelaars, lampfittingen, groep in meterkast.
 3. Water: ga je de bovenste verdieping ook gebruiken als badkamer of wil je een wateraansluiting op de bovenste verdieping? Denk dan goed na waar je de waterleidingen wilt laten lopen en zorg met warm water voor goede isolatie.
 4. Trap: is er al een vaste trap (geen vlizotrap) aanwezig en zo ja, is dit een trap die je dagelijks kan gebruiken?
 5. Ruimte indeling: is de bergruimte een grote ruimte zonder verdeling? Als je de ruimte wilt verdelen in meerdere kamers dan is het goed om dit van tevoren op de tekentafel uit te denken.
 6. Afwerking: Om de ruimte mooi af te werken is het misschien mooi om tegen de dakbalken gipsplaten aan te brengen en deze te stukadoren of verven. De meeste bergruimtes hebben vaak ook geen vloerbedekking dus dat is ook iets om over na te denken.

Naast deze praktische zaken is het ook belangrijk om meteen na te denken over het plaatsen van een dakkapel of 1 of meerdere dakramen waarmee je voldoende licht en ruimte creëert. Hiermee zorg je naast extra woonruimte ook voor een verhoging van de woningwaarde.

Zolderopslag blijven gebruiken

Vindt je het wel fijn om de bovenste verdieping of zolder als opslag te gebruiken of is het simpelweg te ingewikkeld om er een woonruimte van te maken? Het is in dat geval een dure klus om het schuine of platte dak te isoleren. Je kunt er dan ook voor kiezen om zoldervloerisolatie toe te passen. De kosten voor het isoleren van een zoldervloer zijn flink lager en het is een klus die relatief eenvoudig gedaan kan worden. Wanneer je de zoldervloer gaat isoleren is het belangrijk om te zorgen dat de spullen die op de bovenste verdieping staan weggehaald worden voordat de isolatie specialisten aan de slag gaan.

Wist je dat…investeren in dakisolatie een positief effect heeft op de woningwaarde?

Woningen met energielabel A leveren gemiddeld tien procent meer op bij verkoop dan een verder identieke woning met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Een woning met een G-label levert vier procent minder op dan hetzelfde huis met een D-label. Aan de andere kant stijgt de waarde met elke labelstap boven label D, tot ruim tien procent voor woningen met het hoogste label. Je dak isoleren is 1 van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Er gaat maar liefst 20-35% van de warmte verloren door je dak. Als je dit tegen kan houden dan betekent een forse stap op weg naar Energielabel A.

Naast het verbeteren van de isolatiewaarde van het dak, zorg je er ook voor dat onderhoud voor de komende 40 tot 60 jaar niet meer nodig is. Dit betekent dat toekomstige bewoners daar ook de meerwaarde van inzien. Dat is dus ook een positief effect van dakrenovatie. Combineer je dit meteen met het plaatsen van dakramen of beter nog dakkapellen, dan doe je echt een slimme investering.

2. Hoe ga je isoleren?

Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant

Als je een energieneutraal huis wilt maken dan is volledige dakrenovatie vaak noodzakelijk.

Als je weet wat je doelen zijn dan is het goed om te bepalen hoe je dat eindresultaat gaat halen. Moet je een dakdekker, aannemer of isolatiespecialist inschakelen bijvoorbeeld? Heb je een vergunning nodig en is het verstandig om de buren in te lichten of te vragen om mee te doen? Welk isolatiemateriaal wil je graag gebruiken en welke Rc-waarde wil je halen? Ga je de dakpannen vervangen en zo ja, welk type dakpan of dakbedekking wil je gaan gebruiken?

Als je weet wat je wilt bereiken met dakisolatie dan is het belangrijk om allereerst te bepalen welk soort dakisolatie je wilt gaan toepassen. Je hebt daarin de keuze uit:

 1. Schuin dakisolatie (vanaf de binnenkant)
 2. Schuin dakisolatie (vanaf de buitenkant)
 3. Zoldervloerisolatie
 4. Plat dak isolatie

Dakdekker, aannemer of isolatiespecialist?

Voor het isoleren van een zoldervloer of schuin dak via de binnenkant dan heb je in de meeste gevallen voldoende aan een goede isolatiespecialist. Constructief hoeft er niet veel te gebeuren aan je huis en het werk bestaat vooral uit isolatiemateriaal plaatsen en dit netjes afdekken met plaatmateriaal of een simpele houten vloer. Ben je van plan om een plat dak, schuin dak te renoveren of vanaf de buitenzijde te isoleren dan heb je een dakspecialist nodig. Dit kunnen aannemers zijn of isolatie specialisten. Via het GreenHome platform vind je die makkelijk bij jou in de omgeving. Verderop in het artikel lees je waar je op moet letten wanneer je meerdere specialisten en offertes met elkaar gaat vergelijken.

Heb je een vergunning nodig voor dakisolatie?

Als je een schuin dak (via de buitenkant) of plat dak gaat isoleren dan heb je in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Dit is vaak het geval wanneer je de hoogte of het aanzicht veranderd van het dak. Als je in een monument woont of jouw huis is onderdeel van een beschermd stads-of dorpsgezicht is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Is dat niet zo dan zijn dit de regels voor het wel of niet aanvragen van een vergunning.

 1. Dakbedekking vervangen: wanneer je een andere soort of kleur dakbedekking terugplaatst.
 2. Dakkapel: Voor het plaatsen van een dakkapel op een bestaand dak is er in sommige gevallen een vergunning nodig. Hieronder de voorwaarden wanneer je een dakkapel vergunningsvrij mag bouwen.
  • De dakkapel wordt op het dak aan de achterkant of zijkant gebouwd; dit dak mag niet op openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gericht zijn;
  • De dakkapel heeft een plat dak;
  • De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter;
  • De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakrand;
  • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de nok van het dak;
  • De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak. Bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak.
  • De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen. Ook niet op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, vergunningsvrij worden geplaatst.
 3. Asbest verwijderen: Voor het verwijderen van asbest is een vergunning nodig. Ter compensatie kun je hier ook een subsidie voor krijgen van de rijksoverheid.
 4. Dakterras: Wil je een plat dak gaan gebruiken als terras dan heb je een vergunning nodig.
 5. Draagconstructie aanpassen: Als het dak een aanpassing krijgt waarbij de draagconstructie van het dak (dakbalken) veranderd wordt dan is een vergunning verplicht.
 6. Groen dak: Geen vergunning nodig.
 7. Zonnepanelen: Geen vergunning nodig.

Als je geen vergunning nodig hebt betekent dat niet automatisch dat je geen regels hebt waar je aan moet voldoen. De meeste isolatiespecialisten of dakdekkers weten vaak hoe deze in elkaar steken dus vraag ernaar. Daarnaast is het goed om een kijkje te nemen op het omgevingsloket of je vergunning plichtig bent.

Buren inlichten of samenwerken?

Wat voor werkzaamheden je ook gaat verrichten het is altijd verstandig om je buren in te lichten of te vragen om advies. Als je een dak of muur met elkaar deelt dan kan er al vrij snel overlast ontstaan door werkzaamheden en daarnaast is het goed om de buren in te lichten wanneer je de hoogte van het dak gaat verhogen.  Vaak ben je ook afhankelijk van je buren. Je wilt bijvoorbeeld een stijger plaatsen op de grond of schuur van de buren om je dak bereikbaar te maken. In sommige gevallen heb je daar ook recht op. Dit heet ook wel het steigerrecht of ladderrecht. Maar voordat je hierop wijst is het te adviseren om het eerst vriendelijk te vragen. Beter een goede buur dan een verre vriend zoals men zegt.

Er kan ook een voordeel zitten aan het hebben van buren. Als de buren mee willen doen en ook dakisolatie willen toepassen zit daar misschien voor jullie beide een voordeel in. Als je samen met de buren het dak laat isoleren kun je vaak korting krijgen op de werkzaamheden. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Welk type isolatiemateriaal wil je gebruiken?

Vlas isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal gemaakt van vlas.

Er zijn veel verschillende type isolatiematerialen en je kan met alle isolatiematerialen een goede isolatiewaarde halen. Er zit wel vaak een verschil in kosten en isolatiewaarde tussen de materialen. Daarnaast ben je bij het isoleren van een schuin dak vanaf de buitenkant of een plat dak beperkt in de keuze. Voor een plat dak heb je een drukvat materiaal nodig. In dat geval kom je al snel uit op de harde schuimsoorten zoals XPS, EPS en PIR of houtvezelplaten. Een schuin dak isoleer je vanaf de buitenkant met Resol, XPS, EPS en PIR schuimplaten of hout, vlasvezel en steenwolplaten.

Voor het isoleren van de zoldervloer of een schuin dak via de binnenkant heb je de keuze uit meerdere materialen. Een materiaal hoeft dan niet drukvast te zijn waardoor je ook rollen, dekens, folies, gespoten schuim kan gebruiken als isolatiemateriaal. Daarmee kun je naast Resol, XPS, EPS, PIR, houtvezel, vlasvezel en steenwolplaten kiezen uit:

 1. Hennep, Jute, Vlas en glaswol
 2. Isolatiefolie (TonZon, Isofolie, PIF folie)
 3. PUR-schuim
 4. EPS-parels

Op de kennisbank vind je meer informatie over isolatiematerialen in dit artikel.

Isolatiewaarde dakisolatie

Naast het type isolatiemateriaal is het ook belangrijk om te bepalen wat de isolatiewaarde van het materiaal of beter het dak moet zijn. Bij een energieneutraal, of beter nog, passiefhuis heeft de dakconstructie een isolatiewaarde(Rc-waarde) van 7 tot 10. Als het mogelijk is om dik genoeg isolatiemateriaal toe te passen dan is het advies om dat altijd te doen. In veel gevallen zoals bij zoldervloerisolatie of het isoleren van de binnenkant van een schuin dak, is dit een stap te ver. In dat soort situaties is het niet mogelijk om het dak lucht- en naaddicht te maken en blijven er koudebruggen ontstaan. Daarnaast is er een maximale hoeveelheid materiaal die tussen de balken past of je zult meer dan een verdubbeling van de kosten zien. Voor het isoleren van een zoldervloer of schuin dak via de binnenkant is het daarom het beste en financieel aantrekkelijkst om voor een isolatiewaarde te kiezen van 4 tot en met 6.

Dakbedekking terugplaatsen of vervangen?

plat dak isolatie

Het isoleren van een dak is een flinke klus. Boven op het isolatiemateriaal breng je een nieuwe dakbedekking aan. 

Als je een plat dak gaat isoleren dan moet je ook meteen de dakbedekking vervangen. Dit betekent dat je ook een nieuw materiaal kan gebruiken. Vroeger werden platte daken uitgevoerd met bitumen (een soort asfalt) maar tegenwoordig zijn er ook nieuwe soorten dakbedekking die een langere levensduur hebben en in de zomer minder heet worden. Denk bijvoorbeeld aan (wit) EPDM. Een rubberachtige dakbedekking die je ook in het wit kan krijgen. EPDM gaat ruim 2 keer langer mee dan Bitumen dakbedekking (40 ten opzichte van 15 jaar). Daarnaast kun je kiezen voor een witte kleur zodat in de zomer veel van de zonnestraling weerkaatst wordt. De temperatuur van het dak wordt daardoor lager waardoor je minder last hebt van hitte die door het dak gaat naar de verdieping eronder. Daarnaast verlengt het de levensduur van je dak doordat er minder grote temperatuurverschillen optreden.

Ga je een schuin dak renoveren of isoleren vanaf de buitenkant dan moet je de dakbedekking eraf halen. In de meeste gevallen kun je ervoor kiezen om deze terug te plaatsen of te vervangen voor nieuw materiaal. Bedenk daarom goed of je dit op relatief korte termijn van plan bent om te vervangen. Je betaalt nu alleen de extra kosten voor nieuwe dakbedekking.

3. Isolatie specialist vinden voor plaatsen van dakisolatie

Je weet wat je wil en hoe je het dak geïsoleerd wilt hebben. Hoe en waar vind je een betrouwbaar bedrijf dat jou kan helpen met het isoleren van je dak? Wat zijn belangrijke lidmaatschappen, keurmerken en vak certificaten die aantonen dat een bedrijf goed werk levert? Wat zijn normale garantietermijnen?

Als je zover bent om een specialist in te schakelen die jouw dak of zoldervloer kan isoleren dan is het belangrijk om te weten waar je naar moet zoeken. Via het GreenHome platform kun je makkelijk specialisten vinden die betrouwbaar zijn en bij jou in de regio bekend zijn. Daarnaast lees je daar ook wat de ervaringen zijn van andere mensen die deze bedrijven hebben ingehuurd. Je kan daarbij het beste 2 bedrijven uitnodigen zodat je een goed vergelijk kan maken.

Lokaal of regionale bedrijven

Bedrijven die lokaal of regionaal werken hebben vaak een sterke binding met hun omgeving. Ze sponsoren 1 of 2 voetbalclubs, helpen met goede doelinzamelingsacties, onderhouden gratis een cultuurhuis of zorgen op een andere manier dat de regio ondersteunt wordt. Dit soort bedrijven hebben ook vaak een goede reputatie die ze hoog willen houden. Daarom leveren regionale bedrijven over het algemeen beter werk (mits ze daar ook naar streven). Ze doen net even extra hun best om jou te helpen.

Keurmerken, lidmaatschappen en certificaten

Een andere manier om erachter te komen of een bedrijf voldoende kennis heeft van isolatie en dakrenovatie is het hebben van keurmerken of door behaalde vak certificaten voor dakisolatie. In onderstaand overzicht een rijtje met de belangrijkste lidmaatschappen, keurmerken en certificaten voor dakspecialisten, aannemers en isolatiespecialisten:

 1. VENIN is een branchevereniging voor het isoleren van woningen. Bedrijven die aangesloten zijn bij deze branchevereniging bieden standaard 10 jaar garantie op het isolatiemateriaal en de uitvoering van de werkzaamheden.
 2. SKG-IKOB is een onafhankelijke instantie die KOMO-productcertificaten en -procescertificaten afgeeft.
  • Het KOMO-procescertificaat wordt afgegeven als een bedrijf aangetoond heeft dat zij een bepaalde techniek, in dit geval dakisolatie, beheersen. Je ziet dan het logo van SKG-IKOB op de factuur staan.
  • Het KOMO-productcertificaat wordt afgegeven als een fabrikant (bijvoorbeeld voor isolatiemateriaal of dakbedekking) een goedgekeurd bouwmateriaal levert die voldoet aan kwaliteitseisen. Dit logo staat vaak op de verpakking van het materiaal.
 3. De NDA is een selecte groep dakdekkersbedrijven die door samen te werken en kennis te delen een nog hoger kwaliteitsniveau wil bieden.
 4. VCA is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. Met dit diploma toont iemand aan dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Een bedrijf dat personeel heeft zonder VCA-certificaat is meestal geen goed teken.
 5. VEBIDAK is de branchevereniging voor dakbedekkers van bitumineuze en kunststof dakbedekkingen (voornamelijk platte daken). Ze geven trainingen, houden bedrijven op de hoogte van de laatste trends rondom dakbedekking en bemiddelen in conflictsituaties wanneer je er niet uit komt met een bedrijf.
 6. Dakdekkers met een certificaat van DAKMERK laten hun projecten voor en tijdens de werkzaamheden controleren door onafhankelijke inspecteurs. Daarnaast geven zij 10 jaar waterdichte garantie.
 7. Bouwgarant is een keurmerk voor aannemers waarbij onder andere de kwaliteit van het werk, klantenservice en kredietwaardigheid wordt getoetst.
 8. Vereniging voor dakdekkers van hellende daken. Als je een bedrijf zoekt die jouw dak van buitenaf isoleert dan is het goed om te kijken of het bedrijf lid is van deze vereniging.
 9. Groenkeus is een keurmerk dat zich volledig richt op het aanleggen van groenvoorzieningen, waaronder groene daken en gevelbekleding. Groenkeur controleert aangesloten bedrijven op kwaliteit, offertes en geleverde klantenservice.
 10. VHG is de brancheorganisatie voor bedrijven die groenvoorzieningen, waaronder groene daken en gevelbekleding aanleggen. Ze hebben een geschillencommissie en hebben een aanvullend garantiefonds.
 11. FSC: de FSC (Forest Stewardship Council) heeft als doel om ervoor te zorgen dat bossen voor houtproductie goed en duurzaam worden beheerd. Ze controleren boseigenaren op de gemaakt afspraken, boseigenaren die de bossen goed beheren mogen op hun eindproducten dan het FSC-logo dragen. Wanneer je dus hout koopt voor een verbouwing is het belangrijk om te kijken of het hout het FSC-keurmerk draagt.
 12. Het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is een kwaliteitskeurmerk voor de montage van daglicht producten (zoals dakramen) in het dak. Certificaathouders worden regelmatig getoetst op de kwaliteit van werken in uitvoering. Als woningeigenaar krijg je automatisch 10 jaar garantie op de montage.

Per maatregel

Bedrijven zijn meestal niet in het bezit van alle lidmaatschappen, keurmerken en certificaten vanwege de verschillende expertises die zij hebben. Wanneer je een specialist op het gebied van zoldervloerisolatie of dakisolatie vanaf de binnenkant zoekt dan zijn de volgende lidmaatschappen, keurmerken en certificaten belangrijk om te controleren:

 1. VENIN
 2. KOMO-product
 3. SKG-IKOB-proces
 4. VCA

Voor platte daken zijn deze lidmaatschappen, keurmerken en certificaten belangrijk om als bedrijf in bezit te hebben:

 1. NDA
 2. KOMO-product
 3. SKG-IKOB-proces
 4. Vebidak
 5. DAKMERK

Voor de renovatie van schuine daken en het aanbrengen van isolatie vanaf de buitenzijde zijn deze lidmaatschappen, keurmerken en certificaten belangrijk om als bedrijf in bezit te hebben:

 1. NDA
 2. KOMO-product
 3. SKG-IKOB-proces
 4. DAKMERK
 5. Vereniging voor dakdekkers van hellende daken

4. Zorg dat de isolatie specialist of dakbedekker het dak met eigen ogen beoordeelt

Een goede isolatie specialist of dakbedekker bekijkt en beoordeelt zelf het dak. Als hij of zij het het dak niet met eigen ogen gezien heeft, moeten de alarmbellen af gaan. Dat is geen goed teken. Het is belangrijk dat er naar een aantal zaken gekeken wordt om een goed advies (en prijs) uit te brengen. Belangrijke vragen die onderzocht moeten worden zijn:

 1. Aansluiting dak buren: is er een aansluiting met de buren en zo ja, is dit met de schuine kant (kilgoot) of tussenmuur? Doen de buren mee met renovatie van het dak of moet er rekening gehouden worden met aansluiting op het dak van de buren.
 2. Dakkapellen, dakramen: hoeveel zijn er en wil je deze vervangen of beter isoleren?
 3. Dakdoorvoeren: hoeveel zijn er en moet het lood om de Dakdoorvoeren opnieuw aangebracht worden?
 4. Dak verstek: het dak steekt altijd iets uit over de buitenmuur heen, ben je van plan om later de buitenmuur te isoleren? Zorg er dan voor dat je voldoen overstek hebt.
 5. Dakgoot: moet deze vervangen of verlegd worden?
 6. Dakconstructie: zijn de dakbalken en het dakbeschot nog in orde?
 7. Dakbedekking: zijn de huidige dakpannen (of andere dakbedekking) nog goed en hoeveel jaar gaan deze nog mee?
 8. Isolatiemateriaal: is er al isolatiemateriaal aanwezig? Wat voor type materiaal en is het nog in goede staat? Wat is de huidige Rc-waarde?
 9. Wanden: zie je direct het dakbeschot of zijn er gipswanden, houten schroten of ander materiaal voor geplaatst? Wat zit er achter deze dakafwerking?
 10. Kabels en leidingen: zijn er elektriciteitskabels verwerkt in de dakconstructie of achter gipswandjes?

5. Beoordelen offerte en prijs

Het vergelijken van verschillende offertes kan best lastig zijn. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar andere zaken zoals garanties, materiaalgebruik en keurmerken die de kwaliteit van het werk beïnvloeden. Een kritische blik voorkomt problemen en zorgt er voor dat je achteraf niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Als je een of meerdere specialisten langs hebt laten komen voor een beoordeling van jouw woning dan moet daar een offerte voor uitgebracht worden. Een offerte is altijd vrijblijvend en omschrijft de afspraken die je gemaakt hebt met de specialist. Schroom daarom niet om bij onjuistheden of bij zaken die je graag anders ziet, een nieuwe offerte op te vragen. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste offerte:

 1. Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.
  • Het aantal m2 dakoppervlak of zoldervloer.
  • De dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal en de bijbehorende minimale Rc-waarde.
  • Het type en prijs van het nieuw aangebrachte dakbedekkingsmateriaal.
  • Dampdichte laag.
  • Naad en kierdichting.
  • Afwerking binnenzijde dak.
  • Aansluiting op buren.
  • Leggen van nieuwe vloer.
  • Optionele werkzaamheden zoals het plaatsen van een dakraam of dakkapel.
  • Afspraken over meerwerk en de kosten daarvan.
 2. Toepassing van het BTW op arbeidsloon van 21% naar 6%.
 3. Duur van de werkzaamheden.
 4. Hoe er om wordt gegaan met bouwafval en wie het afvoert.
 5. Afspraken over geluid en werktijden.
 6. Transport en parkeren.
 7. Afspraken over de voorbereiding en kosten voor het aanvragen van een vergunning.
 8. CAR/ bedrijfsaansprakelijksheidsverzekering.
 9. De certificering die het isolatie bedrijf heeft.
 10. De branchevereniging waar het bedrijf is aangesloten.
 11. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN en NDA aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering.

Vooraf, achteraf of in termijnen betalen? Zo ja hoeveel?

Bij kleine klussen van een dag is het niet gebruikelijk om een voorafbetaling te vragen. Bij grote klussen is dat wel het geval. Voor het isoleren van een zoldervloer is het dus vaak ook niet nodig om hier betalingsafspraken te maken. Ga je een grote klus laten uitvoeren? Zorg ervoor dat je niet te veel vooraf betaalt. Bij een klein bedrijf of een eenmanszaak loop je het risico dat bij ziekte van een werknemer het bedrijf zijn verplichtingen niet kan nakomen. Daarnaast kan een bedrijf ook failliet gaan. Je moet dus vragen of de aannemer is aangesloten bij een brancheorganisatie met een garantieregeling.

Een bedrijf wil graag een aanbetaling zodat het materialen kan inkopen en de zekerheid heeft dat het daar niet mee blijft zitten als de klus halverwege afgebroken wordt. Een aanbetaling van 10 tot 30% is dan ook niet uitzonderlijk. Kijk naar de kosten voor materialen en beoordeel of dit enigszins redelijk is. Zodra je twijfelt kun je altijd vragen om uitleg en bijstelling van de aanbetaling. Het ondernemersrisico komt dan niet alleen bij jou te liggen maar ook bij het bedrijf. Wettelijk is het vastgesteld dat een bedrijf je maximaal 50% van de kosten voor materiaal vooraf mag laten betalen.

Bij grote klussen is het belangrijk om een goede betalingsregeling overeen te komen. Een betalingsregeling waarin je afspreekt om een deel vooraf, een deel gedurende de werkzaamheden en een deel na afloop te betalen is de meest gebruikelijke manier van werken. Bijvoorbeeld 25% vooraf, twee keer 30% gedurende de klus en 15% achteraf wanneer het werk netjes opgeleverd en schoon achtergelaten is.

Offerte of contract?

Zodra je een offerte hebt gekregen zijn er twee opties:

 1. Je stelt een contract op met de specialist waarin alle afspraken rondom de werkzaamheden en betalingsvoorwaarden staan omschreven.
 2. Je accepteert via de mail of telefoon de aangeboden offerte.

Dit laatste is in de meeste gevallen de procedure en afhankelijk van de hoeveelheid aan werkzaamheden die je laat uitvoeren. Bij het volledig renoveren van een dak, waarbij het om veel en langdurige werkzaamheden gaat is een contract vaak de beste optie.

Wil je aan de slag of wil je nog meer informatie weten?

Via het GreenHome platform vind je makkelijk een betrouwbare dak- of isolatiespecialist. Op basis van ervaringen van andere huiseigenaren en jouw locatie vind je de beste keus.

Wil je eerst nog meer lezen over de verschillende soorten dakisolatie? In deze artikelen op de kennisbank vind je alles wat je wilt weten:

 1. Schuin dakisolatie (vanaf de binnenkant)
 2. Schuin dakisolatie (vanaf de buitenkant)
 3. Zoldervloerisolatie
 4. Plat dakisolatie

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina dakisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.