Alles over aardgasvrij wonen

Goed dat je er bent! Op deze pagina lees je alles over aardgasvrij wonen en vind je handige kennisartikelen over bijvoorbeeld de aanschaf en opbrengst van warmtepompen.

T   088 525 4100 (Ma-Vr: 9-17:30u lokaal tarief)
M   vragen@greenhome.nl

Veelgestelde vragen

Hier vind je een overzicht van vragen waar veel huiseigenaren mee lopen. Heb je na het lezen van deze informatie nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Wonen zonder aardgas

Goede vraag. Er zijn meerdere redenen om van het aardgas af te gaan.

Financieel: voor sommige (niet alle) woningen is het aantrekkelijker om de woning te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp of aangesloten te worden op een warmtenet vergeleken met een cv-ketel. We kijken dan niet alleen naar de eenmalige investering, maar ook naar de energielasten in de afschrijvingstermijn van 15 jaar. Omdat gas aankomende jaren steeds duurder gaat worden, wordt verwarmen met de gasloze alternatieven financieel aantrekkelijker.

Milieu: ondanks dat aardgas een relatief schone fossiele brandstof is, blijft het een fossiele brandstof die gepaard gaat met CO2 uitstoot. Stap je over op een duurzamer alternatief, dan kan je behoorlijk wat CO2 uitstoot besparen.

Maatschappelijke problemen: we hebben in Groningen de afgelopen jaren gezien wat de gevolgen zijn van de boringen naar aardgas. Daar moet snel een einde aan komen om verdere schade te besparen.

Dat is lastig te zeggen op dit moment. Op dit moment worden in alle gemeenten in Nederland plannen gemaakt voor het uitfaseren van aardgas in onze wijken. Uiterlijk in 2021 moet iedere gemeente zijn plannen klaar hebben. Dat wil nog niet zeggen dat er wijken direct massaal van het gas af gaan. Dat is een behoorlijk proces, waar de tijd voor zal worden genomen. We raden je dus aan vooral goed te kijken naar wat de plannen van je gemeente zijn. Los van wat de gemeentelijke plannen zijn is het sowieso interessant om je woning beter te isoleren. Dat is eigenlijk altijd een eerste stap in het gasloos maken van woningen. Lees meer over hoe je slimme stappen kunt zetten naar een aardgasloze woning in het 5 stappenplan voor een aardgasloze woning.

Goede maar lastige vraag. Er is namelijk niet ‘één perfecte’ manier om je woning aardgasvrij te maken. Hoe je jouw woning aardgasvrij kan maken hangt af van hoe duurzaam de woning nu al is en de wijze waarop jouw woning/wijk in de toekomst verwarmd zal worden. In onze blog ‘een 5-stappenplan voor een aardgasvrije woning’ lees je welke mogelijkheden er zijn. Ook raden we je aan de digitale HuisScan te doen om een indicatie te krijgen van slimme duurzame maatregelen voor jouw woning.

De gemeente speelt een belangrijke rol in de transitie naar aardgasloze wijken. Op dit moment zijn alle gemeenten in Nederland bezig met het maken van plannen voor hoe de warmtevoorziening in elke wijk in Nederland er uit komt te zien. Sommige wijken zullen aangesloten worden op een warmtenet terwijl andere wijken ‘all-electric’ zullen worden (wat betekent dat de woningen volledig verwarmd zullen worden met elektriciteit). Het is de bedoeling dat alle gemeenten in Nederland in 2021 een duidelijk plan hebben. De gemeenten zullen hun inwoners hier ook bij betrekken. Goed om verder te weten: naast gemeenten spelen natuurlijk ook andere partijen een rol in de energietransitie zoals netbeheerders, energiebedrijven en woningcoöperaties.

Nederland heeft net als bijna 200 andere landen het klimaatakkoord van Parijs getekend. Dat betekent dat we een toezegging hebben gedaan onze CO₂-uitstoot te verlagen om de aarde voor verdere klimaatproblemen te behoeden. In het akkoord speelt het uitfaseren van alle fossiele brandstoffen een belangrijke rol. Dat geldt dus niet alleen voor Nederland maar voor alle landen die het verdrag hebben ondertekent.

Dat is lastig te zeggen. De aankomende jaren zullen de eerste wijken in Nederland van het aardgas af gaan. In de praktijk is dat vaak een proces waarbij meerdere partijen betrokken zijn waaronder in ieder geval gemeenten en bewoners. Per wijk zal verschillen wat de beste oplossing is. Voor sommige wijken zal een collectief warmtenet voor de laagste maatschappelijke kosten zorgen. Voor andere wijken zal een ‘all-electric’ oplossing het goedkoopst zijn. Uiteraard kan je als huiseigenaar er voor kiezen om jouw woning geheel van het aardgas af te halen door de woning all-electric te maken. Dat is een woning die geheel via elektrische apparaten (meestal een warmtepomp) wordt verwarmd. Dit is echter niet per se altijd de meest voordelige optie. We raden je aan om goed in de gaten te houden wat de (huidige) plannen zijn in jouw wijk.

Verwarmen

Er zijn grofweg drie soorten ‘alternativen’ voor aardgas om de woning mee te verwarmen:

 • Warmtenetten: in een warmtenet worden woningen aangesloten op een bron van warm water. Je tapt rechtstreeks heet water wat je kan gebruiken om de woning mee te verwarmen en om te douchen. Veel  warmtenetten maken gebruik van restwarmte uit de industrie, maar de bron kan bijvoorbeeld ook geothermie zijn.
 • All-electric: niet elk gebied is geschikt voor een warmtenet. Met name minder dichtbevolkte gebieden. Veel van die woningen zullen in de toekomst elektrisch verwarmd worden. Dit wordt in vaktermen met ‘all-electric’ aangeduid, dat staat voor een woning die volledig op elektriciteit leunt. De meeste ‘all-electric’ woningen zullen verwarmd gaan worden met een warmtepomp. Maar er zijn ook alternatieven zoals infraroodverwarming.
 • Groen / synthetisch gas: een derde optie is dat we het huidige gasnetwerk blijven gebruiken, waar we geen fossiel aardgas meer gebruiken maar een groene variant hier van. Die kan worden opgewekt via biomassa vergisters / vergassingsinstallaties. Je ziet deze vaak bij boeren staan. Waterstof vormt een ander alternatief uit deze categorie. Met duurzame energie van windmolens wordt dan uit water waterstof gemaakt. Het lijkt een zeer interessant alternatief omdat we dan de infrastructuur die er ligt kunnen blijven gebruiken, maar de uitdaging van deze oplossing zit in de grootschalige productie van het gas. Dat is tot nu toe erg lastig gebleken.

Door je huis beter te isoleren lekt er veel minder warmte weg in huis. Dat betekent dat je een minder grote warmtepomp nodig hebt. Ook geldt dat een warmtepomp het beste rendeert door het huis op lage temperatuur te verwarmen. Als het huis niet goed geïsoleerd is, zal het rendement van de warmtepomp flink dalen. Denk maar aan een auto die erg veel toeren moet maken. Die verbruikt ook erg veel brandstof. Dat is natuurlijk zonde en bovendien niet duurzaam. Tot slot is isoleren eigenlijk altijd een goede stap. Om het comfort in huis te verhogen, maar ook vanwege de besparingen die er mee gepaard gaan. Wist je dat het isoleren van je woning vaak financieel nog aantrekkelijker is dan zonnepanelen op je dak plaatsen?

We willen graag met lage temperatuur cv-water verwarmen. Dan behaalt een warmtepomp zijn beste rendement. Maar ook een gasgestookte cv-ketel is efficiënter bij een lage temperatuur cv-water. Dat heeft te maken met het condenseren van de rookgassen. Oftewel: met een lage temperatuur verwarmen is voordelig. Het kantelpunt zit hem bij ongeveer 50 graden Celcius. Verwarm je met een lagere temperatuur cv-water dan zit je op LTV (lage temperatuursverwarming). Zit je hoger dan 50 graden dan is het nog hoge temperatuursverwarming.

Dat hangt er vanaf hoe je in de toekomst je woning zult gaan verwarmen. Als je aangesloten wordt op een warmtenet heb je geen Cv-ketel meer nodig. Je huis wordt dan verwarmd door het warme water dat je direct af tapt uit het warmtenet. Ga je je woning verwarmen met een warmtepomp? Dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp. Die werkt samen met je huidige cv-ketel. De cv-ketel neemt het over van de warmtepomp wanneer deze te kort schiet zoals bij koude winterse dagen. Kies je voor een volledige warmtepomp? Dan kan de cv-ketel de deur uit. Als je gaat verwarmen op groen gas kan je jouw huidige cv-ketel wel blijven gebruiken, maar dan zal waarschijnlijk wel de brander moeten worden vervangen.

Dat komt omdat er veel energie nodig is om van water waterstof te maken. Aangezien we nog maar een klein deel van onze elektriciteit duurzaam opwekken met windmolens en zonnepanelen, is er geen duurzame elektriciteit in overvloed aanwezig. Pas als we straks veel meer duurzame energie opwekken is dit alternatief vanuit milieu-technisch perspectief een goede stap.

In huis

Een warmtepomp is qua grootte vergelijkbaar met een koelkast. Vaak heeft een warmtepomp een binnen- en buiten gedeelte. Het binnengedeelte kan je meestal kwijt op de plek van de huidige ketel (of er naast) of bijvoorbeeld in een kast. Het buitengedeelte kan in de tuin, dak, gevel of op het balkon worden geplaatst.

Veel radiatoren kunnen in gebruik blijven. Alleen als ze echt te kort komen om met een lage temperatuur de woning warm te krijgen zou je naar LTV-radiatoren kunnen gaan kijken. Die zijn daar speciaal op ingericht.

Een verhuizing is een perfect moment om je woning duurzamer te maken. Hierbij een aantal tips:

1. Check met de gemeente of er al plannen zijn om jouw wijk van het aardgas af te halen. Als jouw wijk bijvoorbeeld aangesloten wordt op een warmtenet is het niet altijd slim om een warmtepomp te plaatsen.
2. Bekijk of je hypotheekverstrekker mogelijkheden biedt om de verduurzaming mee te financieren in de hypotheek. Steeds meer banken bieden dit aan.

Dat hangt deels af van hoe duurzaam je woning nu is. Als we uitgaan van een woning die zeer energie inefficient is dan moet je denken aan de volgende maatregelen:

 

 1. Isolatie van de woning: vloer, dak, muren en het glas
 2. Ventilatie: op het moment dat je de woning isoleert moet je ook beter gaan ventileren
 3. Als we uitgaan van verwarmen met een warmtepomp moet die idealiter met lage temperatuur kunnen verwarmen. Dat betekent dat je ofwel vloerverwarming/wandverwarming moet aanleggen of dat je gaat verwarmen met laagtemperatuur radiatoren.
 4. Probeer een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Dan wek je de benodigde elektriciteit zelf duurzaam op.
 5. Om volledig van het gas af te gaan moet je ook gaan koken op inductie in plaats van gas. Dat betekent dat ook het gasfornuis er uit moet.

Als huurder is het lastiger om je woning van het gas af te halen. Immers, je zult niet snel zelf de grote investeringen gaan doen die benodigd zijn. We raden je aan daarover in gesprek te gaan met je verhuurder of woningbouwcoöperatie. Zij zullen de komende jaren ook aan de slag moeten met het aardgasvrij maken van woningen. Natuurlijk kan je als huurder sowieso wel kleine dingen doen zoals het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips en LED verlichting.

Koken

Ja, als jouw gasaanluiting verdwijnt kan je niet meer koken op gas. Je zult dan elektrisch moeten gaan koken. Koken op inductie is dan de meest gangbare manier. Lees hier meer over koken op inductie.

Je kan vrijwel altijd overstappen op inductie. En als je toch een nieuwe keuken neemt, is dat een logisch moment om voor inductie te kiezen. Hoe gemakkelijk je een inductiekookplaat kan aansluiten hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die deze gebruikt. Hoeveel dit is verschilt per model, in de gebruiksaanwijzing van de kookplaat kan je hier alle informatie over vinden. In de meterkast moet je altijd een speciale kookgroep aanleggen en de kans is groot dat je meterkast aangepast moet worden.

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan je aansluiten op standaard stopcontact (met 2 gaatjes) en in een standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een speciaal Perilex stopcontact nodig (met 5 gaatjes) en een moderne meterkast (2 of 3 fasen).

Waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een inductiekookplaat lees je hier.

Kosten en opbrengsten

Dat verschilt sterk per type woning. De kosten variëren van enkele duizenden euro’s voor een nieuwbouwwoning tot wel €50.000 of meer voor woningen van voor 1930. In algemene zin geldt dat hoe ouder de woning is, hoe hoger de kosten. Doe de HuisScan om een inschatting te krijgen wat het jouw gaat kosten.

Er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder:

 • Eigen spaargeld: dit is financieel vaak de meest aantrekkelijke optie. Het rendement wat je behaald met zonnepanelen is groter als je ze zelf koopt vergeleken met dat je een lening afsluit om de zonnepanelen te financieren. Toch zal voor de meeste mensen het niet mogelijk zijn om hun woning geheel aardgasvrij te maken met eigen spaargeld. Bekijk dan ook de mogelijkheden hieronder.
 • Energiebespaarlening: via de energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente je woning verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden en voorwaarden op energiebespaarlening.nl.
 • Financieren via de hypotheek: steeds meer banken bieden aantrekkelijker regelingen om via de hypotheek de woning te verduurzamen. Bekijk ons ebook duurzaam financieren voor meer informatie.

De overheid is op dit moment in samenwerking met o.a. banken bezig om nieuwe financieringsoplossingen te ontwikkelen voor het verduurzamen van je woning. Een mogelijke oplossing is gebouwgebonden financiering. Je sluit dan niet als prive persoon een lening af maar de lening is gekoppeld aan je woning. Met de lening maak je jouw woning duurzaam. Het verschil tussen de oude en de nieuwe energierekening gebruik je om de lening af te lossen. Als je verhuist neem je de lening niet mee maar blijft die gekoppeld aan de woning en neemt de koper deze gebouwgebonden lening over. Dit is echter nog niet beschikbaar!